Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de start van de competitie.

Anderlecht en Club Brugge speelden in de voorronde van de Champions League respectievelijk 3-1 tegen Krakau en 2-1 tegen Dortmund. Vooral voor Anderlecht een goed resultaat.

Dirk Deferme : “Ze hebben heel veel kansen de nek omgewrongen, maar ik denk dat Anderlecht zich al bij al zonder veel problemen zal kunnen kwalificeren voor de Champions League. Krakau leek mij te licht om ze te kunnen bedreigen. Al weet je nooit als ze vroeg scoren, want in hun parcours van vorig jaar hebben ze met Parma en Schalke stevige ploegen over de knie gelegd. Maar we zullen die wedstrijd van Anderlecht het meest onthouden door de blessure van Jestrovic. Ik vrees dat dit iets is wat de club nog een aantal maanden zal achtervolgen omdat ze niet meteen de geschikte vervanger in huis hebben. Maar welke ploeg heeft dat wel ? Vooral ook omdat hij heel ambitieus aan het seizoen begonnen was. Jestrovic is toch iemand die wat drijft op ambitie. Hij had heel erg het gevoel dat hij graag wou uitblinken en dat maakte hem bijna onstopbaar. Hij integreerde zich ook almaar beter in het elftal als pure voetballer, als de man die acties kan maken en meer en meer oog kreeg voor wat er rond hem gebeurde. Hij was een beetje dat tikkeltje té egoïstische van de goalgetter van zich aan het afschudden. Ik vond hem ook heel belangrijk voor Aruna, die niet ophield met verwijzen naar het belang van Jestrovic voor hem. Eén : omdat Jestrovic meestal de doelpunten maakt waar hij dat vaak verzuimt. Twee : Aruna is verschrikkelijk jong en van een spits als Jestrovic kan je veel leren. Maar dat is Aruna en heel Anderlecht nu kwijt.”

Dus is de discussie nu : moet er een andere spits aangetrokken worden of niet ?

“Er is niks zo risicovol als een paniekaankoop. Dus hangt het ervan af in hoeverre hun scoutingapparaat namen op een lijstje heeft staan, waarvan ze weten hoe ze functioneren en of ze in het Anderlechtspel passen. De markt is op dit moment natuurlijk wel zo dat je û als je goed werkt qua scouting û echt wel koopjes kan doen. Zelfs mannen met naam, zoals Huysegems. Al denk ik niet dat hij iemand is aan wie Anderlecht op dit moment wat heeft. Hij is geen Jestrovic, natuurlijk. Als ze iemand halen, moet het iemand zijn die veel dichter aansluit bij wat Jestrovic brengt dan wat je in je eigen kern hebt lopen. Maar in eerste instantie zullen ze het met het aanwezige spelerspotentieel, jonge jongens, proberen op te lossen. Of je moet gaan schuiven en dan denk ik dat het in de eerste plaats wachten is tot Kolar terug is en Seol in het centrum kan gaan spelen. Hoe Wilhelmsson op Gent scoorde, zag er heel fraai uit. Maar ik had toch begrepen dat hij meer een typische speler voor de rechterkant is.”

Andere vaststelling : Zetterberg zat weer op de bank.

“Ik ben van mening dat je daar niet te veel over moet zeuren. Zetterberg gaat er heel goed mee om. Als hij dat kan blijven opbrengen, is dat een heel dankbare situatie voor Hugo Broos. Een situatie zoals ze zou moéten zijn, vind ik. Ik vond het redelijk logisch dat er tegen Krakau voor een meer controlerende speler werd gekozen op het middenveld, zeker tegen een ploeg die vorig seizoen een reputatie opbouwde.”

Club deed het met de driehoek Simons-Ceh-Stoica tegen Dortmund heel knap. Was het zo sterk of Dortmund zo zwak ?

“Brugge was heel sterk, kon het fysiek allemaal opbrengen en had de prikkel om het tegen een grote ploeg te bewijzen. Dortmund was in de eerste plaats verschrikkelijk arrogant en heel zwak op zijn rechterkant, waar Rosicky al snel weg liep en de oude Reuter helemaal alleen stond. Tegen Mendoza en VanderHeyden opgeteld bakte die er echt niks van. Dat Van der Heyden heel goed kwam en de ruimte gebruikte, heeft Brugge twee goals opgeleverd. Maar ook hier de vaststelling : het hadden er meer moeten zijn. Met drie, vier-nul de rust in ware niet overdreven geweest.”

Over de verdediging hingen na de voorbereiding wat twijfels bij Brugge, maar ze bleken er ook Europees toch te staan. Op een schoonheidsfoutje na.

“Met een Clement die met heel veel zelfvertrouwen, flair en gevoel voor wat hij op welk moment moet doen, staat te voetballen. Hij staat daar echt als een heel rijpe centrale verdediger. Met naast hem Rozehnal die het ook uitstekend doet, vooral een hele goeie voetballer is. Maar bij het doelpunt geeft hij Koller iets te veel ruimte om te schieten en laat Verlinden de tweede steek vallen. Ik geef Brugge veertig procent kans, maar dan moeten ze echt weer op de toppen van hun tenen lopen. Dortmund zal het wel iets sneller, steviger en geconcentreerder aanpakken.”

Lokeren, in de voorronde van de Uefacup, kende geen enkel probleem in Tirana, maar ze zijn nog altijd wat zoekende naar de juiste manier van voetballen na het vertrek van Bangoura.

“Een absolute walk over. Hopelijk trekken ze een mooie tegenstander in de eerste ronde. Ze zoeken, maar de automatismen zitten daar nog altijd in, hoor. Ik geloof wel in Baldvinsson. Ik heb hem goed zien spelen tegen Sint-Truiden. Het is nog geen Bangoura natuurlijk, die heel belangrijk was voor Lokeren door zijn werkkracht, zijn gestalte, zijn makkelijk scoren. Maar ik denk dat Baldvinsson dat wel kan invullen. Ik zie toch meer een centrumspits in hem, want hij mist een beetje de zuivere snelheid voor de flank.”

Opgemerkte invalbeurt afgelopen weekend : Theo Janssen deed twaalf minuten mee bij Genk en is daar nu al de populaire jongen.

Janssen is een vedette in wording, vooral omdat hij û en dat is echt van nature, heb ik het gevoel û branie, lef en uit- straling heeft. Het lijkt me een man die verbaal zeker de opvolger van WesleySonck kan worden. Hij houdt het nu nog wat in z’n binnenste verborgen, maar eens hij in de basis staat, zal hij zeker zijn rol spelen. Je kon het tegen Charleroi al zien : de eerste bal die hij kreeg, legde hij meteen haarzuiver op de andere kant van het veld neer. Dat je dat doet, bewijst dat je het heel graag wil brengen û want hij had ook risicoloos het balletje kort breed kunnen leggen. Hij heeft honger.”

Vandaag is er België-Nederland. Met, zo kondigde bondscoach Aimé Anthuenis aan, Jelle Van Damme op het middenveld en zonder Gaby Mudingayi.

“In zo’n match heeft een bondscoach altijd het recht een en ander te proberen natuurlijk. Mudingayi blijft een hele goeie stoorzender, maar vrij rudimentair in de passing. Vergelijk dat met Philippe Albert û niet dat het hetzelfde type is, maar dat zijn mannen die op drie, vier jaar ongelooflijk aan hun techniek kunnen schaven. Door die groeimarge heb ik er wel vertrouwen in. Nederland komt au grand complet. Maar wat mij opviel, is dat Dick Advocaat het had over de Rode Duivels als Angstgegner. Ze spreken daar graag Duits ( lachje). Maar als je ziet wat ze meebrengen : een pak spitsen uit de toptwintig van de wereld…”

door Raoul De Groote

‘Theo Janssen is een vedette in wording. Hij heeft branie, lef en uitstraling.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier