Tussen Ahmed Mido Hossam en Ajax is het over. Zodra de transfermarkt weer open is, zullen de Amsterdammers hem proberen te verkopen. De aanvaller zelf heeft daar geen enkel probleem mee.

Wie met Ahmed Mido Hossam (20) in discussie gaat over voetbal, proeft in iedere zin het verlangen naar waardering. De Egyptenaar is als speler opgegroeid in een wereld van complimenten en heeft daarom een voor Nederlandse begrippen onbegrijpelijke moeite met kritiek. Iedere vorm van goedbedoelde hulp of kritiek legt de spits uit alsof hij een brevet van onvermogen krijgt opgespeld. Regeltjes zoals sponsorbezoek, precies op tijd komen voor een afspraak op de club en het na een wedstrijd als geblesseerde speler in de kleedkamer verschijnen, noemt hij typisch Nederlands en totaal niet belangrijk voor zijn prestaties.

Mido zegt ook dat hij na ruim drie seizoenen als profvoetballer recht heeft op het geven van zijn mening en dat hij door zijn prestaties in het verleden recht heeft op krediet. De Egyptenaar eist daarmee de rol op van een doorgewinterde prof, maar gedroeg zich in een jaar tijd meermalen als een opgeschoten tiener. Na afloop van het tweede Champions Leagueduel met Arsenal (0-0) ging Mido voor het laatst in de fout als speler van Ajax 1. De spits, die een dag eerder na een korte verbanning naar Jong Ajax door trainer Ronald Koeman weer bij de selectie was gehaald, negeerde een afspraak met de clubleiding door tóch uitvoerig met de media over het voorval te spreken en verspeelde daarmee zijn laatste restje krediet. Koeman zette hem definitief terug naar het beloftenteam. “Het is afgelopen”, aldus de trainer. “Ik vind het onvoorstelbaar wat hij gedaan heeft, voor mij is het definitief over.”

Het was al opmerkelijk dat Mido voor de thuiswedstrijd tegen de Londenaren was opgeroepen. Koeman sprak, nadat hij Mido voor de tweede keer onder zijn bewind had teruggezet naar Jong Ajax, in termen die duidelijk maakten dat hij klaar was met de recidivist. Dat de aanvaller toch op de bank zat tegen Arsenal, kwam volgens de coach doordat de spelersgroep hem had overgehaald. De selectie zou Koeman hebben overtuigd van de noodzaak van Mido’s aanwezigheid, omdat er met Zlatan Ibrahimovic slechts één diepe spits beschikbaar was. Alsof Koeman dat probleem zelf niet onderkende. De ex-international zelf, om zijn rechte lijn berucht in de kleedkamer, had een paar dagen eerder gezegd : “Ik voetbal liever met tien spelers dan dat ik Mido opstel.”

Met die wetenschap en het feit dat de extreem jonge selectie van Ajax niet bol staat van de persoonlijkheden, wees alles op de zalvende handen van technisch directeur Leo Beenhakker. De doorgewinterde ex-trainer, een expert in het blussen van binnenbrandjes, was ook volgens Mido degene die zijn terugkeer initieerde. “Dat is voor mij duidelijk”, aldus de Egyptenaar. “Koeman had genoeg van mij en geen enkele speler heeft mij gevraagd om excuses. Er is niemand die een probleem met mij heeft. Ze zagen in dat ik voor kleinigheidjes ben gestraft door de trainer. Ik heb alleen beloofd dat de groep niet meer onder mijn teleurstelling zou lijden. Dat is alles.”

Na deze mededeling en de aankondiging dat niemand op een andere Mido hoefde te rekenen, was Koeman het zat. “De boodschap wil maar niet tot hem doordringen. Het gevoel dat ik had is uitgekomen, helaas. Het is voor mij een grote teleurstelling, maar ik en mijn collega’s van de technische staf hoeven onszelf niets te verwijten. Wij hebben er alles aan gedaan, maar het is een keer over.”

Een paar uurtjes nadat Mido van Beenhakker te horen had gekregen dat hij definitief naar de kleedkamer van Jong Ajax moest verhuizen, stapte hij op het vliegtuig naar Caïro.

“Ik heb na de wedstrijd tegen Arsenal mijn verhaal gedaan omdat ik vond dat er wat rechtgezet moest worden”, blikte Mido vóór zijn vertrek terug. “Ajax heeft tegen de pers gezegd dat ik om disciplinaire redenen uit het team was gegooid, maar dat was in mijn ogen veel te vaag. Als ze dat in Egypte horen, kunnen ze zomaar concluderen dat ik stomdronken in een discotheek ben aangetroffen. In dat soort verhalen had ik helemaal geen trek en daarom ben ik op de vragen van de journalisten ingegaan. Ik heb gesproken voor mezelf, maar ook voor mijn familie en vrienden in Egypte. Ik vond dat iedereen het recht had te weten dat ik voor een paar kleinigheidjes veel te zwaar was gestraft.”

De trotse international negeerde niet alleen het spreekverbod waarom Ajax had gevraagd, maar sloeg ook het advies van zijn zaakwaarnemer Roger Henrotay in de wind. “Ik had hem zó duidelijk gevraagd even tot tien te tellen als hij vragen kreeg, maar ja, dat is Mido”, weet Henrotay. “Als hij denkt dat iemand hem onrecht heeft aangedaan, zal hij er alles aan doen dat recht te zetten.”

Zijn cliënt beaamt : “Ik ben inderdaad nog veel te vaak Egyptenaar in doen en laten, maar dat is in mijn ogen niet meer dan een leerproces. Aan de andere kant denk ik dat dat nu eenmaal bij mijn persoon hoort. Ik weet dat ik me in Europa op bepaalde punten moet aanpassen, maar het moet ook niet overdreven worden. Het is niet zo dat ik te weinig geef. Niemand binnen Ajax heeft ook ooit opmerkingen gemaakt over mijn inzet. Als ik wist dat ik niet in de basis stond was ik boos en teleurgesteld, maar dat heb ik nooit geuit door mijn best niet te doen.”

Mido blijft erbij dat de breuk met zijn trainer te wijten is aan beide partijen. “Koeman heeft een werkwijze die bij spelers voor twijfels kan zorgen. Hoewel ik vorig seizoen goed heb gespeeld, viel ik dit jaar vaak buiten de basis. Tot het moment dat ik naar Jong Ajax werd teruggezet, was ik clubtopscorer in de competitie, maar ik voldeed volgens Koeman niet. Ik denk dat dat komt doordat hij Zlatan meer kan vormen. Ik heb een bepaalde uitstraling of houding die hem niet zo aanstaat. Op zich is dat geen probleem, je hoeft immers geen vrienden te zijn om met elkaar te kunnen werken. Ik vind echter wel dat je iedereen gelijk moet behandelen. Als een trainer wil, kan hij een speler iedere dag iets verwijten.

“Geloof mij maar, ik ben echt niet de eerste speler van Ajax die vraagt of een ander even zijn bezoekje aan de sponsors kan overnemen. Ik vind het sowieso raar dat Nederlanders zich zo druk maken om dat soort dingen. Toen ik werd gekocht, kwamen er uit België verhalen dat ik een playboy was en alleen maar in de kroeg zat. Onzin natuurlijk. Ik leef zoals een profvoetballer móét leven en in anderhalf jaar Ajax hebben ze me nooit op iets kunnen betrappen wat echt niet door de beugel kan. Nederlanders maken veel te veel herrie om onbelangrijke dingen. In Italië komen de spelers rokend op de club en in Engeland houden ze van een drankje. Te laat komen hoort niet in Nederland, dat weet ik, maar het is toch geen doodzonde ?”

Het is het relaas van een onbegrepene. Waar de Egyptenaar zich het meest druk om moet maken, is niet waaróm hij bij Ajax is mislukt, maar onder welke leiding. Mido heeft in Amsterdam gewerkt onder disciplinekunstenaar Co Adriaanse en ex-topvoetballer Ronald Koeman. Die laatste heeft ook nog eens de assistentie van Ruud Krol, een oud-topspeler die jarenlang in Egypte werkte en daarom als geen ander weet hoe om te gaan met het trotse volk uit dat land. Adriaanse, Koeman en Krol hadden alle drie het beste voor met de jonge voetballer, maar slaagden er niet in van Mido een speler te maken die zijn nukken wist te verbergen.

Bij Ajax weet iedereen dat de Egyptenaar een hart van goud heeft. Zijn ploeggenoten dragen hem als persoon op handen, maar begrijpen ook niet waarom hij het zichzelf zo moeilijk maakt. Ze beseffen dat er voor hun vriend geen weg terug meer is. Maar dat weet Mido zelf ook. “Ik zal Ajax in de zomer verlaten, iets anders zit er niet op. Als ik straks terugkijk zal ik concluderen dat ik het nog niet zo slecht gedaan heb. We hebben de landstitel, de beker en de Johan Cruijff Schaal gewonnen, en ik heb bij Ajax naam gemaakt in Europa. Wat ik mezelf verwijt, is dat ik altijd mijn mening heb gegeven. Ik had af en toe wat slimmer moeten zijn als er iets aan me gevraagd werd. Maar ik ben nog jong en moet nog veel leren. Daarom hoop ik ook dat de supporters van Ajax niet vergeten dat ik graag voor ze gescoord heb. Wat er ook is gebeurd, ik heb nooit iemand willen beledigen.”

door Thijs Slegers

‘Ik voetbal liever met tien spelers dan dat ik Mido opstel.’ (Ronald Koeman)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content