Champions Leaguewinnaar Real Madrid begint als favoriet aan de Spaanse competitie. En smaakmaker Zinedine Zidane wil in zijn tweede seizoen bij de Koninklijke nog beter doen.

In het seizoen van de Centenario, het honderdjarig bestaan van Real Madrid pakte de club naast alle prijzen in eigen land. Nochtans had de Koninklijke kosten noch moeite gespaard om zijn beste elftal aller tijden op de mat te brengen. Een jaar na de komst van de Portugese ster Luis Figo, overgekomen van aartsvijand FC Barcelona, slaagde Realvoorzitter Florentino Pérez erin opnieuw een wereldster naar Santiago Bernabéu te halen. Niemand minder dan Zinedine Zidane kwam de rangen versterken en toch maakte Pérez zijn belofte waar om de reusachtige schuldenberg van de club weg te werken.

Om dat huzarenstukje voor elkaar te krijgen, verkocht Pérez het trainingscentrum aan bouwpromotoren. Omdat ze niet ver van het stadscentrum gelegen waren, nam de prijs van die trainingsvelden de laatste jaren een enorme vlucht. Weldra begint Real Madrid met de aanleg van een nog moderner en functioneler trainingscentrum in een ander stadsdeel.

Met twee winnaars van de Gouden Bal in het team móest Real Madrid vorig seizoen toch minstens één hoofdprijs, zoniet alle drie, in de wacht slepen. Op 6 maart, precies de dag waarop de club zijn honderdjarig bestaan vierde, verloor de Koninklijke in eigen stadion de bekerfinale van Deportivo La Coruña. Twee maanden later moest Real de landstitel laten aan Valencia, dat een dergelijke eer niet meer te beurt was gevallen sinds 1971. Wilde Real Madrid zijn blazoen nog oppoetsen dan moest het koste wat het kost de Champions League winnen. Gelukkig werd Bayer Leverkusen in de finale van de belangrijkste Europese beker opzijgezet en slaagde Real alsnog in zijn missie.

Deze zomer bleef het opvallend rustig in Madrid : tot op vandaag haalde Real geen enkele speler binnen. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. De laatste weken werd er immers druk gespeculeerd over de komst van Ronaldo. Vooralsnog speelt de ster van het afgelopen WK nog niet bij de ploeg van coach Vicente Del Bosque en is Zinedine Zidane, die eerder een tragisch WK achter de rug heeft, dé superster onder de sterren bij Real.

Maar aan dat WK denkt Zidane liever niet meer terug, als hij even tijd heeft vrijgemaakt voor ons. Liever haalt hij herinneringen op aan zijn doelpunt in de Champions Leaguefinale in Glasgow, bijvoorbeeld.

Hoe vaak heb je dat moment opnieuw beleefd ?

Zinedine Zidane : Wel twintig keer. Vooral de avond zelf, in het restaurant waar we onze overwinning vierden. Er stond een groot scherm opgesteld waarop de hoogtepunten van de finale telkens weer herhaald werden. Dat doelpunt is zonder twijfel het mooiste dat ik ooit maakte en samen met de twee in de WK-finale in 1998 ook het belangrijkste. Als je op zo’n manier kunt scoren en dat in de finale van de Champions League en in een shirt van Real Madrid, de grootste club uit de geschiedenis, dan heb je de top bereikt.

Real Madrid won vorig jaar de Champions League en Juventus de Italiaanse titel. Kan je zeggen dat beide clubs in hun voordeel deden bij jouw transfer ?

Zeker wel. Na vijf jaar Italië was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het idee om voor Real Madrid te spelen, fascineerde me. De Champions League winnen, vormde voor mij een obsessie, voor Real is het altijd het belangrijkste doel. Juventus moest zich twee jaar op rij tevredenstellen met de tweede plaats in Italië en kon vorig seizoen eindelijk de scudetto binnenhalen. We hebben dus allebei wat we wilden.

Welke ambities koester jij met Real Madrid voor het komende seizoen ?

De Champions League komt altijd op de eerste plaats, maar ook de Intercontinentale Beker spreekt me aan. En natuurlijk de Liga, de Spaanse competitie. Ik wil niet dat de mensen denken dat ik de Spaanse competitie onderschat. De titel binnenrijven in Spanje lijkt me ook wel wat. Maar als je me vraagt welke prijs ik echt de belangrijkste vind, antwoord ik toch de Champions League. Je kan het meeste genieten van voetbal als je de beste spelers verzamelt. Zoiets lukt nooit in één enkele landencompetitie. Daarvoor heb je een Europese competitie nodig.

Wat vind je van de overgang van Rivaldo naar AC Milan ?

Ik vind Rivaldo een fantastische voetballer, met wie ik dan ook graag in dezelfde ploeg had gevoetbald. Maar Barcelona heeft er alles aan gedaan om dat te verhinderen. Op dit moment denk ik dat er in Europa drie aanvalslinies écht tot de verbeelding spreken. Real Madrid kan rekenen op Raúl, Figo, Morientes en mezelf, AC Milan op Filippo Inzaghi, Shevchenko, Rivaldo en Rui Costa en Inter Milaan op Ronaldo, Vieri en Recoba. Die drie ploegen steken er op aanvallend gebied bovenuit.

In 2000 stelde Real Madrid Figo voor als nieuwe aanwinst, vorig jaar Zinedine Zidane. Dit tussenseizoen bleef het windstil. Voel jij ook dat de club het wat voorzichtiger wil aanpakken ?

Eerst en vooral zou ik willen zeggen dat Real Madrid alles kan winnen zonder zijn kern te wijzigen. We toonden vorig seizoen aan dat we over een sterke ploeg beschikken, dus geldt dat nu opnieuw. Ik voetbalde in mijn eerste jaar bij deze ploeg niet slecht, maar ik ben ervan overtuigd dat ik nog beter kan. Ik voelde al tijdens de voorbereiding dat ik mijn niveau nog kan opkrikken. Naast dat gegeven denk ik dat Real Madrid zich stilaan zal aanpassen aan de algemene tendens. Die houdt in dat er meer over voetbal wordt gepraat dan over geld en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Klopt het gerucht dat je voorzitter Florentino Pérez gevraagd hebt om Patrick Vieira als versterking aan te trekken ?

Niet voor honderd procent. Ik wist dat Real Patrick volgde en ik heb alleen aangegeven dat ik hem de beste speler ter wereld vond op die positie. Ik praatte er met hem over op het WK in Korea, maar hij zei me dat hij zich goed voelde bij Arsenal, dus…

Je hebt allicht ook vernomen dat Ronaldo, Vieri en Recoba een voorstel deden om hun salaris te verlagen ?

Ik vind het alleszins een verstandige geste, want wij als goedbetaalde voetbalprofs, hebben allemaal een pak geld verdiend. Mocht Real erover denken op die manier geld te sparen, zou ik het zeker aanvaarden.

Vanaf het volgende seizoen zal de Champions League minder lang duren. Vier wedstrijden minder, vind je dat een goed idee ?

Absoluut. Door wat meer te trainen en wat minder wedstrijden te spelen, moet het niveau van het voetbal nog toenemen.

Heb je de kater van het afgelopen WK volledig doorgespoeld ?

Aanvankelijk had ik het er niet gemakkelijk mee, maar in het voetbal gaat het zo snel dat de gedachte aan hetgeen nog moet komen, de pijn uit het verleden snel verzacht. Je kan niet altijd winnen, ook al blijft Frankrijk beschikken over een van de beste nationale ploegen van de wereld. Toen Jacques Santini werd voorgesteld als bondscoach wist ik niet wie hij was, maar dat neemt niet weg dat elke speler respect heeft voor de nieuwe sportieve baas. Met Roger Lemerre heb ik nooit problemen gekend. Het klopt dat ik hem vroeg om me geen hele wedstrijd te laten spelen toen ik nog niet volledig hersteld was, maar dat het toch gebeurde, heb ik hem nooit verweten. Ce sont des choses qui arrivent.

Wat is jou vooral bijgebleven van het WK ?

De glimlach van Ronaldo. Hij is mijn lievelingsspeler en ik waardeer hem ook erg als mens. Samen met hem juichte ik toen hij die doelpunten aantekende die Brazilië voorbij Duitsland aan de wereldtitel hielpen. Oliver Kahn verdient alle respect en speelde een uitstekend toernooi, maar ik had de trofee voor beste speler van het toernooi aan Ronaldo gegeven.

Hij zal zich moeten tevredenstellen met de Gouden Bal, tenzij de jury jouw doelpunt in Glasgow hoger inschat.

Ronaldo is voor mij de favoriet om de Gouden Bal te winnen. Hij scoorde twee keer op de finale van het WK. Ik deed hetzelfde in 1998 en toen kreeg ik de Gouden Bal. Deze keer is het zijn beurt, hij verdient het. Een tweede keer winnen, betekent niet zoveel voor mij. De trofee die nog ontbrak was die van de Champions League en die kon ik vorig seizoen op mijn erelijst zetten.

door Daniel Devos

‘Ik had graag met Rivaldo in dezelfde ploeg gevoetbald, maar Barcelona heeft dat verhinderd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier