Komende zomer wil Lance Armstrong nog één keer oorlog gaan maken in de Tour. Dirk Demol, volgend jaar opnieuw zijn ploegleider bij Astana, schouwt de troepen én de concurrentie.

Vanmorgen hoorde ik Patrick Lefevere nog. ‘Nu weet ik waarom je teruggegaan bent, je wist het al langer’, zei hij.” Dirk Demol, die dit jaar ploegleider was bij Quick Step, maar volgend jaar terugkeert naar de vertrouwde stal van Johan Bruyneel, lacht. “Ik weet sinds een paar weken dat Lance wil terugkeren op het hoogste niveau, maar mijn overstap van Quick Step naar Astana heeft daar niets mee te maken, dat lag al vast. Lance heeft me intussen wel gebeld. Hij vertelde dat hij opnieuw een doel nodig heeft in zijn leven. ‘Je bent drie jaar weg geweest’, zei ik hem. ‘Weet je wel hoe lang dat is?’ Hij zei dat hij al maanden weer aan het trainen is, dat hij mager staat, dat het idee niet zomaar ineens bij hem opgekomen is. En hoe groter de uitdaging, hoe gedrevener hij is. Hij is ervan overtuigd dat hij terugkomt aan de top.”

Hoe reageerde Alberto Contador?

Dirk Demol: “Ik hoor dat hij het een eer vindt dat hij voor dezelfde ploeg kan rijden als Lance. Hij heeft altijd naar hem opgekeken. Ik denk ook niet dat het per se negatief hoeft te zijn voor hem. Lance is vastberaden om een comeback te maken, dat is zeker. Ik weet niet of hij de Tour nog kan winnen, maar ik ga ervan uit van wel. Maar dat neemt niet weg dat Contador hem beter als medestander dan als tegenstander kan hebben. Want stel dat Lance toch niet in staat is om te winnen, dan kan hij wel van goudwaarde zijn voor Contador.”

Zou Armstrong dat mentaal aankunnen, een rol als meesterknecht?

“Ja, daar ben ik van overtuigd. Contador-Armstrong, dat is een combinatie die klikt. ( verheugd) We stappen hier opnieuw in een mooi avontuur. Kijk eens naar de ploeg: Armstrong, Contador, Leipheimer, Klöden, Zubeldia. Begin er maar aan, hé.”

Wie wordt jullie grootste concurrent?

“CSC, en dan vooral de jongste Schleck. Dat is een toekomstige Tourwinnaar, en ik ben ervan overtuigd dat hij volgend jaar al voor het podium of zelfs voor winst gaat. Zolang ik als ploegleider in het peloton zit, heb ik nooit grotere talenten zien passeren dan Alberto Contador en Andy Schleck. Schleck heeft dit jaar in de Tour één inzinking gehad door een beginnersfout: te weinig gegeten, zonder energie komen te zitten. Maar alle andere dagen reed hij met een ongelooflijk gemak naar boven. Zijn tijdrit kan nog beter, maar hij kan versnellen bergop, en dat zal nodig zijn. CSC is nu wel een beetje verzwakt doordat Sastre vertrekt ( naar het nieuwe Cervélo Test Team, nvdr).

“Daarnaast heb je Silence-Lotto, met Evans, die altijd op niveau is. Hij heeft Popovych bij zich, die dit jaar niet goed gereden heeft, maar die volgend jaar een stuk beter voor de dag zal komen. Als je die jongen kent, dan weet je dat hij een goed jaar steeds afwisselt met een minder jaar. Het is typisch iemand die na een goed jaar de zaken iets te relaxed aanpakt in de winter en dan in een paniekreactie te veel gaat doen, maar de basis van in de winter is dan niet goed en dan gaat je vormcurve het hele jaar wat op en af. “Lotto heeft vorig jaar slechte transfers gedaan. Ze laten Horner en Jufre gaan: die kunnen een hele dag op kop rijden in de bergen. Horner kan je vergelijken met een Noval bij ons: dat zijn mannen die drie weken aan een stuk elke dag opnieuw hun werk kunnen doen. Zulke mannen heb ik dit jaar niet gezien bij Lotto. Met alle respect, maar Lotto had dit jaar geen ploeg om de Tour te winnen. Mario Aerts heeft een fantastische Tour gereden, maar als dát je beste ploegmaat is in de bergen …”

Maar nu hebben ze Bernard Kohl gehaald, de derde in de Tour?

“Op papier is dat een serieuze aanwinst, alleen weet ik niet of die zijn prestatie van dit jaar zal kunnen herhalen. Die jongen is diep geweest. Ik heb hem meermaals na de aankomst plat op het asfalt zien liggen, happend naar adem. Ik denk dat hij zijn lichaam verschrikkelijk geforceerd heeft, het duurt lang om daarvan te herstellen. Twee jaar geleden was Kohl ook een keer derde in de Dauphiné en Oostenrijks kampioen, maar dan hebben we er anderhalf jaar niks van gehoord. Pas op, ik hoop dat ik verkeerd ben, hé, maar ik heb er geen goed oog in.”

Zijn Evans en Sastre eigenlijk wel een partij voor Armstrong en Contador?

“Ik denk dat 2008 voor Sastre en Evans een kwestie was van nu of nooit. Sastre heeft die kans gegrepen, Evans niet. Hij kan opnieuw meedoen voor het podium, maar ik denk niet dat Evans ooit de Tour wint. Hij is goed, hij kan geweldig aanklampen, maar Armstrong en Contador kunnen versnellen bergop en dat kan Evans niet. Die moet gewoon in een strak tempo – een beetje zoals Ullrich vroeger – aanklampen en dan proberen een goede tijdrit te rijden. En hij heeft dan ook nog niet die supertijdrit in de benen. Vorig jaar reed hij een goede laatste tijdrit, maar verloor hij wel nog heel wat tijd op Leipheimer.

“Contador is als tijdrijder zelfs iets beter dan Evans. Als je de tijdritten vergelijkt die ze beiden reden, dan is Contador eigenlijk de betere. Vorig jaar in de Tour waren de omstandigheden anders: Contador zat toen helemaal kapot van dagenlang in de bergen te strijden tegen Rasmussen.”

door loes geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier