Twee jaar na zijn scheiding van Justine Henin vertelt Pierre-Yves Hardenne over zijn nieuwe leven en dat met de ex-kampioene.

Januari 2007: verbijsterde journalisten krijgen een perscommuniqué dat Justine Henin-Hardenne de Australian Open niet zal spelen. Het wordt snel duidelijk dat het te maken heeft met moeilijkheden in haar huwelijk. Enkele weken later bevestigen zij en Pierre-Yves Hardenne inderdaad dat ze uit elkaar zijn en gaan scheiden. Op de derde verdieping van het appartement dat hij in Wépion heeft gehouden en dat een prachtig uitzicht biedt op de Maas, kijkt de ex-man van de ex-nummer één in het vrouwentennis in alle sereniteit terug op zijn leven met haar en op de scheiding.

Het is niet hier in Wépion dat je de meeste tijd doorbrengt?

Pierre-Yves Hardenne: “Dat klopt. Ik verblijf in Monaco want tijdens de week volg ik in Cannes een opleiding om piloot te worden. Meestal kom ik in het weekend terug naar België om mijn familie en mijn nieuwe vriendin te zien. Maar ik moet natuurlijk ook studeren, want binnenkort is mijn opleiding achter de rug. Dan kan ik me op de arbeidsmarkt begeven als lijnpiloot of piloot van privévliegtuigen.”

Een droom die uitkomt?

“Eigenlijk was het mijn droom om jachtpiloot te worden. Ik heb daarvoor examens afgelegd toen ik nog getrouwd was. Ik had redelijk goede resultaten, maar was niet bij de besten van mijn opleiding. Na mijn scheiding was ik te oud om de opleiding tot jachtpiloot opnieuw te volgen. Ik heb daarom gekozen voor de burgerluchtvaart. Niet dat ik echt een job nodig heb om te kunnen leven, maar ik zie mezelf toch echt niet oud worden zonder iets te doen.”

Je draaide door je relatie met Justine een aantal jaren mee in het tennis? Hoe was dat?

“In het begin was het vooral erg tof: we reisden veel, we zagen veel mensen en ontdekten heel leuke plekjes. Maar na twee jaar begon het me toch wat tegen te steken: altijd dezelfde hotels, dezelfde mensen en vooral hetzelfde dagschema.”

Hoe zag een klassieke dag eruit?

“Ontbijt met zijn drieën, training, lunch, match en dan wachten terwijl Justine de pers te woord stond. Het kwam er heel vaak op neer dat ik samen met Carlos Rodriguez gewoon de tijd moest doden. We speelden biljart of we wachtten terwijl Justine bij de kinesist was. Dan kwamen we in ons hotel aan. Ze nam een douche en we gingen op restaurant. En dan snel terug naar de hotelkamer om vroeg onder de wol te kruipen.”

Een flinke klap

De verveling sloeg toe?

“Ja, en het werd alsmaar erger. Ik lummelde maar wat rond. Ik bleef stilstaan, terwijl ik naar iemand keek die zich fantastisch ontwikkelde en uitgroeide tot een wereldster. Dat is verre van gemakkelijk. Ik zat daar maar aan de kant van het veld naar trainingen en wedstrijden te kijken waarin alles altijd hetzelfde was. Als het te herdoen was, zou ik zeker niet meer zoveel met haar meereizen.”

Had je in het begin niet gezegd dat je Justine niet overal wilde volgen?

“Zeker. Maar Justine zag het anders. Samen uit, samen thuis, was haar devies. Als ik er eens niet bij was, was ik nochtans altijd heel blij om haar terug te zien en dan ging het ook goed. Maar na twee dagen sloeg mijn humeur om. Ik moet bekennen dat ik dan slecht gezelschap was, zowel voor haar als voor Carlos. Ik sprak over mijn projecten, maar op dat ogenblik had ze daar weinig oren naar. Ze moest de stress van zich af kunnen gooien door gewoon bij mij te zijn. Dat snap ik wel. Maar ondertussen wilde ik ook echt dingen voor mij alleen doen. We zochten eigenlijk allebei naar iets anders dan wat we hadden.”

Uiteindelijk leidde dat tot de scheiding?

“Ja. We hadden een andere visie over hoe ons leven als koppel moest zijn. We groeiden steeds verder uit elkaar. Het is echt de verschillende kijk op een leven als getrouwd stel die ons uit elkaar heeft gedreven. Ik heb niet het geduld gehad om te wachten tot zij tijd voor mij zou hebben.”

Hoe beleefde je de scheiding?

“Het was heel moeilijk. Ik begon een ander leven. En ik kon doen wat ik tijdens mijn huwelijk niet kon. Na de scheiding kon ik weer mijn eigen keuzes maken, zowel voor mijn beroepsleven als voor mijn vrije tijd.”

Maakte de scheiding je dan niet ongelukkig?

“Toch wel. Heel erg zelfs. Trouwen doe je met de bedoeling de rest van je leven met iemand te delen. Het is toch wel een flinke klap hoor, als dat niet lukt. Ik had echt gehoopt dat we samen wel een oplossing zouden vinden. Justine is echter iemand die erom bekendstaat radicale beslissingen te durven nemen. Ik respecteer dat, maar ik heb er toch flink van afgezien.”

Hebben jullie aan kinderen gedacht?

“Ja. Tijdens haar carrière kon daar geen sprake van zijn, maar ik heb vaak gedacht dat die er later zouden komen. Ik was echt van plan mijn hele leven met haar te delen.”

Jong koppel, veel geld

Had je het er soms moeilijk mee dat Justine zo succesvol was?

“Helemaal niet. Uiteindelijk vormden we enkele jaren met Carlos een goed trio. Maar – het zal misschien eigenaardig klinken – dat deed me allemaal niet veel. Ik was tevreden voor Justine omdat haar harde werk vruchten afwierp, maar ik zat vooral met mijn eigen ambities in mijn hoofd, zoals fietsen en leren vliegen. Tennis was háár ding. Ze was niet blij als ik dat zei, maar het was gewoon zo. Zelf een partijtje winnen in Han-sur-Lesse maakte me gelukkiger dan haar grote zeges … Als ik er nu op terugkijk, is dat inderdaad misschien niet de juiste houding geweest … Enfin, ik weet het niet. Ik heb heel veel onder de scheiding geleden, en me veel vragen gesteld.”

De vele zeges, onder meer in de grandslamtoernooien, moeten toch ook voor onvergetelijke momenten hebben ge-zorgd …

“Wat ik nu ga zeggen klinkt misschien gemeen en zal haar misschien kwetsen, maar eigenlijk zag ik liever Michael Schumacher een F1-wedstrijd winnen, dan te kijken naar een wedstrijd van mijn echtgenote tegen Kim Clijsters. Natuurlijk supporterde ik voor Justine, maar ik voelde nooit echte betrokkenheid bij haar wedstrijden. Ik vond haar steengoed, ik keek graag naar tennis, maar uiteindelijk woonde ik liever een duel bij tussen Rafael Nadal en Roger Federer dan een tussen Kim en Justine. Hoewel Justine dat volgens mij ook voelde, hebben we daar nooit echt over gepraat.”

Justine was een van de best betaalde sportvrouwen ter wereld. En jij was ‘de man van’ …

“Pas op, in geldzaken is Justine altijd supercorrect geweest. Ze heeft me nooit met een schuldgevoel opgezadeld omdat zij geld verdiende en ik niet. Het was gewoon zo. Ik had mijn studies stopgezet en we konden goed leven, al hebben we nooit zotte uitgaven gedaan. Misschien is het uiteindelijk de keuze die ik had gemaakt voor een gemakkelijk leven, die me diep vanbinnen niet aanstond. Eigenlijk had ik haar moeten vragen te mogen werken voor mijn boterham. Maar toen ik haar vroeg om mijn examen voor jachtpiloot opnieuw te mogen doen, wilde ze daar niet van weten. Voor haar kon het niet dat zij zich stond uit te sloven op het veld, terwijl ik duizenden kilometer verder in een straaljager zou zitten. Uiteindelijk denk ik dat ze me dus wel nodig had. Na onze scheiding heeft ze weer andere mensen in haar leven toegelaten en een zeker evenwicht gevonden. Toen we nog samen waren, waren we eigenlijk altijd met zijn drieën.”

Je hebt toch ook goede herinneringen aan je periode met haar …

“Dat spreekt voor zich. Nu nog herken ik bepaalde geuren als ik het vliegtuig neem, die ik associeer met leuke dingen. Ik ben op heel interessante plaatsen geweest, zoals in Indian Wells en Australië. Mede dankzij Justine ben ik een totaal andere persoon dan tien jaar geleden. We werden veel sneller groot dan iedereen, omdat we als jong koppel veel geld hadden en moesten leren omgaan met specifieke stresssituaties.”

Heb je ook na de scheiding genoeg geld om niet meer te moeten werken?

“Het hangt er natuurlijk van af hoe breed je het laat hangen, maar dat zou wel lukken, ja. Ik ben me er goed van bewust hoe uitzonderlijk dat is. Ik zie dagelijks mensen die heel hard werken en toch moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik houd dus beide voeten op de grond. Ook Justine zal trouwens nooit gekke dingen doen met haar geld.”

Je houdt toch nog van mooie wagens …

“Ja, en ik heb ook een Porsche. Maar ik ben daar discreet mee. Ik kom er bijvoorbeeld niet mee naar België.”

Een goed mens

Hoe gaat je nieuwe vriendin daar allemaal mee om?

“Het is niet zo gemakkelijk voor haar, vooral omdat ik nog altijd goed overeenkom met Justine en ook omdat ze moet leren leven met de aandacht en de jaloersheid van de mensen. Ik ben het al gewend om me niets aan te trekken van alle mogelijke commentaren, maar zij nog niet. Ze moet nog leren dat je altijd mensen hebt die stomme opmerkingen maken, zoals wanneer ze tegen mij zeggen dat ik wel een heel dure fiets heb voor iemand die nog nooit heeft gewerkt. Enfin, dat klopt natuurlijk ook, maar ik heb mijn geld wel niet gestolen.”

Je spreekt Justine dus nog geregeld …

“Ja, af en toe gebeurt dat wel. Er is nooit sprake geweest van enige agressiviteit tussen ons.”

Eigenlijk is ze toch een uitzonderlijke vrouw …

“Op sportief gebied heeft ze uitzonderlijk gepresteerd. Daarnaast is ze in de eerste plaats een goed mens. Ze is ook zeer eerlijk, rechtschapen en rechtlijnig. Ook na de scheiding heeft ze nooit een kwaad woord over me gezegd, al had ze misschien bepaalde twijfels kunnen wegnemen. Zo wordt gezegd dat ik aan de basis lag van het feit dat ze een aantal jaren niet met haar familie sprak en dat het door de scheiding is dat ze die heeft teruggevonden, maar ik heb er echt niets mee te maken. En op de dag dat ze gestopt is had ze het over iedereen die haar in haar carrière heeft geholpen, behalve over mij …”

Waarom is ze feitelijk gestopt?

“Het is niet aan mij om daarop te antwoorden. Misschien had ze er geen plezier meer in. Ik weet ook niet of ze dat ooit echt gehad heeft … Ze wilde misschien vooral winnen. En misschien was er niemand meer voor wie ze nog wilde winnen.” S

door patrick haumont – beelden: belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier