De terugkeer van Sporting Charleroi naar eerste klasse maskeert de grote financiële en juridische zorgen van Abbas Bayat. De euforie zou weleens van korte DUUR KUNNEN ZIJN.

Op het veld gaat alles goed: Charleroi is kampioen. Er rest nog slechts een klein obstakel voor een terugkeer naar eerste klasse: het behalen van de licentie, waarvan het beroep vrijdag wordt behandeld. We kunnen ons niet indenken dat Charleroi geen licentie zou krijgen, want de club benadrukte al meermaals dat alles in orde gebracht werd.

En daarna? Sporting keert hoogstwaarschijnlijk terug op het hoogste niveau met een nieuwe eigenaar. Als we even rondneuzen in de papieren van Abbas Bayat, kunnen we besluiten dat die overname niet simpel wordt. De feiten op een rijtje.

Alarmerende cijfers

“Het moet eens gedaan zijn om Bayat te bestempelen als een goede zakenman”, vertelt Carl Genevrois. De accountant werkte eerder voor Charleroi en was enkele weken geleden gechoqueerd door de uitspraken van Bayat in een interview met ons zusterblad Sport/Footmagazine. De Iraniër bekritiseerde daarin het vorige bestuur, omdat het nooit geld investeerde in de club. “Bayat vertelde dat de club heel wat verborgen schulden had, wat totaal verkeerd is. Hij spreekt ook nooit over de transferwaarde van spelers die hij in het bezit kreeg na de overname. Je betaalt vijf miljoen euro, maar krijgt in de plaats wel verschillende spelers die drie miljoen euro waard zijn. Toch blijft hij liever klagen over het feit dat hij een kat in een zak kocht en dat er steeds lijken uit de kast vallen. Zelf ontbond hij echter verschillende contracten, waardoor hij schulden creëerde.”

Genevrois komt ook met cijfers op de proppen van de drie ondernemingen van Bayat. Zo maakte Sunnyland Distribution in 2010 een verlies van meer dan vier miljoen euro. Daarbij komen nog eens verschillende rechtszaken omdat het bedrijf een serieuze achterstand opliep met de betalingen van de sociale bijdragen. Het tweede bedrijf van de Iraniër, Sensora Retail Concepts, maakte de cijfers voor 2010 zelfs nog niet bekend, wat op zijn minst verdacht te noemen is. De onderneming werd al tweemaal gedagvaard en de cijfers van 2009 zijn niet meteen positief, een verlies van 220.000 euro. Ook de toekomst van Bayats derde bedrijf, Duke Distribution, ziet er niet rooskleurig uit. Het kampte in 2009 met een schuld van meer dan één miljoen euro.

Faillissement?

Ziet de toekomst van Sporting Charleroi er even catastrofaal uit? De stad is alvast heel waakzaam. De club moest in januari 2012 twee leningen afbetalen bij Belfius, maar deed dat nog niet. De bank dreigde intussen om het bedrag van 7,5 miljoen euro op de stad, die borg staat, te verhalen. Bij de stad ontdekten ze trouwens op die manier dat ze garant stonden voor twee leningen, en niet voor één lening, zoals ze de afgelopen tien jaar dachten. Ondertussen probeerde Sporting er al een mouw aan te passen door een deel van de schuld – zij het met vertraging – in te lossen, maar een en ander trok de aandacht van de gerechtelijke politie. Die opende een onderzoek en merkte verdachte bewegingen op de rekeningen van Sunnyland, dat eigenaar is van de nv Sporting Charleroi. Geldstromen toonden aan dat het verlieslatende Sunnyland Europe bedragen doorsluisde naar Sunnyland USA. Sommigen vrezen zelfs het faillissement van de nv Sporting Charleroi. Dat zou slecht nieuws zijn voor de stad, die dan zou moeten instaan voor de schulden van de club, en voor bepaalde verkozenen. Schepen van Sport Ingrid Colicis: “Iedereen wist dat de overeenkomst slecht afgehandeld was ( dat gebeurde wel onder het vorige gemeentebestuur, nvdr), maar het gerecht zou van mening kunnen zijn dat de huidige politici de overeenkomst hadden kunnen veranderen in plaats van ze te ondergaan.”

Overname?

Abbas Bayat ontkent het al lang niet meer: hij wil de club verkopen. Heel wat wilde verhalen, van Russische investeerders tot geïnteresseerden uit Qatar, doen de ronde. Ook de Indonesische eigenaars van Wezet, die zich al probeerden in te kopen in Eupen, tonen verregaande interesse. En Luciano D’Onofrio zou eveneens in de running zijn.

Dennis van Wijk maakt zich alvast geen illusies: hij zal volgend seizoen waarschijnlijk geen trainer meer zijn op Mambourg als de club verkocht wordt. Toch is dat laatste nog verre van zeker. “Normaal zijn er duidelijke signalen als er kandidaat-kopers zijn. Die lichten de club door, maar er contacteerde ons nog niemand”, verklaart algemeen secretaris Pierre-Yves Hendrickx. Maar moeten potentiële investeerders wel via de club passeren? Niet echt, zeker niet omdat Bayat de hoofdzetel (en de rekeningen) verhuisde naar Brussel. Even naar de voorzitter himself bellen. “Ik heb nog met niemand een akkoord”, beweert die. “Er waren al gesprekken, maar ik ontving nog geen schriftelijke voorstellen. D’Onofrio ontmoette ik al, maar ook van hem kreeg ik nog geen voorstel. Of hij geïnteresseerd is? Waarschijnlijk wel, maar er zijn veel geïnteresseerden. En ik weet niet wie kapitaalkrachtig genoeg is vooraleer er een voorstel op tafel komt”, aldus Bayat.

Ook de stad Charleroi blijft graag op de hoogte. Het is namelijk eigenaar van het stadion en het moet met de nieuwe investeerders tot een overeenkomst komen over de leningen bij Belfius. “Technisch gezien is het mogelijk dat Bayat een overname van de club regelt zonder met ons te overleggen”, legt Ingrid Colicis uit. “Hij heeft misschien al gepraat over de verplichtingen van de club aan de stad, maar toch is alles onderhandelen achter onze rug een gevaarlijk spelletje.” Als de zakenman zijn club verkoopt zonder de stad te verwittigen, moet de nieuwe eigenaar zelf contact opnemen met het stadsbestuur. “Want dan krijgt het stadion een nieuwe huurder.”

Licentie?

Kan men Les Zèbres echt de promotie ontzeggen omdat het schulden heeft? Theoretisch gezien kan dat. Het reglement is hetzelfde voor iedereen en bepaalt dat spelerslonen betaald worden tot en met de maand juni. De club betaalde de salarissen van drie spelers, van wie het contract werd verbroken na play-off 3 vorig seizoen, nog niet. Het zou gaan om een bedrag rond de 6000 euro. Bayat: “We hebben attesten van de drie spelers in kwestie waarin staat dat ze hun loon van de maand juni 2011 weigeren”, zegt Bayat. “Niemand kan ons verplichten iets te betalen als die spelers hun geld niet vragen!” Charleroi heeft daarin uiteraard geen ongelijk. De licentiecommissie daarentegen vindt het bedrag zo klein dat ze vindt dat het meteen betaald moet worden. Door de reglementering zo strikt toe te passen laat de Belgische voetbalbond Bayat boeten voor zijn excentrieke gedrag van de laatste jaren.

Maar toch, kan ze de kampioen uit tweede klasse op basis daarvan naar derde klasse verwijzen? Een club straffen voor 6000 euro, terwijl andere met grotere schulden kampen? Waarschijnlijk niet. Door in beroep te gaan tegen het betalen van de achterstallige spelerslonen – een beroep dat nu vrijdag behandeld wordt – riskeert Abbas Bayat wel dat de licentiecommissie beslist om het dossier te heropenen en van Charleroi vraagt om bewijzen te leveren, ook voor betalingen uit een verder verleden. En dat is altijd een risico. Toch blijft Bayat dreigen: “Misschien dat deze hele zaak de overnamegesprekken schaadt. Als dat zo blijkt te zijn, dan gaan we dat verhalen op de KBVB.” Pierre-Yves Hendrickx klinkt gematigder en laat weten dat de achterstallige betalingen gedaan zijn en dat er nu geen probleem meer zou mogen zijn om de licentie te bekomen.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE & PIERRE DANVOYE

“Niemand kan ons verplichten die spelers te betalen als ze hun geld niet vragen.” Abbas Bayat

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content