Zette jij ooit al eens heel je keuken overhoop om je vriendin te laten geloven dat je zelf iets had klaargemaakt terwijl je het eten gewoon uit een pakje gehaald had? “Nee, dan neem ik haar liever mee naar een restaurantje. Mij moet je niet vragen om te koken, Nisa weet dat. Ik probeerde zelfs nog nooit een ei te bakken.”

Wat is het spectaculairste cadeau dat je ooit aan de sint vroeg?

“De Batmobile van Batman, in originele grootte, met alles erop en eraan. Ik kreeg een miniatuurmodel. Daar was ik ook wel blij mee.”

Welk van de volgende boekjes sprak jou vroeger het meest aan: ‘Tiny in het circus’, ‘Tiny leert koken’ of ‘Tiny gaat naar haar vriendje, de mus’?

“In heel mijn schoolcarrière las ik maar één boek zelf: het levensverhaal van Jean-Marie Pfaff. Voor mijn voordracht daarover kreeg ik 18 op 20. Bij al mijn andere boekbesprekingen hadden de leerkachten, denk ik, wel door dat mijn ouders er voor iets tussenzaten. Nog niet zo lang geleden las ik een boek over Jens Lehmann en nu wacht ik op de biografie van Robert Enke. Verhalen over oud-keepers zijn de enige die mij kunnen boeien.”

Over welke mooie vrouw zou je eens een boek willen lezen?

Véronique De Kock.”

In welk tv-programma zou je graag eens meedoen?

“In Familie. Vroeger keken we daar met het hele gezin naar en nu volg ik die serie nog altijd. Als ik een aflevering mis, bel ik naar mijn ouders, om te vragen wat er gebeurd is. ( serieus) Ik kijk op naar Peter Van den Bossche. In zijn rol zou ik me goed kunnen vinden. Ik zou even hard willen werken als hij, om evenveel te bereiken.”

Wanneer maakte jij je in de klas eens geweldig belachelijk?

“In het derde middelbaar hadden we voor chemie een leerkracht met flaporen, Georgeske. We lachten dikwijls met hem. Op het einde van een les gaf hij eens een onverwachte overhoring, over het zuur-base-evenwicht, ik vergeet het nooit. Toen hij de toetsen teruggaf, zei hij: ‘Ik weet dat Thomas de eerste is om met mij te lachen, wel, nu lach ik met hem.’ Er stond ‘0 op 10’ op mijn blad. Waarschijnlijk had ik weer met propjes zitten schieten in plaats van op te letten. Al de anderen hadden een acht of een negen.

“Vroeger was ik wel een sfeermaker. Ooit kreeg ik eens vijf uur strafstudie omdat ik met een paar maten een klasgenoot op een ijzeren kast gezet had. Hij paste daar mooi op, dat leek ons wel een goed idee. Die jongen werd wat scheef bekeken, omdat hij een strever was. Toen de leerkracht binnenkwam, begon hij te wenen. Typisch.”

Had jij al eens schuld aan de dood van een dier?

“Rond mijn elfde kreeg ik een zwart dwergkonijntje, waar ik samen met mijn tweelingbroer voor zorgde. Op een keer moesten Matthias en ik vier dagen op stage. Toen we terugkwamen, zei mama: ‘Blackie is dood.’ Ik heb altijd het gevoel gehad dat dat beestje gestorven is omdat ik toen weg was.”

Wanneer deed je je broer eens serieus pijn?

“Op een dag klopte ik eens op zijn hoofd met een speelgoedautootje, herinner ik mij, een vrachtwagentje waar vanachter een lading op stond. ( lacht) Ik had niet naar het kleinste gegrabbeld. Ik ben vijf minuten eerder geboren dan Matthias, dat vergeet hij nogal eens.”

Moet je soms aan je vriendin vragen om de confituurpot open te draaien omdat het jou niet lukt?

“Nee. Mijn broer is wel sterker dan ik. Thuis staat er een bench press. Ik duw ongeveer 40 kg, Matthias werkt al reeksen af met 55 kg.

“Meestal heb ik bij mijn ontbijt trouwens niet eens een confituurpot nodig. Ik lust niet zo graag boterhammen. Tijdens de week pak ik ’s morgens op de club een croissant, die dop ik in wat koffie. ’s Zaterdags en ’s zondags zijn er thuis altijd koffiekoeken. Mijn papa haalt die. Behalve als Nisa blijft slapen, dan ga ik naar de bakker. Dat hoort zo, vind ik. In de films is dat toch ook zo?”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK