Greg Van Avermaet jaagt nog op eerste overwinning.

Elf maanden geleden opende hij met winst in Parijs-Tours zijn klassiekerpalmares. Een succes dat omschreven werd als de zege van zijn grote doorbraak. Het zou niet lang duren, waren insiders ervan overtuigd, voor hij een volgende grote vis aan de haak zou slaan. Eén ernstige hinderpaal slechts leek zich aan te dienen op zijn verdere weg naar de top: Philippe Gilbert, sinds afgelopen winter zijn kopman bij BMC, voor wie hij zich zou moeten opofferen.

Maar dit jaar draaide het anders uit dan velen hadden vermoed. Ook Greg Van Avermaet zelf had het anders ingeschat. “We weten dat voor Philippe de aanpassing aan zijn nieuwe ploeg niet makkelijk verliep”, vertelt de 27-jarige inwoner van Berlare, die na het seizoen naar Stoumont verhuist. “Doordat Gilbert minder was, kon ik dit seizoen al vaker dan verwacht mijn eigen kans gaan.”

Desondanks kwam de ex-doelman van SK Beveren, die verleden jaar vier keer raak schoot, dit seizoen nog niet aan scoren toe. “Neen, 2012 heeft ook mij niet gebracht wat ik ervan verwacht had”, zegt Van Avermaet eerlijk. “In het voorjaar stond ik er wel. Ik leverde een aantal keren goed werk voor de ploeg en werd vierde in de Ronde van Vlaanderen. Sinds de Eneco Tour rijd ik ook weer op een heel hoog niveau, vergelijkbaar met dat in het najaar van 2011. Maar het ambetante is dat ik nog geen overwinning kon pakken.”

Een gekneusde rib ten gevolge van zijn val in Sanremo en hielproblemen speelden Van Avermaet dit voorjaar parten. Maar die tegenslag kan en wil hij niet blijven oprakelen. “Dit jaar maak ik in de koers tactisch vaak de verkeerde keuzes”, vindt de Oost-Vlaming, die in een vicieuze cirkel lijkt te zijn beland. “Pas wanneer ik die eerste overwinning beet heb, zal het misschien iets makkelijker lopen om in de wedstrijd wél de juiste beslissingen te nemen.”

Panikeren doet Van Avermaet naar eigen zeggen niet. “Als er in de koers doorgetrokken wordt, voel ik dat ik altijd tot de besten behoor. Ik heb zeker nog kansen om iets recht te zetten dit jaar. Ik leg mezelf de druk op om de komende weken nog een grote overwinning te behalen. Lukt dat niet, dan zal ik de winter ingaan met het gevoel dat dit een jaar was van net niet. Dat de conditie goed was, maar de resultaten ontbraken. Gelukkig komen er nog heel wat mooie koersen aan: vrijdag in Québec, zondag in Montréal, dan het WK, Lombardije en Parijs-Tours. Hopelijk win ik er daar één van.”

Ook het WK stipt Van Avermaet dus aan. Sinds zijn profdebuut in 2007 miste hij geen enkele regenboograce en in 2010 was hij vijfde in Geelong. Maandag wordt de Belgische selectie onthuld. “Ik ga ervan uit dat ik bij de negen ben. De bondscoach weet intussen wat hij aan mij heeft. Het parcours in Valkenburg ligt me, zo bewees ik nog in de jongste Amstel Gold Race. Gilbert heeft vertrouwen getankt met zijn ritzege in de Vuelta. Maar ook mezelf geef ik een kans om wereldkampioen te worden. Dan moeten de omstandigheden wel meezitten en moet ik de vrijheid krijgen in de ploeg.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier