Xavier Chen speelt al sinds 2007 bij KV Mechelen en groeide daar op geheel eigen wijze uit tot een boegbeeld: geruisloos maar met stijl. En ondanks het feit dat hij in de Jupiler Pro League nog nooit aan scoren toekwam, is Chen razend populair in Taiwan. ‘De meisjes daar zijn dol op mijn Europese look. ‘

Xavier Chen: “Aangezien voetbal niet de meest intellectueel uitdagende sport is, probeer ik in mijn vrije tijd mijn hersenen toch enigszins te laten werken. Niet alleen door Chasse au mot te spelen op mijn iPad, maar vooral door Chinees te leren. Ik ben er evenwel nog maar drie maanden mee bezig dus ik sta nog nergens. Ik ben er ook aan begonnen uit respect voor de mensen in Taiwan. Als ik terugkeer voor een interland, wil ik met hen in hun taal kunnen spreken. Mijn vader had het vroeger veel te druk met zijn werk om mij zijn moedertaal aan te leren. Hij wilde ook dat we ons hier goed integreerden en dat we daarom in eerste instantie Frans en Nederlands leerden.”

Shoppen om niet te veel te gamen

“Na de training ga ik vaak even shoppen in Brussel. Windowshoppen dan wel want ik gooi het geld niet zomaar door ramen en deuren. Ik heb een vrij specifieke smaak wat kledij betreft. Ik hou vooral van Franse merken – zoals Zadig&Voltaire en The Kooples – omdat die sober en stijlvol zijn. Italiaanse merken zoals Armani en Dolce&Gabbana vind ik iets te opvallend. Ik ga ook wel eens een kijkje nemen in de Dansaertstraat, naar de creaties van de couturiers van de Antwerpse school. Ik hou van kleine details die het geheel helemaal afmaken. Sober maar stijlvol, dat is mijn ding.

“Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik vooral ga windowshoppen zodat ik niet de hele namiddag op de Playstation 3 zou zitten spelen. Ik ben immers gek van Call of Duty 3. Daar kan ik mij gerust een hele dag mee bezighouden.”

Gek van Mad Men

“Meer nog dan van stijlvolle kledij hou ik van oude rockmuziek. In de wagen luister ik vooral naar Radio Nostalgie en Classique 21. Thuis zet ik dan weer mijn iPod op shuffle en dan komen er vooral rockklassiekers van The Beatles, Led Zeppelin en Jimi Hendrix voorbij. De gitaarrifs van Jimmy Page en Jimi Hendrix vind ik gewoonweg fenomenaal.

“Ook qua films heb ik het meer voor de old school stuff dan voor de typische moderne actiefilms. Bij series à la Mad Men en BoardwalkEmpire hou ik vooral van de vintage sfeer die ze ademen. Maffiafilms zoals de Godfathertrilogie vind ik heerlijk om naar te kijken. AlPacino is briljant als Don Michael Corleone. Ik bekijk die films en series vooral via mijn iPad tijdens busreizen of vliegtuigtrips.”

Een Hublot en een Audi A5

“Elk jaar gun ik mezelf een cadeautje. Dit jaar was dat een Hublot. De voorliefde voor (dure) horloges zit bij ons wel een beetje in de familie. Mijn broer werkt in Genève en zit dus aan de bron van de chique horloges. We zijn er allebei verzot op en ik koos nu voor een Hublot. Eentje van 11.000 euro, maar ik ben dan ook al jaren fan van het Zwitserse horlogemerk.

“Iets meer dan een jaar geleden deed ik mezelf een zwarte Audi A5 cadeau. Ik ben zeker een autoliefhebber, maar ik zou nooit een lening aangaan om mijn droomwagen te kunnen kopen. Ik ben tevreden met mijn A5, al mag het natuurlijk altijd wat meer zijn. Ferrari’s en Lamborghini’s zijn aan mij niet besteed wegens te opvallend, maar in een Aston Martin zie ik mezelf wel zitten eigenlijk. Ik hoef geen twaalf luxeauto’s zoals Cristiano Ronaldo. Als ik later een Aston Martin en een of andere stoere SUV in mijn garage zal hebben staan, zal ik al meer dan tevreden zijn.” (lacht)

Big in Taiwan

“In België word ik amper herkend op straat, maar sinds ik in 2009 mijn eerste interland voor Taiwan speelde, ben ik best wel bekend in het geboorteland van mijn vader. Dat ik in Europa speel, vinden ze op zich al geweldig, maar de mensen zijn vooral gek op mijn Euraziatische look. Ondanks het feit dat ik een sobere, timide jongen ben, vind ik die aandacht wel leuk. Ik besef maar al te goed dat ik elders nooit zo populair zal worden, dus is het wel eens fijn om zo’n gekte mee te maken.

“Ik ga maar twee of drie keer per jaar terug naar Taiwan, dus dat maakt het telkens een speciale gelegenheid. Televisiestations en magazines staan op zulke momenten letterlijk in de rij voor een interview met me. Er komt ook nog elke keer iets speciaals bij, zoals de fotoshoot voor Louis Vuitton, die ik onlangs deed. Al die aanvragen en het feit dat ik er niet op straat kan komen zonder door een meute gillende meisjes te worden omringd, maken die tripjes naar Taiwan zeer vermoeiend. Maar wel leuk hoor, begrijp me niet verkeerd.”

Carrière afsluiten in China

“Voetbal is in Taiwan echter niet de populairste sport, dat is nog steeds baseball. Maar nu ik mijn Taiwanese paspoort heb, zie ik me mijn carrière wel in de Chinese competitie afsluiten. Ik word er door dat dubbele paspoort immers niet langer als een Europese speler beschouwd.

“Ik weet dat ik niet het niveau heb om in de Premier League of de Primera División mee te kunnen. Het enige buitenlandse kampioenschap van niveau dat ik aankan, is de Nederlandse competitie. Misschien dat ik een voorstel van een goede ploeg uit de Russische competitie nog zou overwegen, maar ik neig toch het meest naar China. Ik ben er vrij bekend als Taiwanees international en ik heb de indruk dat er wel wat rijke investeerders zijn die zich de komende jaren op de voetballerij gaan storten. De transfer van Nicolas Anelka(naar Shanghai Shenhua, nvdr) is nog maar een begin, denk ik.”

DOOR KRISTOF VANDERHOEVEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier