Tekenen voor Bakoe betekende ook het einde van je internationale carrière.

Emile Mpenza: “Ik ben mij ervan bewust dat ik uit de Belgische belangstelling verdwijn. Maar Dick Advocaat heeft me wél opgeroepen toen ik in Zwitserland speelde! Sinds de trainerswissel ben ik niet meer geselecteerd. Ik heb toen aangevoeld dat het gedaan is voor mij in de nationale ploeg. Ik kan terugblikken op twee goede matchen onder Advocaat. Als ze me later nog nodig hebben, ben ik er graag bij, maar het is niet mijn hoofddoel.”

In je hoofd heb je een streep getrokken onder de nationale ploeg?

“Zo kan je het zeggen, ja.”

Voelde je aan dat je niet meer zou worden geselecteerd toen Advocaat vertrok?

“Ja, die indruk kreeg ik. Ik zeg niet dat Belgische trainers vooroordelen hebben, maar een buitenlandse trainer zal zich ongetwijfeld baseren op de prestaties op het veld.”

Georges Leekens kent je nochtans goed. Hij heeft je gelanceerd bij Moeskroen, hij riep je op voor de nationale ploeg …

“Ik wil dat hij mij selecteert op basis van mijn prestaties en mijn kwaliteiten, niet omdat we met elkaar omgingen in Moeskroen. Anders dreigt zich dat tegen mij te keren. Iedereen dacht dat hij mij zou selecteren voor zijn eerste oefenmatch. Het is beter dat hij dat niet heeft gedaan.”

Is Leekens de juiste man op de juiste plaats?

“De Belgische bond moest zich herstellen van het vertrek van Advocaat. Er moest een beslissing genomen worden en in dat opzicht is het een goede keuze. Misschien was de bond bang om weer een buitenlander te nemen en nog eens hetzelfde mee te maken als met Advocaat.”

Wat denk je van de Rode Duivels?

“De ploeg is nog heel jong. Ze moet kunnen terugvallen op enkele anciens zoals Daniel Van Buyten. Hij heeft de meeste mogelijkheden om het team te leiden, maar hij moet het vertrouwen krijgen.”

Heb je met hem gesproken na Duitsland?

“Ik vond het triest voor hem. Het is niet leuk om te lezen en te horen wat de media over je zeggen. De geboorte van zijn dochtertje heeft hem enorm geholpen. Hij heeft ingezien dat er hogere waarden zijn dan aandacht te schenken aan wat men over jou zegt.”

Je hebt het over de rol van de ‘anciens’ in dit team. Kan jij niet nog een rol spelen? Timmy Simons is teruggekeerd, ook de naam van Wesley Sonck valt …

“Het verschil is dat ik hier zit en Wesley in België speelt. Men zal hem meer krediet geven en hij zal meer kansen krijgen.”

Had je voor een Belgische club gekozen, dan zou je dus nu misschien in de nationale ploeg zitten …

“Dat ik na het vertrek van Advocaat niet meer geselecteerd werd, heeft mij doen beslissen naar hier te komen. Ik had goed gepresteerd tegen Turkije en zag niet in waarom ik niet meer in de plannen van de trainer paste. Men zei: ‘Plaats aan de jongeren’, maar ik zag dat men de ouderen terugriep. Dat heeft me ontgoocheld.”

Men spreekt van een gouden generatie. Wat denk je daarover?

“Ze is … van goud, zoals je zegt. Ik heb dat niet gekend. In mijn tijd moest ik een volledig seizoen goed presteren vooraleer ik een kans kreeg bij de Rode Duivels. Nu volstaan twee goede wedstrijden om opgeroepen te worden.”

Maar het is wel lang geleden dat we nog zo veel jonge spelers in het buitenland hadden …

“Zij moeten nu hun waarde bewijzen op het veld. Ze spelen bij grote internationale clubs. Destijds maakte niet het feit dat je in het buitenland speelde het verschil, maar wel de verbetenheid, het karakter, de groep. Bij een grote club spelen volstaat niet, er is meer nodig. Als de jongeren het niet bewijzen op het veld, is er te snel over een gouden generatie gesproken.”

Wie heeft de meeste mogelijkheden in dit team?

Eden Hazard. Een speler met zo’n vaardigheid en souplesse, bal aan de voet, is uniek in België.”

En wie heeft de sterkste persoonlijkheid?

Jan Vertonghen. Ooit kan hij de nationale ploeg dragen. Hij heeft een sterke mentaliteit.”

Wat denk je over het vertrek van Advocaat?

“Ik vind het jammer. Hij heeft veel mensen in beweging gebracht bij de bond. In de korte tijd waarin ik contact met hem had, zag ik een grote verandering binnen de groep. Er heerste een andere mentaliteit. Ik begrijp nog altijd niet waarom hij is vertrokken.”

Heb je nog het niveau voor deze ploeg?

“Als je goed traint, verlies je je kwaliteiten niet van de ene dag op de andere. Ik voel me even sterk als een jaar geleden. Ik train op dezelfde manier. Ik ben niet naar Bakoe gekomen om er de sterspeler uit te hangen.”

Heb je de wedstrijden tegen Duitsland en Turkije gezien?

“Niet rechtstreeks, wel in heruitzending. Tegen Duitsland scheelde het niet veel en zonder die uitsluiting konden we uit Turkije terugkeren met een punt.”

Kunnen we ons kwalificeren?

“Als we dezelfde mentaliteit behouden en punten pakken: ja.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier