Iedereen was lovend over Dimitri Godart: hij was een toptalent onder de scheidsrechters. Toch voelde hij zich genoodzaakt om in september 2009 zijn ontslag in te dienen. Waarom?

Seizoen 2007/08. DimitriGodart (35) is een vaste waarde bij de scheidsrechters in tweede klasse. Godart, die in het dagelijkse leven een taverne in Ciney uitbaat, lijkt goed op weg om het seizoen daarop in de Jupiler Pro League te mogen aantreden. Hij wordt tijdens het seizoen 2007/08 door drie voormalige topscheidsrechters beoordeeld. Op 22 september 2007 is het LéonSchelings die Godart volgt in de wedstrijd Eupen – Tienen. Een greep uit de commentaren in het verslag: “Sterke persoonlijkheid. Straalt rust en motivatie uit. Niets lijkt hem te kunnen doen wankelen (…) Zeer goede techniek. Uitstekend spelinzicht (…) Puike prestatie van Dimitri, die daarmee bevestigt wat ik vorig seizoen al had opgemerkt.” Totaalscore: 8/10 ofwel ‘zeer goed’. Mogelijkheden: 3. Die quotering betekent dat hij alles heeft om promotie te maken. Ook de rapporten van FernandMeese (6 januari 2008: Kortrijk – Beveren) en MichelPiraux (16 februari 2008: Tubeke – Union Sint-Gillis) waren lovend, met respectievelijk quoteringen van 8/10 en 7,9/10.

Zijspoor

Toch fluit de 35-jarige Godart vandaag niet in eerste klasse. Hij is zelfs überhaupt geen scheidsrechter meer. Gedegouteerd door de houding van de scheidsrechterscommissie diende hij in september 2009 zijn ontslag in. “Over de arbitrage in België kun je 105 jaar praten en dan nog zal niet alles gezegd zijn. Iedereen weet dat er tal van dingen mislopen, maar niemand durft de kat de bel aan te binden. Ik heb dat wel gedaan in een interview met Sud Presse. En dan heb ik me nog ingehouden. Ik heb alleen maar gezegd: om de mentaliteit bij de scheidsrechterscommissie te veranderen, moet je de mensen veranderen. Die uitspraak is blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten.”

Was je zeker dat je promotie zou krijgen?

“Dat zou de logische voortzetting geweest zijn na twee jaar ervaring in vierde klasse, vijf jaar in derde klasse en vijf jaar in tweede klasse. Iedereen was het erover eens dat ik de promotie verdiende, maar op het einde van het seizoen besloot de scheidsrechterscommissie om voor één keer niemand te laten promoveren. Toeval? In januari 2009 kreeg ChristofVirant dan plots promotie. Virant is net zoals RobertJeurissen afkomstig van Limburg. Ook toeval?”

In het seizoen 2007/08 was er een klacht tegen je na de wedstrijd Eupen – Tienen. Je zou Michael Lacroix, een speler van Tienen, voor ‘vuile zwarte’ hebben uitgemaakt.

“Dat is het toppunt! Lacroix heeft me tijdens de wedstrijd voor al het vuil van de straat uitgemaakt. Dat ging zo door in de gang naar de kleedkamer en ik heb hem daar een rode kaart gegeven. Hij had dat niet meteen in de gaten, tot hij het in de kleedkamer hoorde van zijn ploegmaats. Een paar minuten later komt een politieman me zeggen dat Lacroix klacht tegen mij had ingediend. Ik had hem zogezegd racistische beledigingen naar het hoofd geslingerd. De maandag daarop pakte Het Laatste Nieuws uit met een dubieuze zwart-wit foto waarop ik zowaar op een skinhead leek. Heel makkelijk hoor: een blanke, kaalgeschoren scheidsrechter die een zwarte speler beledigt. In het avondjournaal mocht Lacroix zijn versie van de feiten komen vertellen, terwijl ze mijn mening niet eens gevraagd hebben. Voor ik het wist, was ik ‘de racistische scheidsrechter’. En dat terwijl ik helemaal niets gezegd heb tegen hem. Het parket van Eupen heeft ook geen gevolg gegeven aan de zaak.”

Hoe heeft de scheidsrechterscommissie op de zaak gereageerd?

“Robert Jeurissen vond het blijkbaar voldoende dat hij op tv had verkondigd dat hij de speler in kwestie niet geloofde. Hij heeft me dat ook persoonlijk gezegd. Toch had ik iets meer steun verwacht. Dat zouden ze trouwens elke keer moeten doen als een scheidsrechter na een wedstrijd bakken kritiek krijgt. Maar dat is blijkbaar te veel gevraagd. Ik snap niet dat de scheidsrechters nog niet gestaakt hebben. Maar zelfs als ze staken, zouden er nog genoeg jaknikkers zijn die willen fluiten.”

En dan waren er ook nog de perikelen na de wedstrijd Charleroi – Germinal Beerschot.

“Ik was in die wedstrijd vierde scheidsrechter. Op een gegeven moment claimde Charleroi een penalty, maar hoofdscheidsrechter TimPots gaf geen krimp. Plots hoorde ik iemand achter mij roepen: ‘Tamme kloot, je hebt een oortje van 6000 euro in en je zegt hem niks?’ Ik draaide me om en zag dat het MogiBayat was. Tijdens de rust werd Bayat door de steward in de spelerstunnel toegelaten, ook al weet Bayat maar al te goed dat hij daar niet mag zijn tijdens de wedstrijd. Plots stond hij voor mijn neus. Ik vroeg: ‘Wie bent u, meneer? Staat u op het wedstrijdblad?’ Hij zei meteen: ‘Straks sla ik op je gezicht!’ Ook Tim Pots werd door Mogi Bayat beledigd. Ik heb alles neergeschreven in mijn wedstrijdverslag. Eind maart 2008 verscheen de zaak voor het sportief comité en wat bleek? Een paar uur voor de zitting had Mogi een klacht tegen mij ingediend. Ik zou hem racistisch bejegend hebben. Hij legde klacht neer twee weken na de wedstrijd! Moet ik nog meer zeggen? GuyGoethals – volgens mij de enige man die de scheidsrechterscommissie uit het slop kan halen – zei me meteen dat Mogi Bayat alleen maar klacht had ingediend om de zaak te rekken. Met succes overigens want er is nog altijd geen uitspraak geweest.”

Heeft de scheidsrechterscommissie je in deze zaak gesteund?

“Ze hebben me gezegd dat ik mijn werk goed had gedaan, maar dat het toch beter was geweest als ik Bayat had ontlopen. Andere scheidsrechters zouden dat blijkbaar wel gedaan hebben. Weer die jaknikkers die braaf in de pas lopen uit schrik om hun privileges te verliezen.”

Gefrustreerd

Je bent in twee lastige zaken betrokken en toch ventileer je net op dat moment je ongenoegen over de scheidsrechterscommissie in een krantenartikel. Die timing had toch beter gekund?

“Ik had niet de indruk dat ik echt groteske dingen heb gezegd in dat artikel. Als ik zeg dat er nood is aan nieuwe mensen, dan is dat gewoon omdat sommigen al veertig jaar rondlopen in de scheidsrechterscommissie en dat is nooit goed.”

Het artikel is je wel zuur opgebroken?

“Guy Goethals heeft me nog gezegd: ‘Die zaken blijven je achtervolgen. Ze houden hier niet van mensen die voor deining zorgen.’ Ik ben vertrokken omdat ik gedegouteerd was. Ik ken het systeem onder-tussen. Hoe het werkt? Ik geef een voorbeeld: David Delferière is onlangs gepromoveerd tot internationale scheidsrechter na amper tien matchen in eerste klasse. Nu wil ik geen afbreuk doen aan zijn kwaliteiten, maar dat hij de zoon is van de vicevoorzitter van het uitvoerend comité, zal waarschijnlijk wel geholpen hebben. Die promotie is op heel wat tandengeknars onthaald, hoor. Maar er is nood aan internationale scheidsrechters, en de FIFA en de UEFA eisen dat ze jong zijn. Dus benoemt de scheidsrechterscommissie jonge scheidsrechters. Zonder zich af te vragen of ze wel het vereiste niveau halen. Ze zouden er ook minder kunnen benoemen, maar dat zou met zich meebrengen dat veel leden van de commissie hun buitenlandse snoepreisjes kwijt zijn. En dat zou natuurlijk een ramp zijn …

“Scheidsrechters die uit de pas lopen, krijgen ook andere beoordelaars dan scheidsrechters die de commissie echt wil zien promoveren.

“Ze gaan nu zeggen: die Godart is gewoon gefrustreerd. Maar dat is niet het geval. Ik zei die dingen ook al toen ik wel nog kans maakte om scheidsrechter in eerste klasse te worden. Ik vind het trouwens jammer dat we in discussies als deze nooit de stem van iemand anders in het wereldje horen. Iemand als FrankDeBleeckere zal zich nooit in deze discussie mengen.”

Klotewereldje

Bevalt het je eigenlijk, het leven zonder arbitrage?

“De manier waarop mijn carrière geëindigd is, is veelzeggend. Ik had een gesprek gevraagd met Jeurissen, Goethals en de twee vicevoorzitters, Michel Piraux en Marcel van Elshocht. Wel, ik heb het ook gekregen. In een van de gangen van het KBVB-gebouw! Je hebt jaren het beste van jezelf gegeven en dan ontvangen ze je in de gang. Ze vroegen: wat wil je? Ik heb gezegd: ik stop.”

Heb je er nooit aan gedacht om naar de rechtbank te stappen?

“Nee, ik wil met de scheidsrechterswereld niets meer te maken hebben. Als ik jonge kerels van 21 à 22 jaar met hart en ziel zie fluiten, heb ik zin om hen toe te roepen: ‘Besef dat jullie in een klotewereldje meedraaien!’ Echt, het is me een raadsel waarom nog zo veel mensen zich inspannen voor de arbitrage in België.”

door pierre danvoye – beelden: laurent brandajs

Guy Goethals heeft me nog gezegd: ze houden hier niet van mensen die voor deining zorgen.

Het is me een raadsel waarom nog zo veel mensen zich inspannen voor de arbitrage in België.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content