Wen Mukubu moet Pepinster van de laatste plaats weg krijgen.

Een paar jaar geleden rolde de naam van Wen Mukubu (28, 1m98) voor het eerst over de tongen toen hij bij Le Havre aan de slag was. Zowaar een Belg in de Franse Pro A! Nu ja, Mukubu werd geboren in Kinshasa, maar zijn ouders zijn Belg. Tot zijn tien jaar pendelde de forward tussen Congo en België, alvorens op zijn tiende naar de VS te emigreren. Daar leerde hij basketballen op de high school. Nadien speelde hij in Europa bij Treviso, Straatsburg, Pistoia en Le Havre.

Vorig seizoen keerde hij terug naar België om bij Luik te spelen en meteen toonde Mukubu zijn talent. Fysiek, techniek, een goed shot en polyvalentie. Daartegenover stond echter een sterke neiging tot individualisme en dus mocht Mukubu toch weer opkrassen. Sinds december komt hij uit voor hekkensluiter Pepinster.

“Na mijn vertrek bij Luik trainde ik eerst nog mee met de Belgian Lions,” zegt Mukubu, “maar helaas viel ik uit de definitieve selectie voor het EK in Litouwen. Daarna trok ik naar de VS op familiebezoek. Bovendien was er een sterfgeval, waardoor mijn gedachten niet meteen op basketbal stonden. Uiteindelijk kwam er het aanbod van Pepinster. Ik kwam echter in een club terecht die in een moeilijke periode verkeert. Hopelijk vinden we snel het juiste ritme en kunnen we als ploeg de nodige overwinningen boeken.”

Een opvallende uitspraak van iemand die als ‘egoïstische speler’ bestempeld wordt. Of veranderde hij? “Luister eens, dat etiket begint me serieus te storen!”, reageert Mukubu. “Ik was nooit een personelle. Geen enkele coach noemde me ooit zo. Toen ik bij Luik kwam, kampte de ploeg met een grote blessurelast. Guy Muya, Len Matela en Michael Jenkins waren allemaal out. De coach vroeg me om mijn verantwoordelijkheid op te nemen, want we misten jongens die konden scoren. Dus ja, ik forceerde soms de zaken. Zoals tegen Oostende en Aalstar, wedstrijden die we overigens wonnen. Dat gebeurde dus altijd op vraag van de coach. Pols maar eens bij Dario Gjergja, hij zal dat bevestigen. Tot op vandaag onderhoud ik met Gjergja een goede band.”

De kritiek kwam volgens Mukubu vooral van buitenaf, omdat de resultaten niet volgden. “Daarop vroeg ik Gjergja wat ik moest veranderen. ‘Gewoon verder doen’, antwoordde die. Mijn enige betrachting was altijd om de ploeg te helpen.” Hopelijk lukt dat beter bij Pepinster.

DOOR DANIEL DEVOS & MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier