Moussa Dembélé en Vincent Kompany kende voetbalminnend België al als talenten hors catégorie. Doe daar nog maar eentje bij … Eden Hazard!

E den Hazard, amper achttien jaar oud, wordt in het Europese voetbal getipt als een van de grote sterren van morgen. Dit seizoen betekende zijn doorbraak in het eerste elftal van OSC Rijsel, dat vijfde eindigde in de Ligue 1. Hazard werd in de Franse competitie bovendien verkozen tot Belofte van het Jaar. Niemand minder dan Zinédine Zidane zwaaide tijdens dat gala met lof voor ons Belgisch talent. “Ik neem hem met mijn ogen dicht mee naar Madrid”, verklaarde Zidane, die bijna daags nadien door Florentino Pérez benoemd werd als sportief raadgever van de Koninklijke.

Bekijk maar eens een van de talrijke filmpjes aanwezig op YouTube en je begrijpt meteen waarom half Europa achter de kleine Belg (1,70 m) aan zit. Van Inter tot Chelsea, van Barcelona tot Real Madrid.

Al iets gehoord van Zidane ondertussen?

Eden Hazard: “Neen, ik wacht nog op een telefoontje. ( lachje) Ik stond er niet bij toen hij dat zei, ik was bezig mijn prijs in ontvangst te nemen. Pas achteraf hoorde ik zijn uitspraken op televisie. Zidane was altijd mijn voorbeeld. De beste nummer tien van de voorbije tien jaar.”

Le petit Belge

De vele speculaties over je toekomst beginnen je te vervelen, daarom zei je onlangs duidelijk dat je nog zeker een jaar bij Lille blijft.

“Inderdaad. Het is belangrijk dat ik eerst ergens een vaste basisplaats verover. Voor mijn ontwikkeling mag ik geen stappen overslaan. Het dient immers nergens toe om nu al naar een grote club te vertrekken als je daar dan op de bank zit. Ik moet nog veel leren, dat zeg ik tegen iedereen.”

Mocht je nu bij een grote club tekenen, speel je niet, denk je?

“Dat weet ik niet … Maar ik ben amper achttien jaar oud, zie je mij al op mijn eentje in Milaan zitten? Je moet niet alleen naar het sportieve kijken.”

Even het rijtje aflopen: Chelsea, Barcelona, Arsenal, Real Madrid, AC Milan en laatst Inter. Allemaal zouden ze al naar jou geïnformeerd hebben. Is dat gazettenpraat of weet je echt van concrete aanbiedingen?

“Er zitten concrete zaken tussen. Maar ik heb nog niemand van die clubs aan de lijn gehad. Sinds twee jaar ben ik aangesloten bij een managementbureau in Parijs, zij handelen dat allemaal af. Ze zijn vooral gespecialiseerd in het begeleiden van jonge talenten. Zij zullen belangrijk zijn voor mijn toekomst. Soms vraag ik hen wat er beweegt, maar voor de rest weet ik liever niet te veel over al die geruchten.”

Je krijgt komend seizoen een nieuwe trainer bij Rijsel, speelt dat een rol in de beslissing of je blijft? Ex-PSG-trainer Paul Le Guen wordt als voornaamste kandidaat genoemd.

“Ik denk ook dat het Le Guen wordt. Hij heeft een beetje hetzelfde profiel als Claude Puel ( twee seizoenen geleden coach in Rijsel,nvdr). Nu, over Rudi Garcia had ik zeker geen klagen, hij schonk me veel vertrouwen dit seizoen, ik kan alleen maar hopen dat de nieuwe coach hetzelfde doet.”

Hoe evalueer je het voorbije seizoen?

“Zeker over het competitieslot ben ik bijzonder tevreden: ik speelde negen wedstrijden op rij in de basis. Dat gaf me de kans om ervaring op te doen.”

Je moment de gloire volgde in de bekerwedstrijd tegen Lyon, waar je met twee assists en een knappe goal de zege bewerkstelligde.

“Tégen Lyon, hé, dat is geen Montpellier of zo … Het is een moment dat ik nooit zal vergeten.”

In de voorbereiding van je doelpunt draai je eerst magistraal weg van een tegenstander. Doe je zulke dingen met voorbedachten rade of is het puur instinctief?

“Dat zijn ingevingen van het moment. Ik zag die bal komen en ik wist dat de verdediger kort in mijn rug zat, dus draaide ik meteen weg. Zulke doelpunten komen er enkel als je de actie tot bijna in de perfectie kan uitvoeren.”

Na de wedstrijd veel complimenten gekregen?

“Mijn ploegmaats hebben me daarna vooral geplaagd: Hazard, le petit Belge qui avait marqué!”

Je ex-coach Rudi Garcia verklaarde dat je nog progressie moest boeken op het defensieve vlak en inzake spelvolume. Heeft hij gelijk?

“Absoluut. Maar als je Rudi Garcia nu spreekt, zal hij bevestigen dat ik progressie boekte. Soms heb ik de neiging om vijf minuten uit te blinken en daarna even uit het spelbeeld te verdwijnen. Ook durf ik soms nogal nonchalant te zijn, ik vergeet afspraken, zoals het uur van een training … Ik doe dat niet met opzet. Daarom zeg ik ook: ik moet nog veel leren.”

Liever Iniesta dan Messi

Volgens de technische staf van de Belgische nationale -19 ben je het voorbije jaar vooral sterker, explosiever en nog balvaster geworden. Akkoord?

“Dat denk ik wel. Dat kan alleen maar door hard te werken bij Rijsel. Vroeger zag ik er misschien niet altijd het nut van in om me elke training honderd procent te geven, dat is veranderd. Trainingen zijn heel belangrijk in de voorbereiding op een wedstrijd. Bovendien scheelt het een pak of je met de jeugd meetraint of met de profs. Het viel me meteen op hoe de profs me pushten om beter te worden.”

Om je dribbelvaardigheid bij te schaven baseerde je je dikwijls op wat je van YouTubefilmpjes leerde. Wie waren je voorbeelden?

“Ik zocht naar filmpjes van Ronaldinho … maar ik leerde mijn techniek vooral aan door vroeger in de tuin constant tegen mijn broers te voetballen. Thorgan is twee jaar jonger, maar ook hij heeft een goede techniek. Ik heb nog een andere broer, Killyan, die erg getalenteerd is. Hij speelt nog altijd bij Tubeke, maar zijn techniek kan gerust met die van mij en Thorgan vergeleken worden. Spijtig genoeg zie ik mijn broers niet vaak meer. Ik hoor dat Thorgan het heel goed doet bij Lens. Onze droom is om ooit tegen elkaar te spelen in de Ligue 1.”

Je vader speelde ooit nog in tweede klasse bij La Louvière. Is het dankzij hem dat jij en je jongere broers Thorgan en Killyan zulke goede voetballers zijn?

“Het speelt zeker een belangrijke rol. Hij maakte nooit een onderscheid tussen ons en probeerde evenveel aandacht te schenken aan ons drieën.”

Heeft hij jullie voetbal met de paplepel ingegeven?

“Hij heeft ons nooit gepusht, als je dat bedoelt. Integendeel. We hebben nog een jongste broer, Ethan, van zes jaar. Die heeft nog geen voetbal aangeraakt, denk ik.”

Is talent aangeboren of aangekweekt, denk je?

“Wellicht is het ergens een gave die je meekrijgt, maar eentje die je enkel door veel te oefenen ten volle kan benutten.”

Jij bent een nummer tien, maar je speelde ook al als vleugel of spits. Waar speel je liefst?

“Ik ben in de eerste plaats toch een nummer tien. Maar dit seizoen speelde ik ook geregeld op de flank. Voor mijn ontwikkeling is dat niet slecht.”

Voor iemand van jouw gestalte is het belangrijk dat hij stevig op zijn benen staat, heb je daar speciale trainingen voor ingelast?

“Niet echt. Ik trainde geregeld op explosiviteit en soms trok ik het krachthonk in, maar niet overdreven. Ten andere: Barcelona bewees dat je in het moderne voetbal geen dubbele meter moet zijn om de top te bereiken. Enkele jaren geleden was er een tendens dat alle voetballers groot en sterk moesten zijn. Dat is veranderd, nu is er weer plaats voor kleine, technische jongens. Zoals ik.”

Als je mag kiezen, met wie word je het liefst vergeleken: Messi of Iniesta?

“Doe dan maar Iniesta, die volgens mij dit seizoen de meeste invloed had op het spel van Barça. Ook al is Messi de beste speler ter wereld op dit moment.”

Je hebt een gelijkenis met Messi: jullie nemen beiden zeer kleine pasjes, waardoor je makkelijk van richting kan veranderen en onvoorspelbaar blijft met de bal aan de voet.

“Kan zijn. Doordat we een laag zwaartepunt hebben, zijn we op langere afstanden misschien in het nadeel, maar zijn we op de eerste meters vaak sneller dan de tegenstander. Dat is belangrijk in het moderne voetbal.”

Op eigen benen

Woon je in Rijsel nog altijd in het centre de formation in Luchin?

“Nog even, maar binnen enkele weken verhuis ik naar een appartement dat ik in januari gekocht heb. Het ligt net buiten Rijsel. Dat wordt zeker een grote verandering, besef ik. Het wordt zaak om de discipline niet te laten varen. Anderzijds ligt Rijsel niet zo ver van Tubeke, waar mijn familie woont, ik kan mijn vader elk moment bellen om me bij te staan.”

Destijds kon je voor Anderlecht tekenen, dat volgde je al van je achtste. Uiteindelijk koos je voor Rijsel. Waarom?

“Omdat je bij de keuze van een club niet enkel naar het sportieve moet kijken, maar ook naar wat men je op studiegebied voorstelt. Anderlecht had niets. Ik zou er elke dag op en af moeten rijden naar de training. Terwijl Rijsel een volledig project kon voorleggen. Mijn vader en ik twijfelden geen seconde.”

De jeugdopleiding in Frankrijk, en zeker in Rijsel, wordt alom geprezen. Toch had je vader ook een bemerking: dat tehuis voor de jeugdspelers zou veel te veel op een gevangenis lijken. Hij was ook bang dat je door dat isolement op den duur enkel maar vrienden in het voetbalmilieu zou overhouden. Heeft hij gelijk?

“We zitten daar met een leuke bende samen, waaronder ook enkele Belgen, dus dat valt best mee. Je leeft er afgelegen, dat klopt, maar op die manier kan je tenminste geen dommigheden uithalen.”

Op een filmpje dat de websiteredactie van de club over jou maakte, was te zien in wat voor een ruimte je woonde: je had een klein kamertje voor jezelf en de rest van de omgeving leek verdacht veel op een kliniek.

“Pas op, geen slecht woord over die academie, want ze staat bekend als een van de beste en mooiste in Europa. Maar na vier jaar daar te wonen, vond ik het inderdaad wel tijd om meer ruimte voor mezelf te hebben.”

Je komt op een belangrijk punt in je carrière: het moment dat een beloftevol jeugdproduct een volwassen talent moet worden. Sommige grote talenten van zestien verdwijnen na hun zogezegde doorbraakjaar naar de anonimiteit.

“Dat besef ik. Het was een mooi seizoen bij Rijsel, dat moet ik nu bevestigen. Een basisplaats afdwingen, mijn eigen boontjes doppen op mijn appartement, … Dat worden allemaal uitdagingen. Aan mij om me te bewijzen.”

Wist je dat Franck Ribéry ook in het centre de formation van Rijsel heeft gezeten?

“Ja, hij werd er buitengegooid. Ik weet niet waarom.”

Slecht karakter.

( lacht) “Ach ja, hij is een beetje zot, hé. Maar wel een van de besten van de wereld. Ook geen grote jongen trouwens. Ik heb vaak naar zijn wedstrijden gekeken.”

En wat viel je dan op?

“Dat hij plezier beleeft aan het spelletje. Je probeert dingen uit: soms lukt het, soms niet, maar je blijft proberen. Voetbal moet vooral plezant zijn. Dat is het belangrijkste.”

Dat is wat trainers over jou zeggen: Eden geniet echt van het spel. Boven alles speel je gewoon graag voetbal.

“Tuurlijk. Ik weet wat ik kan en ik doe gewoon waar ik best in ben, dan komt de rest vanzelf en zal het publiek er ook plezier aan beleven.”

Nationale ploeg van Frankrijk?

Waarom deed je vorige week nog mee bij de nationale -19? Zou je niet beter rusten om fris aan het komende seizoen bij Rijsel te beginnen?

“Omdat het een bende vrienden is. Ik speelde met die ploeg al een EK en een WK, dat schept een band. Waarom zou ik dan niet meehelpen om ons te kwalificeren voor een nieuw EK?” ( dit interview werd afgenomen voor de beslissende partij tegen Zwitserland. België kon zich uiteindelijk niet kwalificeren ondanks geen enkele verliespartij. Hazard scoorde wel in elk van de drie wedstrijden, nvdr)

Je debuut bij de échte Rode Duivels kwam er tegen Luxemburg, een oefenwedstrijd die niet eens uitgezonden werd op de televisie. Een beetje een debuut in mineur niet?

“Dat vind ik niet. Ik droomde al van kindsbeen om ooit dat shirt van de Rode Duivels te mogen dragen. Wanneer het dan zover is, ben je gewoon blij. Trouwens, daarna mocht ik meedoen tegen Bosnië en die wedstrijd werd wél uitgezonden.”

Geen cadeau om een onervaren talent in zo’n belangrijke en tumultueuze partij in de strijd te gooien.

“Neen. ( droog) Ik was liever aan de wedstrijd begonnen. Maar goed, dit is een sterke generatie, de plaatsjes zijn duur.”

Het laatste grote toernooi waaraan de Belgen deelnamen was het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. Jij was toen elf jaar, heb je nog enige herinneringen aan dat WK?

“Ik herinner me de wedstrijd tegen Brazilië, die we onverdiend met 2-0 verloren. Maar je hebt gelijk, dat is al een hele poos geleden. Ik denk dat we met onze huidige lichting voldoende talent in huis hebben om er een van de volgende toernooien bij te zijn.”

door matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content