‘Thuis hing ik posters van Roberto Baggio aan de muur. En van Pär Zetterberg.’ De keuzes van Christian Wilhelmsson.

Het cv van Christian Wilhelmsson. Op 8 december 1979 geboren in het Zweedse Mjällby. Carrière : Mjällby (1996-98), het Noorse Stabaek (1998-2003), Anderlecht (2003-heden), Zweeds international.

Oslo of Brussel ?

Christian Wilhelmsson : “Ik kan Brussel wel waarderen. Vooral het kosmopolitische aspect van jullie hoofdstad spreekt me aan. Plus, in het algemeen : het goede, communicatieve humeur van de meeste mensen hier. Als man van het noorden en man van de natuur kies ik toch voor Oslo. Daar zijn overal parken. Hier heb je het Ter Kamerenbos en het Zoniënwoud, maar die doen slechts dienst als een soort groene long. Oslo heeft voorts het voordeel dat het niet ver van de zee ligt. Aangezien ik een fanatieke liefhebber van watersporten ben, is de keuze dus vlug gemaakt.”

Bergen of Bergen ?

“Bergen in Noorwegen of Bergen in België, bedoel je ? Geef me maar het Belgische Bergen, Mons in het Frans. Een leuk, klein stadje. Ik ben er geweest toen ik een bezoek bracht aan de ouders van Tom Stenvall, mijn gewezen ploegmaat bij Stabaek. Die werken allebei bij Shape, de Navobasis in de buurt van Bergen. Aan het Noorse Bergen bewaar ik geen goede herinneringen. Tegen Brann Bergen liep ik de smadelijkste nederlaag uit mijn carrière op : 8-1 ! Er was wel één positief punt : ik zorgde toen voor de eerredder, zij het op strafschop ( grijnst). Het Noorse plaatsje Bergen is anders meer dan de moeite waard. Net een prentkaart. De treinreis van Oslo naar Bergen wordt trouwens beschouwd als een van de mooiste van de hele wereld. Je vertrekt bij de zee en je rijdt door de bergen naar Bergen. Prachtig.”

Blond of bruin ?

“Meisjes of bier ? In verband met bier heeft deze vraag geen enkele zin. Ik lust geen bier. En als het over vrouwen gaat, doe mij dan maar blond, aangezien mijn vriendin een blondine is. Als ik hier iets anders zou verklaren, is straks het huis te klein ( lacht).”

Cognac of aquavit ?

“Aquavit, nochtans ons nationale ‘levenswater’, drink ik maar twee keer per jaar en dat is bij de eindejaarsfeesten. Cognac vind ik niet echt lekker, net zo min als whisky trouwens. Maar Cognac is wel de naam van mijn papegaai. Een speciale vogel die als de beste geluiden kan imiteren. Hij kan, bijvoorbeeld, perfect miauwen. Hij spreekt verder ook een paar woorden Zweeds. Vincent Kompany, die hier af en toe over de vloer komt, heeft al geprobeerd om hem in het Nederlands en Frans te leren vloeken, maar Cognac weigert dat te herhalen. Een bewijs dat het een welopgevoed beest is ( lacht).”

Volvo of golf ?

“Twee merken van wagens en als Zweed die zichzelf respecteert, gaat mijn voorkeur uit naar Volvo. Maar als je verwijst naar de sportdiscipline golf, dan kies ik natuurlijk daarvoor. Niet dat ik Tiger Woods ben – mijn handicap is momenteel 32. Maar ik kan verzachtende omstandigheden pleiten. Ik golf maar een paar keer per jaar. Alleen als ik met vakantie ben, eigenlijk. Sommigen zullen hier misschien fijntjes opmerken dat ik toch over voldoende vrije tijd beschik, maar dan jongleer ik liever met een bal in de tuin. Kwestie van een aantal trucs fijner te stellen.”

Chippen of Chris ?

Chippenis de bijnaam die ze me in Zweden gaven en die me nadien tot in Noorwegen en zelfs België heeft achtervolgd. Mijn ploegmaats bij Anderlecht spreken me zo aan. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Daarentegen gruwel ik telkens als ze me Chris of Christ noemen. Mijn voornaam is Christian. De enige Chris bij Anderlecht is Grégoire. Want die heet Christophe ( lacht).”

Rechterflank of linkerflank ?

“De rechterflank. Daar heb ik mijn beste wedstrijden gespeeld, zowel bij de clubs waar ik heb gevoetbald als bij de Zweedse nationale ploeg. Als gevolg van de concurrentie voor de rechterflank werd ik bij de nationale ploeg al enkele keren op links geposteerd. Ik zeg niet dat het een mislukking over de hele lijn was, maar ik voel me er toch minder op mijn gemak.”

Roberto Baggio of Roberto Carlos ?

Roberto Baggio want van hem had ik thuis, in Mjällby, posters tegen de muur hangen. Net als van Pär Zetterberg ten andere – wil je dat zeker opschrijven, ik weet dat hij Sport/Voetbal Magazine leest ( lacht). Roberto Carlos maakt indruk op me door de kracht die hij uitstraalt en de blijkbaar grenzeloze inhoud van zijn longen. Maar als model opteer ik toch voor Baggio. Als voetballer is hij altijd een streling voor het oog geweest.”

Jezus of Boeddha ?

“Ja maar, het is niet omdat Baggio zich tot het boeddhisme heeft bekeerd, dat ik de behoefte voel om hem ook daarin te imiteren. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Jezus. Daarom heb ik ook een tatoeage van Jezus op mijn rug laten aanbrengen. Ik ben gelovig, maar niet praktiserend. Af en toe sla ik een kruis, maar meer uit gewoonte dan uit overtuiging. Zoals zoveel voetballers ben ik bijgelovig. Voor ik het veld opstap, breng ik altijd een tape rond mijn enkels aan. Onze ploegafgevaardigde, Pierre Leroy, moet me dat verband aanreiken, ook dat behoort tot de systematiek. Anders kan ik niet met een goed gevoel aan de match beginnen.”

Ronaldo of Cristiano Ronaldo ?

“Qua stijl benader ik misschien meer Cristiano Ronaldo, die ik beschouw als een waardige opvolger van Luis Figo in de nationale ploeg van Portugal. Maar Ronaldo, die is van een nóg hoger niveau. Thuis kijk ik op televisie altijd naar zijn wedstrijden. Ik herinner me een aantal kunststukjes die hij destijds bij Barcelona en Inter opvoerde. Subliem gewoon. Zijn finale van de Uefacup tegen Lazio Rome in 1998 : wat een pareltje. Tegenwoordig is zijn ster wat verbleekt, dat geef ik toe. Maar het is en blijft een schitterende voetballer.”

Ronaldinho of Beckham ?

“Vanwege mijn uiterlijk en vooral mijn haarsnit vergelijkt men me soms met Beckham, maar ik kies voluit voor Ronaldinho. In mijn ogen is dat momenteel de beste voetballer van de wereld. Real Madrid mag dan onlangs Barcelona hebben geklopt in de clásico, het was alweer Ronaldinho die de show stal. Hij is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik wil er meteen aan toevoegen dat ik zijn niveau nooit zal halen.”

Er is zelfs een dribbel naar hem genoemd : de Ronaldinho. Een Wilhelmsson of een Kompany ?

“Geen van de twee, in feite. Als er iemand het peterschap mag opeisen van de dribbel die erin bestaat de bal achter het steunbeen te laten lopen en hem dan naar buiten te duwen, dan is het Ronaldinho, punt uit. Hem had ik dan ook voor ogen toen ik voor het eerst die beweging uitprobeerde, vorig seizoen in een wedstrijd tegen Heusden-Zolder. Laatst ondernam ook Kompany een poging in de match tegen Lokeren, maar duidelijk met minder succes dan ik ( lacht). Ik was nogal verrast om toen in de kranten te lezen dat Vincent deze dribbel nog voor mij had uitgeprobeerd op training. Schrijf dat maar rustig op : Vincent Kompany was nog niet geboren toen ik al mijn eerste Ronaldinho uitvoerde ( schatert het uit).”

Lord of the Rings of Koning van de Dribbel ?

“De film heeft een enorme indruk op me gemaakt. Maar ik denk bij Lord of the Rings onwillekeurig ook aan Michael Jordan, bijgenaamd His Airness. Ik denk niet dat er in het voetbal iemand bestaat die zoveel balbehendigheid heeft als Jordan.”

Pär Zetterberg of Tomas Brolin ?

“Pär Zetterberg. In het echt is die nog aardiger dan op poster. En minder statisch bovendien ( lacht). Ik heb veel aan hem te danken. En aan zijn vrouw Linda, die me flink geholpen heeft bij mijn integratie hier.”

Lars Lägerback of Tommy Söderberg ?

“Ik kies voor Tommy Söderberg, de coach die me in de Zweedse nationale ploeg heeft gebracht. Jarenlang vormde Söderberg een in alle opzichten formidabel duo met Lars Lägerback. Na het EK 2004 ging Söderberg zich met de beloften bezighouden. Met hem mogen ze in Zweden op hun twee oren slapen : de doorstroming zal zonder hiaten verlopen. Söderberg is een voetbalkenner en een boeiend mens.”

Björn Borg of Stefan Edberg ?

“Met twee heel verschillende stijlen – de ene defensief, de andere offensief – hebben ze het Zweedse tennis op kaart gezet. Ik heb een voorkeur voor spelers die volleytennis beoefenen, zoals Edberg, Pete Sampras en tegenwoordig Roger Federer. Maar Borg, dat is een heus fenomeen. In Zweden en daarbuiten. Hij heeft als voorbeeld gediend voor veel tennissers. Iemand als Borg kan niet genoeg gerespecteerd worden.”

Ski of jetski ?

“Ik word meer aangetrokken door de zee dan door de bergen. In de zomer trek ik er graag met de jetski op uit. Al krijg ik nog altijd kippenvel bij de gedachte aan mijn laatste ervaring op dat vlak. Ik had de motor kapotgemaakt en met mijn partner bevond ik me ver van de kust. Het water was ijskoud. Een geluk dat er zoiets als een gsm bestaat want ik weet niet hoe het anders met me afgelopen zou zijn. In het algemeen houd ik wel van risicosporten. Valschermspringen, bungeejumpen, noem maar op. Momenteel moet ik daar wat van weg blijven. Het zou niet van professioneel gedrag getuigen om me zomaar in het avontuur te storten. Maar na mijn carrière wil ik zeker mijn schade op dat vlak inhalen.”

Ikea of Deschacht Plastics ?

“Ikea, want dat achtervolgt me in mijn hele leven en Olivier Deschacht alleen maar op een voetbalveld. In Mjällby woonde ik niet ver van een filiaal van Ikea en in Oslo was het weer van dattum. Toen ik naar België verhuisde, dacht ik dat ik het qua Ikea wel gehad had. Hebben ze toch wel onlangs een nieuwe winkel geopend in Anderlecht, niet ver van waar ik woon in Sint-Pieters-Leeuw, zeker ! Zetterberg en ikzelf werden op de opening uitgenodigd. Elke Zweedse familie heeft wel iets van Ikea in huis staan. Ikea is een instituut in Zweden. Dat is zoals Volvo en Saab.”

Liga of calcio ?

“Ik ben lange tijd een fan van het Italiaanse kampioenschap geweest. Maar sinds enige tijd geniet de Spaanse Liga mijn voorkeur. Voor een aanvaller is de Spaanse competitie het aards paradijs. Kijk maar naar Real Madrid-Barcelona. 4-2, dat zegt eigenlijk alles. Ik kan me voorstellen dat voor een verdediger veeleer de Italiaanse competitie de hemel is.”

Astridpark of safaripark ?

“Safaripark. Het Astridpark, dat naast het Constant Vanden Stock-stadion ligt, is voor mij een synoniem van lopen geworden. Doorgaans werken we daar onze trainingssessies zonder bal af. En er is niets waaraan ik een grotere hekel heb dan aan lopen zonder bal. Eens een safaripark bezoeken is daarentegen een zeer aangename gedachte. Daar droom ik al jaren van. Normaal was ik vorige zomer op safari naar Kenia en Tanzania getrokken om vervolgens te gaan uitrusten op het strand van Zanzibar. Maar mijn deelname aan het EK in Portugal heeft er anders over beslist. Het is slechts uitgesteld. Ik houd van dieren, vooral van katten. En mijn zus is dierenarts, dus het zit in de familie.”

Iron Maiden of Ironman ?

“Iron Maiden is mijn favoriete popgroep. En voor triatleten die aan zo’n Ironman deelnemen, koester ik een ontzaglijk respect. Het is een ontzettend veeleisende sportdiscipline. Ik zou het hen niet kunnen nadoen. Zwemmen, fietsen, lopen, dat is niets voor mij. Ik heb een bal nodig om me gelukkig te voelen.”

PlayStation of Playboy ?

“Ik ben een verwoed gebruiker van PlayStation. Er bestaat trouwens een spel dat de beide combineert : Playboy Mansion. Maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik laat het aan anderen over om te zeggen of ik een playboy ben. Zelf heb ik alleszins niet die pretentie.”

Ibrahimovic of Jestrovic ?

Ibrahimojestrovic ( lacht). Eerlijk gezegd, een kruising van die twee zou het ideaal zijn. Ibrahimovic is een voetbalgenie maar niet echt een goalgetter. Jestrovic bezit niet de techniek van Ibrahimovic maar hij is wel een geboren doelschutter. Ik beleef alleszins veel plezier aan samenspelen met die twee.

Broos of Vercauteren ?

Vercauteren. Ik zal Hugo Broos altijd dankbaar zijn omdat hij me bij Anderlecht een kans heeft gegeven. En ook mijn eerste landstitel behaalde ik onder hem. Maar dit seizoen had ik bij Broos niet meer het gevoel dat ik vooruitgang boekte. Daarom heb ik tijdens de winterstop echt naar een andere club gezocht. Intussen zien de zaken er heel anders uit bij Anderlecht. Ik amuseer me weer op een voetbalveld. Dus ben ik niet gehaast om hier te vertrekken. Maar als de mogelijkheid zich aandient : waarom niet ?

Bruno Govers

‘Kompany was nog niet geboren toen ik al mijn eerste Ronaldinho uitvoerde.’

‘Met Broos had ik dit het seizoen het gevoel dat ik geen vooruitgang meer maakte.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier