Germinal Beerschot wordt nog niet losgelaten door Ajax. Ook al houdt afgevaardigd beheerder Bob-Jan Hillen het na twee jaar voor bekeken.

Waarom gaat u nu weg ?

Bob-Jan Hillen : Met Ajax heb ik de afspraak dat ik dit twee jaar zou doen. Bovendien vind ik dat ik aan een nieuwe uitdaging toe ben. Ik ben hier tot de zomer, maak ook de transferperiode mee. Het kan wat langer duren omdat ik niet meteen een opvolger zie aankomen. Het moet iemand zijn die deze club écht gaat leiden, wat mij betreft liefst een Belg.

Marc Degryse ?

Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen. Ik hoop in ieder geval wel dat Marc nog iets voor ons gaat doen.

Laat u als vertrekkend kapitein een zinkend schip achter, een lekkende boot of een schuit die op eigen kracht kan varen ?

Ik vind dat we absoluut op de goeie weg zijn. Het schip gaat zeker niet zinken en er wordt hard gewerkt om het wat comfortabeler te maken. De structuur staat er. Sportief hebben we een goeie trainer en een sterke hoofd opleidingen. Onze jeugdwerking is goed uitgebouwd, we hebben veel jeugdinternationals, in twee jaar mochten vijf jeugdspelers naar Ajax gaan omdat ze écht goed zijn. Het eerste elftal is sterk verjongd en speelt aardig voetbal. Tegenover de stad zijn we nu wél een volwaardige gesprekspartner, adminsitratief herwerkten we alles.

Maar hoewel Beerschot een enorme aanhang had en Antwerpen een grote stad is, zitten er tegen Club of Anderlecht niet eens 10.000 mensen in het fraaie stadion.

Dat komt wel goed, elk jaar komen er vijftien tot twintig procent toeschouwers bij. Maar het duurt wat langer dan eerst gedacht. In Antwerpen is gewoon veel te doen naast het voetbal, ook in Amsterdam zie je een teruglopende abonnementenverkoop. De samenhorigheid in een kleinere stad is groter dan in een grote.

Tot vorig jaar waren er twee strekkingen in het bestuur, die elk een andere aanpak voorstonden. Zat u tussen twee stoelen ?

De laatste tijd is de samenwerking een stuk verbeterd. Voor mij telt dat we van elkaar weten wat we doen. In het begin was dat zeer moeilijk. Ik heb nooit gedacht dat het niet zou lukken. Nu wordt er open met elkaar gesproken. In het verleden durfde men vaak dingen niet hardop te zeggen. Dat het stadiondossier muurvast zat, maakte het extra moeilijk.

Er is nu een nieuwe voorzitter, die zich nauwelijks profileert.

Naar Ajaxtraditie is er een verschil tussen toezicht en operatie. Als ik hier zit, heeft een voorzitter à la Roger Lambrecht geen zin. Onze voorzitter moet hier niet elke dag zijn, wij moeten het oplossen.

Aanvankelijk toonde u zich opgetogen over de samenwerking met de stad.

Op papier hebben wij een goeie afspraak met de stad over wie wat doet. Maar als ik zie wat er in twee jaar van terecht is gekomen, ligt dat anders. Je moet ook langs twintig hokjes, waar iedereen zijn eigen zegje wil doen. Dat schiet niet op. Als wij bouwheer zijn en de facturen van de aannemers worden niet betaald, worden wij daar op aangesproken. Wij namen veel last op de schouders waarvoor we weinig waardering kregen.

Hoe bedoelt u ?

Wij doen het qua veiligheid fantastisch, maar de waardering in de vorm van meer vrijheid krijgen we niet. Hoe meer geld we er instoppen om het beter te doen, hoe meer restricties en risicowedstrijden. Waarom mogen we als beloning niet vier kaartjes per fancard verkopen ? Ik wil de fancard niet afschaffen, maar nu is het enkel een veiligheidsinstrument. Ik wil er een serviceinstrument van maken.

Voor mij heeft topsport een belangrijke maatschappelijke functie. Stilaan krijg ik de idee dat de besturen hier daar anders over denken, dat men een speelplaats voor de buurt veel belangrijker vindt dan dat het goed gaat met deze club.

De verwachtingen bij de start van GBA lagen hoog.

Het klopt dat ze hier optimistisch van start gingen. Dat is tegengevallen, ook omdat het stadion niet klaar was. Op basis van die verwachtingen zijn wel afspraken gemaakt waar we bijna doorheen zijn : langlopende contracten met spelers. Met de wetenschap van vandaag zou je dat anders gedaan hebben. Toch kan ik alleen maar tevreden zijn over wat we in die drie jaar bereikten. Toen liep je hier nog door de modder. Het is nu een redelijk stabiel schip.

Heeft het nog een duwboot à la Ajax nodig ?

Op sportief vlak wél. Het ware beter geweest als hier elk jaar twee of drie spelers van Ajax hadden gevoetbald. De communicatie verloopt stilaan beter, Tonny Bruins Slot verzorgt nu ook de scouting voor ons, die ziet nu meer dan de helft van onze wedstrijden.

We moeten wel van de idee af dat de duwboot ook elk jaar geld moet brengen. Je moet de rekening genuanceerd maken : er zijn ook vijf jeugdspelers naar Ajax, plus Jelle Van Damme. Ajax heeft keuzes gemaakt. Ze hebben Dagano niet genomen hoewel wij hem aanraadden. Of het klopt dat Leo Beenhakker hem niet goed genoeg vond ? Toen niet.

Wordt een eventuele verhuis naar GBA bij Ajax als een strafkamp bekeken ?

Denk ik niet. Ook wie uitgeleend is aan Sparta of NAC, is daar niet happy. Langzamerhand beseffen ze in Amsterdam dat hier goed gewerkt wordt. Dat heeft gewoon tijd nodig. Ik zou degenen die wel kwamen, geen afdankertjes noemen, hoor. Mokoena is toch Zuid-Afrikaans internationaal maar had veel pech, was zes, zeven maanden out. Bovendien is op zijn beste positie centraal achterin de concurrentie van Bodor en Beloufa groot.

Op sportief vlak was alles gebouwd rond Degryse. Er is geen geld om nieuwe spelers te kopen. Is dat een probleem ?

Er was vorig jaar ook geen geld om nieuwe spelers te kopen. Ik ben daar niet bang voor. De trainingen beginnen op 1 juli, de eerste wedstrijd is 11 augustus. Dus laat me nu niet in paniek schieten. Ik neem liever wat meer tijd om een goeie beslissing te treffen dan nu te panikeren omdat Marc stopt. Een andere Degryse is er niet. Dus moet je iets anders gaan spelen. Dat kan als je ziet welke ontwikkeling Kristof Snelders doormaakt.

Worden nieuwe spelers voor GBA getest op een mogelijk Ajaxprofiel ?

In principe proberen we bij het aantrekken van jonge spelers te kijken of ze de potentie hebben om door te groeien naar Ajax. Dat lukt niet altijd, maar Monteyne is er gekomen na een heel positief advies van Ajax, via Tony Bruins Slot en Gerrie Mühren.

U bent het klankbord van Franky Van der Elst.

We verschillen wel eens van mening, maar werken goed samen : hij is open, begaan, stimuleert zijn mensen en heeft begrip voor onze situatie. Hij is tactisch heel sterk, weet hoe spelers denken. Het is een hele plezierige sfeer van samenwerken.

Heeft hij het Ajaxprofiel ?

Weet ik niet. Als het er op aankomt te moeten presteren, is het vaak een ander verhaal, ook voor spelers. Vorig jaar liep het op dat vlak mis in de beker tegen Westerlo en nu tegen Sint-Truiden. Moeten presteren is een apart vak. Wie naar Ajax gaat, moet dat beheersen. Wat mij betreft, is hij een kandidaat. Wanneer hij daar klaar voor zou zijn, dat weet ik niet.

Bent u tevreden met wat Germinal Beerschot sportief haalt ?

Onze doelstelling is de eerste acht halen en aantrekkelijk blijven spelen. Dat blijft ook het doel voor volgend jaar. Aan mensen die op een topclub wachten, zeg ik : heb twee, drie jaar geduld.

Ajax heeft een verbintenis voor vijf jaar. Wil men die a) volmaken en b) verlengen ?

Bij mijn vertrek is duidelijk gezegd dat Ajax de continuïteit garandeert. Vijf jaar is een soort meetlat. De sportieve signalen uit Amsterdam zijn positief.

En financieel ?

Dat blijft een zorg. Ajax wil dat deze club zelfstandig opereert. We zijn op weg, maar dat gaat niet zo snel als we wilden.

Volgend jaar wordt het tekort opnieuw bijgepast ?

Hangt er van af. Er zijn mogelijkheden om dat bedrag tot een minimum te beperken.

Een operatie vestzak-broekzak, zoals met Van Buyten tussen Standard en Marseille ?

Zo werkt Ajax niet. Daar is een strikte scheiding tussen de technische en de zakelijke kant. Spelers komen alleen als ze technisch voldoende zijn in de ogen van de technische staf. Volgend jaar, het vierde, geldt nog als een overgangsperiode, over twee jaar moet Germinal Beerschot zelfstandig opereren. Dan wordt de balans opgemaakt.

Germinal Beerschot draait nu op een budget van om en bij de zes miljoen euro. Is dat leefbaar ?

Dat bedrag moet kunnen. Het is wél een all-inbudget, met een vzw kan je ontdubbelen en met een lager bedrag werken.

Acht u op basis van uw ervaringen één grote club in Antwerpen op middenlange termijn haalbaar ?

Rationeel zie ik dat zitten, maar ik ben lang genoeg hier om te weten dat dat nooit gaat lukken.

door Geert Foutré,

“Wat mij betreft, is Van der Elst een kandidaat-trainer van Ajax.” (Bob-Jan Hillen)

“GBA staat voor Ajax op de lijn van Ghana en Zuid-Afrika.” (Jos Verhaegen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier