Komend weekend krijgt KV Mechelen-Standard met tal van ex’en een speciaal tintje: Bij de Rouches hebben Michel Preud’homme, Stan Van den Buys en Steven Defour (nog aan de kant) een Malinoisverleden. Bij Mechelen staat met Olivier Renard de voormalige titularis van de Rouches tussen de palen. Renard speelde op 24 september tegen Westerlo zijn laatste wedstrijd voor Standard en koos in januari voor Yellow Red KV.

Heb je nog vrienden bij Standard?

Olivier Renard: “Zeker. Ik ga nog regelmatig de thuiswedstrijden op Sclessin volgen. Vaak word ik uitgenodigd door de supportersgroep Publik Hysterik.”

Mag Standard kampioen worden?

“Absoluut. Dan wordt het ook een beetje mijn titel, ik heb nog zeven wedstrijden meegespeeld.”

Waarom worden de Rouches kampioen?

“Omdat ze de beste ploeg hebben. Ik vind ze beter dan Club, terwijl Anderlecht te veel achterstand moet goedmaken.”

Heeft het vertrek van grote persoonlijkheden dit jaar de jonge spelers bevrijd?

Sérgio Conçeicão heeft de ploeg veel bijgebracht, op het veld en in de kleedkamer. Hij heeft het rijpingsproces van Steven Defour versneld. Maar wanneer hij er bij liep, gingen 75 procent van de acties over rechts. Nu komt het gevaar van alle kanten en kunnen spelers die zich vorig jaar in hun spel geremd voelden, vrijuit gaan.”

De laatste matchen startte Standard sterk maar moest in de slotfase gas terugnemen. Verbaasde dat je?

“Misschien is dat te zwaar voor een aantal spelers dat niet gewend was om 90 minuten vol te maken. In elk geval is de kern niet te smal. Grégory Dufer heeft velen verbaasd, Reginal Goreux is een ontdekking.”

Wat vond je bij KV Mechelen?

“Een goed onthaal. Toen ik tekende, had ik drie doelen: opnieuw spelen, helpen bij het behoud en mijn plaats bij de nationale ploeg terugwinnen. Na drie maanden zijn mijn drie doelen al bereikt. Ik zit in de nationale selectie tegen Marokko, het behoud is quasi bereikt. Toen ik voor Mechelen koos, vroegen velen zich af wat ik ging doen bij een ploeg die net boven de degradatieplaatsen stond, maar nu staan we al negende. Beter zo dan de lat te hoog leggen, zoals de voorzitter van Charleroi deed met zijn uitspraken over de titel.”

Hoe verklaar je de ommekeer bij Mechelen? Ligt dat aan jou?

“Al in de eerste ronde vond ik Mechelen goed voetballen, maar het werd niet altijd beloond volgens zijn inspanningen. De meeste spelers zijn jong en met weinig ervaring in de hoogste klasse. De kern die promoveerde uit tweede heeft men een kans willen geven, alleen Kristof Imschoot en ik hebben echte eersteklasse-ervaring. Ik ontdek hier goeie voetballers: het verdedigend centrale duo Jonas Ivens-Jeroen Mellemans, bijvoorbeeld. Met Mellemans, die in Sint-Truiden woont, maak ik vanuit Hasselt de verplaatsingen. Ik snap ook niet dat Dender Koen Persoons heeft laten gaan.”

Opvallend was jouw spontane reactie op tv toen je erkende dat de fout van Kevin Geudens op Ivan Bosnjak rood verdiende.

“Het was een spontane uitspraak. Tijdens de wedstrijd wist ik niet goed wat te denken, maar toen ik maandagochtend de foto in de krant zag, aarzelde ik niet. Het was een gevaarlijke tackle, maar wel één van een speler die dat zelden of nooit doet. Geudens is geen bruut, maar hier ging hij wél in de fout.”

Wat voor een trainer is Peter Maes?

“Een gans ander type dan Michel Preud’-homme. Maes schreeuwt de hele tijd, sommige mensen langs de lijn vinden zijn aanpak agressief. Maar hij werkt met andere spelers dan Preud’homme en probeert zich te laten respecteren door zo’n jonge bende, door niets door de vingers te zien en alles te corrigeren.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier