De belangrijkste opdracht van Westerlo in het tussenseizoen was: de naar Club Brugge vertrokken Nabil Dirar vervangen en het scorend vermogen verbeteren. Het wendde zich daarvoor naar Zuid-Amerika, waar het JohanSotil (Peruaanse flankspeler) en JaimeRuiz (Colombiaanse spits) haalde en het trok bij Moeskroen Bertin Tomou als spits weg. Centraal in de verdediging zoekt het nog een vervanger voor Nico Van Kerckhoven (laatste seizoen) en Stef Wils (einde contract).

Ben je tevreden over het transferbeleid en de voorbereiding tot nog toe?

Jan Ceulemans: “In zekere zin wel, ja. Het ziet er goed uit, maar voor sommige zaken is het nog afwachten. Tomou kenden we, dat is een groot voordeel. Maar wat die Peruaan en Colombiaan betreft, dat is nog wat afwachten. Het is toch de andere kant van de wereld waar ze van komen. Ze hebben kwaliteiten om te slagen, maar het moet er ook nog uitkomen, hé. We zullen er geduld mee moeten hebben.”

Sotil moet Dirar vervangen op de flank. Kan hij dat?

“We moeten eerlijk zijn: een Nabil die blessurevrij is, is moeilijk te vervangen. Als die zijn verstand gebruikt, gaat hij slagen in zijn carrière. Sotil is een kleine geblokte, technisch onderlegd, kan een actie maken, maar op welke termijn haalt hij zijn niveau van ginder?”

Van den Eede en Ogunsoto zijn weg in de aanval, maar je hebt er naast Van Hout en Dekelver nog Ruiz en Tomou bij en Zimmerman, een Amerikaanse spits van Hamburg, oefent al een tijdje mee terwijl ook Odita nog kans maakt om aangeworven te worden. Westerlo zal na het debacle met Ogunsoto aanvallend versterkt zijn.

“Ik ga daar heel voorzichtig in zijn. In principe zijn vijf spitsen wat van het goede te veel, maar vorig jaar zijn we met vier spitsen begonnen en zaten we met Nieuwjaar in de problemen. Ruiz is sterk en balvast, zag ik tegen Cercle, maar ik ga daar nog niet te veel tralala rond verkopen. Ik herhaal het: ze hebben kwaliteiten, maar die moeten er ook uitkomen.”

Je probeerde het afgelopen weekend tegen Cercle Brugge met twee spitsen en Lukas Zelenka en Moses Adams elk een helft centraal vóór een verdedigende middenvelder.

“De vraag is: kunnen Moses en Lukas het opbrengen om zo te blijven spelen? Altijd op en af gaan, ballen vragen, ballen geven … Anders moet je weer naar twee verdedigende middenvelders of één spits. Maar ik blijf in elk geval uitgaan van een 4-4-2.”

Is Yannick De Winter, jullie derde doelman, klaar om desgevallend Bart Deelkens te vervangen, nu zijn broer Yves naar de Spelen is? De club vindt blijkbaar van niet.

“Het is niet zo dat we straks een ongelooflijk probleem hebben: Bart heeft bewezen dat we ons geen zorgen moeten maken. Anders is het als Bart uitvalt: Yannick heeft vorig jaar maar een keer of vijf meegetraind en is nog maar 19 jaar. We gaan nu proberen hem erbij te houden tot eind september en dan een regeling te treffen met zijn school.”

Westerlo heeft nu ook de Zuid-Amerikaanse markt ontdekt, jullie werken samen met een voetbalschool in Lagos, Nigeria, en er deed met Zimmerman afgelopen weekend een Amerikaanse spits mee: de internationalisering lijkt ingezet.

“We zoeken het ver, hé ( grijnst). In zekere zin is dat spijtig, maar het hoort bij het voetbal. Met Timmermans en Deelkens hebben we ook Belgen aangetrokken en die Afrikanen, dat zijn jeugdige spelers, dat is niet voor de nabije toekomst. We hebben in België gekeken, maar op een gegeven moment stopt dat ook omdat de prijzen omhoog gaan.”

Hoe verloopt de communicatie met de Zuid-Amerikanen?

“Moeilijk. Ze spreken alle twee alleen Spaans en ze gaan binnenkort Engelse les volgen. Want de communicatie vormt nu het grootste probleem. Je moet ze voor een wedstrijd toch íéts kunnen uitleggen ( lachje)? Ook voor de dokter en de kinesist is het moeilijk om te begrijpen wat ze precies mankeren. Dus we hopen dat ze dat Engels direct oppikken.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier