‘Ik ken weinig spelers die niet gokken op voetbalwedstrijden’

© ISTOCK

Ruim 300 spelers stonden in juli in de startblokken van de Jupiler League. Elk met zijn eigen verwachtingen, dromen, ambities en verhalen. Een keer per maand geeft de Secret Footballer van Sport/Voetbalmagazine een inkijk in de coulissen van onze vaderlandse competitie.

‘Weet je waar het in de voetbalwereld vaak om draait? Zien en gezien worden. De auto is hét statussymbool bij uitstek om je te onderscheiden in een kleedkamer. Als je met een nieuwe auto op de club komt aangereden, is de nieuwsgierigheid van je ploegmaats gewekt. Ze willen meteen weten hoeveel geld je op tafel hebt gelegd voor je nieuwe speeltje. Wil je dé man zijn en respect afdwingen, dan moet je je een Range Rover aanschaffen. Dat merk is heel populair onder voetballers vanwege het prestige en het stoere uiterlijk van de wagens. Mocht ik de middelen hebben dan zou ik zeker een exemplaar kopen.

‘Voorlopig stel ik mij tevreden met een directiewagen van Europese makelij. Al was ik eigenlijk van plan om een tweedehandsauto te pakken – zo’n Golf 4 zag ik wel zitten. Maar dat werd mij afgeraden door mijn vrienden. Die zeiden: ‘Als voetballer ben je moreel verplicht om met een dikke slee rijden, het hoort bij het ambt.‘ (lacht) Je moet dus niet met een Peugeot 108 uit de jaren stilletjes afkomen. Anders krijg je gegarandeerd rake opmerkingen. ‘Wat is dat voor strontbak? Ga gauw een nieuwe wagen halen.’

‘Té veel pronken met je rijkdom is ook niet goed – dat is de beste manier om de verbeelding van je ploegmaats op tilt te doen slaan. Wij hebben een international in de ploeg die zijn zaken goed voor elkaar heeft. Hij houdt van auto’s en dure uurwerken, maar hij pakt er niet constant mee uit. Hij is heel chill als het op geld aankomt. Onder elkaar fantaseren we wel eens over zijn bankrekening. Hij deed het met zijn land aardig in de WK-kwalificatieduels en we vragen ons af hoeveel hij aan premies verdiend heeft. 50.000 euro? 100.000 euro? Met een paar jongens hebben we ons voorgenomen om een soort gezant op hem af te sturen en hem op de man af te vragen hoeveel de premies bij zijn nationale ploeg bedragen. Hij is het type dat er eerlijk voor zou uitkomen.’

Nieuwe garderobe

‘Over salarissen wordt niet snel gesproken in een kleedkamer, maar er hangt geen taboe rond de premies. Na een verloren wedstrijd heb ik dit seizoen al iemand horen vloeken: ‘Verdomme, ik heb naast 3000 euro gegrepen.’ Bij topclubs kan een wedstrijdpremie voor een overwinning oplopen tot 9000 euro. Veel clubs passen een vast premiestelsel toe, je moet dus inventief zijn om extraatjes te krijgen. Bij een van mijn vorige clubs was ik verstandig genoeg om een bijkomende premie in mijn contract te laten opnemen indien we in de top vier zouden eindigen. Vier andere spelers waren op hetzelfde idee gekomen. Enig probleem: er was ook een collectieve premie beloofd indien we het behoud zouden afdwingen. Het bestuur wilde geen twee verschillende premies betalen en gooide dat in de groep. Terwijl er op vijf spelers na niemand afwist van die aparte premie… Heel hypocriet van de bestuursmensen aangezien er in kleine letters in ons contract stond dat de cijfers geheim moesten blijven. De club had dus zijn eigen regels geschonden. We zijn gelukkig als grote mensen tot een vergelijk gekomen. Weet je: soms is het beter om niet te weten hoeveel je buurman elke maand op zijn bankrekening bijgeschreven krijgt. Je zou er gek en wellicht afgunstig van worden. En dat zou kwalijke gevolgen kunnen hebben voor de samenhorigheid in de kleedkamer.

‘Een ding mag je echter niet uit het oog verliezen: niets lijkt wat het is in ons milieu. Ik speelde ooit samen met een Fransman die minstens 1000 euro per maand spendeerde om zijn garderobe te vernieuwen, maar moeite had om rond te komen. En hij was zeker geen uitzondering. Ik heb genoeg spelers gekend met een klein contract die het leven probeerden te leiden van een grootverdiener. Ze dragen Louis Vuitton-tasjes, wandelen op sneakers van Louboutin, maar hun bankrekening neemt elke maand een flinke duik in het rood. Ze leven ver boven hun stand en moeten bij collega’s bedelen om geld. Het kan snel gaan: kleren kopen, uitgaan, vrienden uit eten nemen. Aan het einde van de maand denk je soms: waar heb ik in godsnaam mijn geld aan uitgegeven?

‘Aan de andere kant heb je spelers die geld kunnen uitgeven zonder te tellen. Een aanvaller van een topclub had onlangs iets te vieren en joeg er op een avond 9000 euro door in een bekende discotheek. Dat lijkt extravagant, maar het is vooral een manier om je vrienden te plezieren. Om te tonen dat jij de boss bent. Je vaste kliek onderhouden, hoort er gewoon bij. Dat gaat soms heel ver. Zo is er het verhaal van een kerel die op grote voet leefde dankzij het geld van een Belgische speler uit de Serie A met wie hij goed bevriend was. De man postte extravagante foto’s van hem op Instagram en deed zich zelfs voor als een profvoetballer van een Italiaanse topclub. Nochtans had hij hoogstens het niveau voor een Belgische provincialer. Het bedrog werkte perfect – hij haalde zelfs de ‘voorpagina’ van een voetbalwebsite. Wanneer hij samen met zijn bevriende profvoetballer uitging, kreeg hij wat bankbiljetten toegestopt om indruk te maken op de aanwezige vrouwen. De voetballer in kwestie, die ooit een paar keer uitkwam voor de Rode Duivels, vond het normaal om de royale levensstijl van zijn maat te financieren.’

gokepidemie

‘Geloof het of niet: gokken is een leuke bijverdienste voor voetballers. We weten dat het verboden is, maar we doen het toch. Ik ken weinig voetballers die niet wedden op voetbalwedstrijden! Ook op matchen uit de Belgische competitie. Vanaf vrijdag begint het circus en zelfs enkele uren voor de aftrap zijn spelers nog druk in de weer met hun gsm om het juiste vakje aan te klikken. We geven elkaar advies en praten openlijk over de wedstrijd waarop we geld hebben ingezet. Iedereen heeft een motief om een gokje te wagen. Wat centjes bij verdienen, puur als hobby of voor de kick.

‘Je hebt ook een categorie zwaar verslaafden. Vier seizoenen geleden had ik zo’n gokverslaafde in de ploeg zitten. Hij, een verdediger, gokte ook op onze wedstrijden. Op een dag heeft hij 1000 euro ingezet op een wedstrijd in tweede klasse. We hadden informatie doorgekregen dat een van de twee ploegen met beloften zou aantreden. De tip vond zelfs zijn weg tot de entourage van een Rode Duivel uit de Premier League. Ik weet niet of die speler daadwerkelijk een gokje heeft gewaagd, maar kennissen van hem hebben dat wel gedaan. Zoals verwacht verloor de B-ploeg van de tweedeklasser met 3-0. Ik heb aan die wedstrijd ook wat geld verdiend. Het zal tijd vergen om de gokepidemie bij voetballers helemaal uit te roeien.

FOTO ISTOCK

‘Geloof het of niet: gokken is een leuke bijverdienste voor voetballers. We weten dat het verboden is, maar we doen het toch.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content