De prestaties van de meest getalenteerde Rode Duivel waren niet top op dit WK. Hoe komt dat?

Op het moment dat hij van het veld wordt gehaald, in de 75e minuut van de kwartfinale, weet hij dat hij gefaald heeft. Eden Hazard heeft zijn stempel niet kunnen drukken. Niet op de rechterflank en niet als nummer 10, de positie waarop Marc Wilmots hem in de tweede helft uitspeelde. Toch verlaat Hazard het terrein met opgeheven hoofd en groet de volledige technische staf. “Ik was niet zo blij met mijn vervanging omdat ik weet dat ik het verschil kan maken in de slotfase, maar ik kan de keuze van de coach wel begrijpen”, zegt hij na de uitschakeling tegen Argentinië. “Ik heb gemengde gevoelens bij mijn prestaties op het WK. Ik kan niet ontgoocheld zijn, maar ook niet tevreden. Ik kon beter.”

Afgezien van zijn twee assists, telkens in de slotfase van de matchen tegen Algerije en Rusland, was onze meest creatieve Rode Duivel nagenoeg onzichtbaar op dit WK waarop toch meer van hem verwacht werd. Misschien zelfs een te veel voor een speler van 23 die zijn eerste grote toernooi speelde. “Eden heeft hier enorm veel ervaring opgedaan. Ervaring waar hij binnen twee jaar op het EK uit zal kunnen putten”, aldus assistent-bondscoach Vital Borkelmans. Hoe komt het dat Hazard op het WK niet heeft kunnen schitteren?

Premier League

Het is een lang seizoen geworden voor Hazard. Een goed seizoen, maar ook lang. “Gelukkig was ik geblesseerd op het einde van het seizoen. Zo heb ik toch nog een beetje kunnen rusten”, aldus Hazard. Hij mag dan zeggen dat zijn lichaam volgens hem niet op was, de Premier League is op mentaal vlak én fysiek vlak een loodzware en afmattende competitie. In totaal werkte Hazard afgelopen seizoen 49 wedstrijden af, interlands niet inbegrepen. Dat zijn er minder dan de 62 van het seizoen daarvoor, maar het blijft wel veel. Welke aanvallende speler uit de Premier League doet het trouwens wél goed op dit WK? Robin van Persie misschien, maar die speelde dan ook amper 21 matchen omdat hij zowat het hele seizoen gekwetst was. Op het einde van het toernooi geeft Hazard trouwens toe. “Waarom ik niet gebracht heb wat ik hoopte te brengen? Omdat ik een zwaar seizoen achter de rug heb waardoor ik wat frisheid miste.”

Terug naar eind mei. De WK-voorbereiding van Eden Hazard doet de wenkbrauwen fronsen. Hij lijkt op te zijn. De schrik om geblesseerd te geraken zit er goed in. Dat kan genoeg zijn om het WK waar hij zo naar uitgekeken heeft te missen. Maar tussen dat en drie oefenwedstrijden lang onzichtbaar zijn… Dat bevalt Wilmots hoegenaamd niet. De bondscoach waarschuwt dan ook: “Als Eden zo voortdoet, is het niet zeker dat hij straks in de basis start.” Kwestie van nog eens te benadrukken dat iedereen op gelijke voet staat, al overweegt de bondscoach nooit daadwerkelijk om Hazard niet op te stellen op de openingsmatch van het WK.

Eens in Brazilië schermt Wilmots hem af van de pers. Zeker omdat de geruchten over een transfer naar PSG de kop weer opsteken. In de week voor de wedstrijd tegen Algerije stuurt de bondscoach Hazard niet één keer naar de persconferentie. De Belgische media zouden zijn zelfvertrouwen kunnen ondermijnen en de internationale media, die alleen in hem geïnteresseerd zijn, zouden hem onnodig veel druk opleggen. Maar zo zit de middenvelder van Chelsea niet in mekaar. Hazard blijft ontspannen bij het hele WK- gebeuren. “Eden is de ster van dit team, dus iedereen kijkt naar hem uit”, legt Kevin Mirallas uit. “Maar je hoeft geen medelijden met hem te hebben. Hij weet hoe hij daarmee moet omgaan.”

Teambelang

Vanaf de eerste groepswedstrijd zien we een andere Eden Hazard. Hij brengt meer diepgang, stroopt mee de mouwen op, maar uitblinken lukt hem nog niet. Zowel tegen Algerije als tegen Rusland loopt hij zich te pletter op de verdedigende muur. Toch is hij twee keer beslissend in het laatste kwartier. Twee keer geeft hij de beslissende assist. De eerste voor Dries Mertens tegen Algerije en de tweede voor Divock Origi tegen Rusland. Op die manier bezorgt hij de Rode Duivels tot twee keer toe de zege. “Hazard stond op die manier symbool voor de tekortkomingen van de Rode Duivels in de eerste twee wedstrijden”, aldus Bruno Constant van L’Equipe. “Hij was niet echt goed, maar wel beslissend. Zo vatte hij in zijn eentje samen wat er aan de Belgische ploeg scheelde. Maar hij kwam wel sterker uit die matchen.”

Nochtans geeft hij zelf aan dat hij niet tevreden is over zijn eerste twee prestaties. “Ik weet dat ik constanter moet presteren. Ik kan niet slechts tien minuten per wedstrijd goed spelen”, zegt hij rustig. Twee dagen later, vlak voor de achtste finale, is hij nog steeds de rust zelve. Altijd ontspannen, typisch Hazard. “De coach legt mij te veel druk op: hij praat alleen maar over mij”, lacht de speler. “Het WK is een speciaal toernooi omdat niet steeds de beste ploeg wint. Je moet hier nog meer geconcentreerd zijn dan tijdens de kwalificatiematchen. Daar kan je een misstap nog rechtzetten in de volgende match. Hier moet je even oplettend blijven als in de Premier League, waar een match vaak op één detail of in één fractie van een seconde beslist wordt.”

Hoewel hij rust kreeg tegen Zuid-Korea, valt de naam Hazard weer zodra de internationale media (en dan vooral de Franse en Britse) aantreden. “Het draait hier precies altijd om Eden”, zucht Wilmots aan de vooravond van de achtste finale. “Hij is de enige die geen druk legt op hemzelf. Ik kan niet kwaad op hem zijn: zo vriendelijk is hij. Hij is hier vooral om zich te amuseren.”

Tegen de VS probeert Hazard opnieuw keer op keer, maar zonder succes. Dus cijfert hij zichzelf maar weg door flink mee te werken. Hij loopt zich te pletter en verricht flink wat verdedigend werk tegenover de wel erg aanvallende rechtsachter, DeAndre Yedlin. Die avond legt hij 12,4 kilometer af. Nauwelijks minder dan de marathonlopers op het middenveld. Doodop strompelt hij van het veld, de vermoeidheid staat op zijn gezicht te lezen. “We hebben een andere Hazard gezien. Hij heeft ons verbaasd door zo te knokken voor het team”, vertrouwt de Argentijnse journalist van Clarín, Eduardo Vilaro, ons toe. Alleen blijkt die prestatie tegen de VS geen voorbode van een vijfsterrenwedstrijd in de kwartfinale. Tegen Argentinië speelde Hazard zijn minste wedstrijd van het WK.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE – BEELDEN BELGAIMAGE

Welke aanvallende speler uit de Premier League doet het wél goed op het WK?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content