Eerstdaags beslist Daniel Cruz bij welke ploeg hij volgend seizoen aan de slag gaat. Als hij al afscheid neemt van Germinal Beerschot, dan wil hij dat doen in stijl, want ‘bekerwinst staat mooi op je palmares.’

De vriendelijkheid en inschikkelijkheid zelve : het is van Daniel Cruz (24) al wel meer gezegd. Een stevige wandeling door Antwerpen op zoek naar de betere locaties voor de fotosessie ? Geen probleem. Ook al zijn we de dag voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen en amper een week voor de voor iedere (Germinal) Beerschotliefhebber, laat staan -speler, meest glorieuze voetbaldag van de voorbije twee decennia. “We hebben geschiedenis geschreven, en dat nemen ze ons nooit meer af”, glundert de Colombiaanse kapitein van de (herwonnen) Antwerpse voetbaltrots.

Wat merken jullie als spelers van het nieuwe voetbalenthousiasme in de stad ?

Daniel Cruz : “De mensen zijn heel positief, de sfeer in Antwerpen ademde werkelijk iets van voetbalglorie uit sinds we ons plaatsten voor de bekerfinale. Als een van de belangrijkste steden van het land verdient Antwerpen gewoon een ploeg die aan de top staat. Misschien kan onze prestatie dan ook een aanzet zijn voor een grote sponsor om met Germinal Beerschot in zee te gaan. Ik vind het onbegrijpelijk dat dat al niet eerder gebeurde.”

Anderzijds : ook de supporters liepen dit seizoen vóór die halve finale tegen Lokeren niet echt warm voor jullie.

“Dat klopt. En dat is jammer, maar begrijpelijk : we eindigden vorig seizoen als zevende in de competitie en de verwachtingen waren bijgevolg dat we het evengoed zoniet beter zouden doen dit seizoen. Met een negende plaats stelden we niet alleen onze fans teleur, maar ook onszelf. Ook voor de spelers en de trainersstaf lagen voor de competitiestart de ambities hoger.”

Waaraan lag het dat jullie de verwachtingen niet konden inlossen ?

“Te vaak verloren we punten in de laatste vijf minuten… Ik weet niet… Stel dat we opnieuw als zevende waren geëindigd maar niet zo’n sterk bekerparcours hadden afgelegd, dan waren we met lege handen achtergebleven. Nu spelen we volgend seizoen de Uefacup. Je moet altijd naar het positieve kijken, vind ik.”

Dat neemt niet weg dat je ook bij de minder positieve zaken mag stilstaan, Daniel…

( Pikt onmiddellijk in.) ” Claro, claro, dat is zo. Een ploeg als Ajax ( waar Cruz van 1998 tot januari 2003 voetbalde, nvdr) speelt al sinds mensenheugenis hetzelfde systeem en zoekt zijn spelers ook op basis daarvan. Beerschot heeft niet de financiële middelen om dat te doen, het moet eerst kijken welke spelers het kan aanwerven om nadien te zoeken welk het beste systeem is voor de samengestelde groep. Nadat we half februari met 2-1 verloren bij Brussels, veranderden we ons systeem. De manier waarop we nu spelen, leunt het best aan bij de specifieke kwaliteiten van dit Germinal Beerschot. Dat bewezen de resultaten : na Brussels verloren we enkel nog van Standard, Club Brugge en Anderlecht. Op een moment dat we de punten écht wel nodig hadden omdat we in degradatiegevaar dreigden te komen, pakten we ze ook. De groep bezwoer de crisis heel goed.”

Was er na die wedstrijd op Brussels – toen jullie een 2 op 15 lieten aantekenen en nog slechts twee punten voorsprong telden op Bergen en Oostende en drie op hekkensluiter Brussels – sprake van paniek binnen de spelersgroep ?

“Bij sommige spelers misschien wel, ja. Niet bij mij, ik bleef kalm, want ik was er rotsvast van overtuigd dat we niet zouden degraderen en ons zouden herpakken. Het ergste wat je kan overkomen, is twijfelen aan je eigen kwaliteiten. Ik heb nooit getwijfeld aan onze sterkte. Met deze ploeg is het onmogelijk om te degraderen.”

Net als het bestuur bleef de spelersgroep ook toen het moeilijk ging achter de trainer staan.

“De trainer de schuld geven als een ploeg vierkant draait, is altijd het gemakkelijkst. Dat deden we niet. Marc Brys loodste zijn ploeg in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer naar een zevende plaats en dit seizoen spelen we de bekerfinale en halen we zo Europees voetbal. Dan kan alleen maar zeggen dat de trainer het vertrouwen van bestuur en spelers meer dan waard is. Geen enkele eersteklasser werkt zo hard als Germinal Beerschot en we geloofden erin dat onze trainingsarbeid vroeg of laat zijn vruchten zou afwerpen.”

Er was het zoeken naar het systeem, maar je mag ook gerust stellen dat de Braziliaanse transferpolitiek faalde.

“Als je een speler aantrekt en je laat die maar voor één seizoen tekenen… Eén jaar is onvoldoende om je aan te passen aan een systeem, een andere cultuur, de koude, het gemis van de familie. Je goed voelen is héél belangrijk voor een voetballer. De schuld lag dus niet bij de spelers, want allemaal hebben ze voldoende voetbalkwaliteiten. De voorzitter gaf zelf al toe dat hij zich vergist heeft.”

In een interview in Sport/Voetbal Magazine in augustus zei je voor jezelf ook rol weggelegd te zien als “verbindingspersoon tussen de Brazilianen en de Belgen.” Vind je dan dat je daarin in zekere zin mislukt bent ?

“Nee. Stel dat jij in Brazilië gaat voetballen, met nog vier van je landgenoten, dan is het toch normáál dat je met zijn vijven samen optrekt. Het was fout om in één seizoen vijf spelers van eenzelfde land aan te trekken. Die fout zullen ze hier niet meer maken.”

Was het voor jou niet moeilijk om je veel met de anderen bezig te houden, waardoor je je misschien wat minder kon concentreren op je eigen spel ?

“Het was niet fijn om te zien dat verscheidene Brazilianen met wie ik goed bevriend raakte, niet speelden en zich niet goed in hun vel voelden. Maar ik wil dat niet als excuus inroepen voor mijn eigen spel, dat te veel met ups en downs was.”

Slechts drie doelpunten en vijf assists : te weinig voor een speler van jouw kaliber. Wat was de oorzaak van jouw wisselvallige prestaties dit seizoen ?

“Vorig seizoen was ik negen maanden out met een kraakbeenletsel aan de knie. Als je lange tijd niet speelt, heb je het altijd moeilijk om weer in het ritme te komen. Ik ben er zeker van dat ik volgend seizoen een grotere constante in mijn prestaties kan leggen. Of het gebrek aan ritme de enige reden was voor mijn mindere seizoen ? Nee, ik had ook persoonlijke problemen ( een relatiebreuk, nvdr). Als je hoofd niet leeg is, rendeer je nu eenmaal minder. Hetzelfde zag je bijvoorbeeld ook met Aruna, wiens persoonlijke problemen ongetwijfeld ook een invloed hadden op zijn rendement”

Guy Van den Broeck, stadionomroeper en tevens lid van de stuurgroep sales en marketing van Germinal Beerschot, noemde jou vorige week in dit magazine iemand die “plots wel rendeert als de tv-camera’s draaien.”

“( Lacht luid.) Als ik op het veld sta, denk ik er echt niet over na of de tv-camera’s draaien of niet. Eens ik het terrein opstap, probeer ik mij maximaal op het voetbal te concentreren.”

Marc Brys eist dat al zijn spelers meeverdedigen. Hij haalde jou weg centraal op het middenveld omdat je in de omschakeling tekortschoot. Terecht ?

Un jugador siempre tiene virtudes y cosas malas, elke speler heeft sterke en zwakke punten. Verdedigend denken was nooit mijn grootste kwaliteit, maar de afgelopen maanden heb ik daar hard aan gewerkt, samen met de trainer. Hij heeft van mij een completere voetballer gemaakt. Hij speelde mij een tijdje uit op de rechterflank, waar ik ook met plezier voetbal, maar ik denk ook dat ik in dit Germinal Beerschot vooraan het best tot mijn recht kom. Alles hangt af van de ploeg waarin je terechtkomt en het systeem dat die ploeg speelt. Bij Ajax stond ik rechtsbuiten, terwijl ik hier vaak te horen kreeg dat ik echt nooit meer op de flank mocht spelen.”

Waarnemers zijn wel eens benieuwd hoe je het zou doen in een vrije rol, bijvoorbeeld zoals Marius Mitu die bij Lierse krijgt van Paul Put.

Mitu is een heel goede, intelligente voetballer. Hij heeft niet het grootste loopvermogen, maar zijn rendement – bijna twintig assists – ligt heel hoog. Of ik denk dat ik zo’n rol ook zou kunnen vervullen ? Mitu en ik hebben verschillende kwaliteiten, maar ik denk het toch wel, ja.”

Het zegt je wel wat ?

“Ja, ik zou het wel zien zitten.”

En wat vind je huidige trainer daarvan ?

“( Lachje.) In de veldbezetting waarin wij spelen, is dat heel moeilijk. Germinal Beerschot is geen ploeg die zich aanpast aan één speler in wiens functie de anderen voetballen. Dat behoort trouwens tot het verleden, denk ik. Als je over een Maradona beschikt, kan je dat nog doen, maar anders niet ( lachje). Kijk maar naar Chelsea of Milan, waar alle spelers hard werken.”

Je zegt wel net dat je het zou zien zitten om in de rol van Mitu te voetballen. Paul Put toonde al interesse.

“Er is belangstelling van Lierse, maar wat mijn voetbaltoekomst betreft, ben ik bereid te luisteren naar alle aanbiedingen.”

Wanneer beslis je ?

“In principe teken ik een contract voor ik met vakantie vertrek, en dat is op 30 mei.”

Je hebt al een duidelijk idee waar je volgende seizoen zal voetballen ?

“Ja, er moeten alleen nog een paar details geregeld worden. Maar ik wil er nu nog niet over praten, want als ik dan zeg : ‘Ik ga naar Manchester United’ en de transfer raakt uiteindelijk toch niet rond…”

… Je gaat dus naar Manchester United…

“Ja ( lacht luid).”

Marc Brys vertelde dat je “te eergevoelig, te ambitieus, bent om voor het geld naar een ploeg te gaan die niet beter is dan Germinal Beerschot.”

“Ik heb altijd gezegd dat het mijn droom is om in de Champions League of in de Uefacup te voetballen. Maar als ik zie dat een club ambitie toont, ook al speelt ze niet meteen in de Champions League of in de Uefacup, dan heb ik daar geen probleem mee.”

Je zou nog graag minstens een jaar in België voetballen ?

“Ja, ik zou graag een Belgisch paspoort hebben : Daniel Van der Cruz ( lacht).”

Guy Van den Broeck zei vorige week dat je bij Lierse “vier keer meer kan verdienen dan bij Germinal Beerschot.” Klopt dat ?

“( Lacht.) Kijk, ik kom uit Colombia, van ver dus. Ik moet ook aan mijn financiële toekomst denken. Als ik het voor het uitkiezen had, dan ging ik naar een ploeg waar ik, ten eerste, kan spelen – dat vind ik het allerbelangrijkste -, die, ten tweede, Europees speelt en waar ik het, ten derde, financieel goed heb. Lukt het me niet om bij een ploeg onderdak te vinden waar die drie ‘voorwaarden’ vervuld zijn, dan zal ik moeten bekijken wat voor mij de beste oplossing is.”

Maar wat die “vier keer meer bij Lierse” betreft ?

“( Denkt na.) Over geld praat ik liever niet. Maar jij weet ook dat Jos Verhaegen niet bekendstaat als de eersteklassevoorzitter die het grootste gat in zijn hand heeft ( grijnst).”

Naast Lierse werd je ook al gekoppeld aan RC Genk. Lijkt je dat wat ?

Claro. RC Genk is een club met ambitie, die over een mooi stadion beschikt, elke thuiswedstrijd op de steun van veel supporters kan rekenen, goede spelers heeft…”

Marc Brys zei alvast dat je omringd door betere voetballers – lees : bij een topclub – nog beter tot je recht zou komen.

“In een ploeg met goede spelers is het áltijd makkelijker om je draai te vinden. Kijk, ik ben nu 24 jaar, en als je daar de tijd van aftrekt dat ik door blessures buiten strijd was, dan ben ik als voetballer nog maar 21. Dat is nog heel jong. Sommige mensen denken misschien dat ik veel ervaring heb, omdat ik al behoorlijk veel meemaakte en bij een grote club zat, maar ik moet nog beter worden. Dat hoop ik toch ( lachje).”

Laat ons tot slot nog even vooruitblikken naar de wedstrijd van zaterdag. Wat verwacht je ervan ?

“We zijn al zeker van een Uefacupticket, maar de wil om die bekerfinale ook te wínnen is groot. Alle spelers beseffen dat bekerwinst mooi staat op een palmares. Extra motivatie hebben we dus al niet meer nodig, maar spelen voor een haast uitverkocht stadion zal ongetwijfeld voor nog wat meer adrenaline zorgen.”

In de competitie verloren jullie thuis met 0-1 van Club Brugge, in het Jan Breydelstadion maar liefst met 6-0. We moeten niet meer zeggen om te weten wie favoriet is, zeker ?

“Club Brugge is de landskampioen, ze hebben met andere woorden een heel goede ploeg, maar die wedstrijd op Brugge verloren we met zulke zware cijfers omdat we tactisch faalden – en bovendien defensieve blunders begingen. Het gevaar van Club Brugge schuilt niet in geringe mate in de voorzetten vanop de flanken. In die bewuste wedstrijd speelden we daar, volgens mij, te weinig op in. Die fout zullen we niet opnieuw maken. Een tactisch plan ? Ik ben máár speler en ga daar dus niet op antwoorden. We hebben een trainer die zijn hoofd gebruikt en tactisch sterk is. We zullen dan ook honderd procent achter zijn richtlijnen staan.

“We kunnen zaterdag vanuit een underdogpositie voetballen, want zowat iedereen in België denkt dat Germinal Beerschot de bekerfinale gaat verliezen. We kunnen dus voor een verrassing zorgen, ook al weten we dat het moeilijk wordt. Brugge voetbalt immers al twee, drie jaar met grotendeels dezelfde spelers, ze kunnen dus meer terugvallen op automatismen. Ik zie echter ook een grote gelijkenis tussen Club Brugge en Germinal Beerschot : allebei beschikken we over een stevig collectief blok. ( Strijdvaardig.) Gemakkelijk zullen ze het dus zeker niet hebben met ons !”

door Roel Van den broeck

‘Ik zie een grote gelijkenis : net als Club Brugge beschikt Germinal Beerschot over een stevig collectief blok.’

‘Het was fout om in één seizoen vijf spelers van eenzelfde land aan te trekken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content