Op de laatste bank van een schoolbus zitten meestal de coole jongens, wie neemt daar plaats op de spelersbus van Genk? “De Vlamingen: Tom Soetaers, Wim De Decker, Wouter Vrancken en Hans Cornelis. Rondom hen heb je de jongeren: Jelle Vossen, Robin Henkens en ik. Meestal wordt daar gekaart, verteld, een mop getapt …

“In het midden staat dan de pokertafel. En vooraan zitten de jongens die met muziek in hun oren naar buiten turen en zij die met een laptop bezig zijn, de keepers bijvoorbeeld.”

Als je achter het stuur zit en je verwenst de persoon die voor jou rijdt, wat galmt dan door je auto?

“‘ Putain!‘ Als er gevloekt moet worden, haalt het Frans de bovenhand. In die taal ben ik opgevoed. Maar ik volgde les op een Nederlandstalige school. Ik ben nu tweetalig.”

Je leeft in een gastgezin in As. Welke dingen mag je daar die thuis verboden waren?

“Mijn bed onopgemaakt achterlaten. En hier hoef ik ook de tafel nooit af te ruimen.

“Deze mensen zijn intussen een beetje familie geworden, ik zit hier al bijna drie jaar. Een heel tof gezin, met een zoon die iets jonger is dan ik, met wie ik op de Playstation kan spelen.

“Echt streng zijn ze niet. Maar ze durven, denk ik, minder commentaar geven op het vlak van opvoeding. Voor zulke gastouders is dat ook nooit een gemakkelijke situatie, ze weten niet altijd goed wat zeggen. Maar er zijn enkele regels opgesteld, daar houd ik mij aan.

“Weg van thuis zijn is een gewoonte geworden. Vanaf mijn veertiende koos ik ervoor om op internaat te gaan, eerst naar de Topsportschool in Leuven en dan een jaar in Genk. Ik vond dat je zo veel mogelijk moest kunnen trainen als je de top wilde bereiken. Het was een iets moeilijker periode, omdat ik altijd de warmte van een grote familie gekend heb. Ik kwam als derde in een rij van zes kinderen, heb twee broers en drie zussen. Mijn vader heeft nog overwogen om een voetbalploeg te starten ( lacht).

“Elk weekend probeer ik eens naar huis te gaan, in Bonlez, bij Waver. ’s Zondags is er altijd een groot diner, met de kinderen en de grootouders.”

Kreeg je vroeger een kruisje voor het slapengaan?

“Nog altijd, van mijn ma. Ook als ik na het weekend weer vertrek. Een gewoonte sinds ik heel klein ben. Soms vraag ik er zelf nog naar.

“Ik zit niet elke dag op mijn knieën of elke week in de mis, maar ik geloof wel en ben ervan overtuigd dat zo’n kruisje bescherming geeft. Ik zal dat later bij mijn kinderen ook doen, denk ik.”

Een meisje met een maatje meer haalde onlangs een missfinale in Engeland. Welk meisje met een maatje meer kan jou wel bekoren?

Ana Ivanovic, de tennisspeelster. Hoewel, een maatje meer … Omdat ze aan sport doet, ja. Maar ik vind dat iedereen fit moet blijven.

“Ik kick trouwens niet op superslanke types, heb dat eigenlijk zelfs liever niet.”

Heb je ooit al meegedaan aan zo’n belspel op tv?

“Nee. Maar met de ploegmaats hebben we daar ’s morgens wel al eens naar zitten kijken en toen hebben we Gonzague Vandooren kunnen opjutten. ‘Allé, ge weet het, bel dan!’ Plots was hij op tv zonder dat hij het doorhad. Hij heeft toen een naam geschreeuwd. Compleet fout, natuurlijk.”

Wie is de meest begeerde vrijgezel van de eerste klasse?

“Laat ik Sinan Bolat noemen, onze tweede keeper.”

Heeft die zo’n succes bij de vrouwen?

“Ik denk het. Althans, als ik mag geloven wat hij zelf allemaal vertelt ( lacht). En kom, hij ziet er niet slecht uit.”

Stel dat een goed bevriend lesbisch koppel je zegt dat ze een kind plannen en vraagt of jij de spermadonor wil zijn.

“Tjonge, daar zou ik toch twee minuten over moeten nadenken. Maar ik zou geflatteerd zijn … En mocht ik die meisjes nu echt heel goed kennen … Ik zou niet direct nee zeggen, dat wel eens overwegen.”

Aan welke tic nerveux kan jij je dood ergeren?

“Als iemand op zijn nagels bijt, zeg ik heel snel: ‘Stop daar eens mee.’ Maar ik doe het zelf ook en heb dus niet echt recht van spreken.”

Een nagelknipper zie jij dus niet vaak van dichtbij?

“Voor mijn teennagels wel, hé. Daar kan ik met mijn tanden niet bij.” S

KRISTOF DE RYCK