De Argentijnse middenvelder van Anderlecht presteerde nooit eerder op zo’n hoog niveau. Wij vroegen hem hoe dat komt.

Na de topper tegen AA Gent, waarin LucasBiglia het terrein met een gezwollen enkel moest verlaten, vreesde de technische staf dat hun Argentijnse parel voor lange tijd buiten strijd zou zijn. Gelukkig voor Anderlecht miste Biglia – die op 30 januari zijn 24e verjaardag vierde – alleen de competitiematch tegen Zulte Waregem. En hij deed meer dan zomaar snel terugkeren, want tegen Standard schitterde hij als nooit tevoren. “Ik was echt bang na de wedstrijd in Gent. Ik had enorm veel pijn toen ik de kleedkamer binnenstrompelde en ik vreesde dus het ergste. Maar de diagnose was geruststellend: de ligamenten van mijn enkel waren wel verrokken, maar er was niets gescheurd. Ik werd tijdens mijn revalidatie goed begeleid door de medische staf en door dokter Mendoza. Hij kwam speciaal van Argentinië over naar La Manga om me persoonlijk te helpen tijdens de stage. Dankzij hem revalideerde ik sneller dan verwacht. Of dat een nieuw mirakel is? Dat zou ik niet zeggen. Mendoza weet wat hij doet en ik vertrouw hem meer dan wie ook, maar het is niet dat hij de doden weer tot leven kan wekken, hoor. Ik had trouwens best nog wel wat pijn tijdens de wedstrijd tegen Standard, maar ik heb doorgebeten.” We kennen Biglia als de verlegen, gereserveerde jongen die op het veld zijn voeten laat spreken. En af en toe spreekt hij ook eens met de pers …

Het valt op dat jij vandaag het ritme bepaalt …

Lucas Biglia: “Dat is te veel eer. Het ritme bepaal je met de hele ploeg. Ook iemand als MbarkBoussoufa heeft daar een groot aandeel in.”

Is het toeval dat je nu Boussoufa noemt? Qua speelwijze lijk je misschien wel het meest op hem, ook al werd je in het begin als verdedigende middenvelder beschouwd?

“Ik noemde Mbark omdat hij de echte regulator van het elftal is. Hij weet perfect wanneer hij moet versnellen en wanneer hij het spel even moet vertragen. Mijn taak is om de bal zo hoog mogelijk te veroveren en hem dan aan Mbark te geven.”

Scherp

Je speelt momenteel beter dan ooit. Hoe verklaar je dat?

“Ik speel weer zoals toen ik hier in 2006 arriveerde. In die vier jaar is er heel wat gebeurd, leuke en minder leuke dingen. Ik heb mijn vader verloren en dat verklaart waarom het voetbal voor mij een tijdje op de achtergrond was verzeild geraakt. Het heeft zes maanden geduurd vooraleer ik weer aan voetballen kon denken. De geboorte van mijn dochtertje gaf me weer moed. Toen het even wat minder ging, kreeg ik ook nog eens enorm veel kritiek te slikken. Dat ik net op het moment dat ik in de put zat zo werd neergesabeld, deed echt pijn. Het was moeilijk om er mentaal weer bovenop te raken, maar ik heb een zekere rust gevonden. Ik ben ervan overtuigd dat alle tegenslagen in mijn leven mij mentaal gesterkt hebben.”

Het was dus een mentaal probleem?

“Niet alleen. De trainer paste ook zijn systeem aan en in de huidige opstelling vind ik gewoon beter mijn draai. Ik ben altijd al een aanvallend ingestelde speler geweest. Maar de wil van de trainer is wet en dus moest ik me in het verleden wel tevreden stellen met de positie van verdedigende middenvelder. Ik heb daar nooit over geklaagd en heb hem ook nooit verzocht om me op een andere plaats te zetten. Dit seizoen kwam hij me zelf vragen of ik niet wat hoger wilde spelen. Nu speel ik op de positie waar ik in Argentinië altijd heb gespeeld.”

Wordt er anders getraind dan de vorige seizoenen?

“De laatste tijd trainen we veel op balcirculatie met het oog op het drukke programma dat ons nog te wachten staat. Die opeenvolging van wedstrijden is trouwens goed voor mij. Het helpt me om scherp te blijven.”

Je lijkt inderdaad een paar kilo’s lichter te staan. Klopt dat?

“Dat is inderdaad het geval. We werken dit seizoen harder dan ooit tijdens de conditietrainingen. Ik eet in elk geval niet meer of minder dan vroeger. Ik zal zelfs meer zeggen: er is een periode geweest dat ik problemen kreeg met mijn recuperatievermogen omdat ik op aanraden van de diëtiste mijn voedingspatroon had aangepast. In de laatste maanden viel ik vier kilo af, wat niet weinig is voor een speler zoals ik.”

Vertrouwd

Heb je de indruk dat je na drie en een half jaar in de Belgische competitie een betere voetballer bent geworden?

“Beter, dat weet ik niet. Ik heb in elk geval meer ervaring opgedaan.”

Je hebt je kwaliteitenarsenaal uitgebreid?

“Waarschijnlijk wel. In Argentinië verdedigde ik amper mee en in België heb ik ballen leren recupereren. Ik heb meer dan een seizoen op een voor mij ongebruikelijke positie gespeeld en daar pluk ik nu de vruchten van. Aan de tips van BesnikHasi, die zijn hele carrière als verdedigende middenvelder heeft gespeeld, heb ik echt veel gehad. Ik heb in die periode dan wel vaak te horen gekregen dat ik niet gevaarlijk genoeg was, ik heb toch heel wat bijgeleerd.”

Raakte je door al die kritiek niet gefrustreerd?

“Gefrustreerd niet. Ik ben naar België gekomen met bepaalde verwachtingen en die werden niet meteen ingelost. Erg is dat niet want per slot van rekening heb ik altijd gespeeld en dat is toch al heel wat. Het is wel zo dat ik meer plezier heb in het voetballen nu ik weer op mijn vertrouwde plek speel. Met BoubaSaré en/of CheikhouKouyaté in steun kan ik me net zoals in Argentinië weer meer uitleven in het offensieve compartiment.”

Heeft de kleine prins een tikkeltje Javier Mascherano in zijn spel gelegd?

( lacht) “Dat zijn mooie woorden, maar Mascherano staat toch wel al een paar stapjes verder dan ik. Wat hij doet bij Liverpool als controlerende middenvelder is nog net iets indrukwekkender dan wat ik hier doe. Ik ben maar Biglia.”

Argentinië

Zal die evolutie die je hebt doorgemaakt, je ook snel een transfer opleveren, denk je?

“Momenteel zit ik met mijn gedachten bij Anderlecht. Ik focus me op mijn taken hier, zeker nog tot eind juni. Ik wil de club helpen zijn doelen te bereiken. Daarna zien we wel. Ik voel me goed bij Anderlecht en profiteer maximaal van de goede periode die we doormaken. Ik wil een transfer naar het buitenland niet uitsluiten, maar momenteel ben ik daar echt niet mee bezig.”

Hoe zwaar zou een mogelijke deelname aan de Champions League doorwegen bij die beslissing?

“Als Anderlecht Champions League speelt en ik alleen maar voorstellen krijg van clubs uit het buitenland die in de middenmoot staan, zie ik niet in waarom ik zou vertrekken. Vraag het me in juni nog eens.”

In de Champions League zou Diego Maradona je aan het werk zien.

“De Champions League is voor een voetballer inderdaad een mooi uitstalraam.”

Het WK in Zuid-Afrika begint wel al binnen zes maanden …

“Dat besef ik maar al te goed. Hoe dichterbij we komen, hoe kleiner mijn kansen om alsnog deel te nemen aan dat WK. Ik vrees dat Maradona zijn selectie al wel in zijn hoofd heeft. Natuurlijk blijf je altijd hopen, maar ik weet ook dat ik niet in de grootste competitie ter wereld speel. Ik denk niet dat hier al ooit een scout van de Argentijnse bond is geweest. Het is nu zo, wat wil je dat ik eraan doe? Als ik nu niet opgeroepen word, hoop ik dat ik er tijdens het volgende WK zal bij zijn. Ik ben nog jong.”

Pareja

Dit seizoen zijn er play-offs, kijk je al uit naar die topwedstrijden op het einde van het seizoen?

“Ik weet zeker dat de supporters ervan zullen genieten. Ik bekijk het anders: de punten die we nu bij elkaar voetballen zullen op het einde van de rit gehalveerd worden. Net daarom willen we een zo groot mogelijke voorsprong uitbouwen. We willen kampioen worden. Er werd over onze hoofden heen beslist dat er play-offs zullen zijn, dus we zullen ze moeten spelen.”

Jij bent een van de vele buitenlandse spelers die door de korte winterstop niet naar hun geboorteland zijn kunnen terugkeren voor een bezoekje aan familie en vrienden.

“Ik was het inderdaad al gewoon om tijdens de kerstperiode even naar Argentinië te gaan, maar verandering hoort nu eenmaal bij het leven van een profvoetballer. Door de geboorte van mijn dochtertje was de behoefte om terug te keren ook niet zo groot dit jaar. En door het bezoekje van NicolásPareja had ik toch een beetje het gevoel dat ik in Argentinië was.”

Pareja is tijdens de winterstop nog even binnengewipt op Anderlecht. Denk je dat je zelf ook nog eens op bezoek zult komen nadat je andere oorden hebt opgezocht?

“Die kans zit erin. Ik ben altijd goed behandeld hier. Ik weet niet wat er me nog te wachten staat. Misschien heb ik het bij mijn volgende club nog meer naar mijn zin, misschien ook helemaal niet. Een ding is zeker: Anderlecht heeft mijn nog jonge carrière enorm beïnvloed.”

door daniel devos

Ik vrees dat Maradona zijn selectie al wel in zijn hoofd heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier