Reus Salah Mejri is de eerste Tunesiër in de Belgische competitie.

Toen Charleroi besloot Chris-tophe Beghin terug te halen, zaten de Antwerp Giants met een groot probleem: wie zou hem vervangen onder de borden? Bondscoach en Antwerptrainer Eddy Casteels vond de oplossing in Tunesië, met international Salah Mejri (24, 2m16), die hem was opgevallen tijdens de voorbereidingscampagne met de Belgian Lions.

Vorige week in de eerste poulewedstrijd van de Eurochallenge (EC3) tegen Lokomotiv Kuban leverde Mejri zijn beste prestatie, met 16 punten en 12 rebounds. “Ik wist dat het even zou duren, ik had dan ook wat geduld gevraagd van mijn ploegmaats. Niet vergeten dat dit de eerste keer in mijn leven is dat ik buiten Tunesië aan de slag ga”, stipt de Tunesische international aan. “Maar ik besef dat Antwerp een serieuze inspanning deed om mij te halen. Ik ben niet tevreden met zomaar meespelen, ik moet een meerwaarde zijn.

“Nu moet ik in de eerste plaats wennen aan het alleen leven in een vreemd land,” vervolgt Mejri. “Voor het eerst zonder de steun van mijn familie. Op sportief vlak is de stap zo mogelijk nog groter. Ik kom van een amateursysteem in een professionele competitie terecht die heel fysiek en competitief is. Omdat ik de eerste Tunesische basketballer ben die in het buitenland zijn kans waagt, heb ik ook geen voorbeeldfiguur om raad aan te vragen. Let op, ik krijg hier enorm veel hulp van iedereen in de club. Toch moet men beseffen dat je al die tactische richtlijnen niet van de ene dag op de andere onder de knie krijgt. Trouwens, ik ben pas op mijn achttiende serieus met basketbal begonnen. Twee jaar later debuteerde ik in eerste klasse.”

De reden voor zijn keuze lijkt logisch: de meer dan een dubbele meter die hij met zich meedraagt. Mejri glimlacht: “Na mijn studie werden alle leerlingen uitgenodigd om sportieve examens af te leggen. Onze schooldirecteur had goede relaties binnen de basketbalwereld. Gezien mijn lengte zag hij al een hele toekomst voor mij. Iemand van 2m16, nee dat hadden ze daar ook nog niet vaak gezien.”

Met Tunesië was hij afgelopen zomer actief op het WK in Turkije. “Een bijzonder moment”, zegt Mejri. “Al moet je het niet overschatten. Daar stond ik tussen allemaal landgenoten, in een ploeg spelen omringd door allemaal Amerikanen is nog iets helemaal anders. Daar werk ik nu aan.”

door daniel devos & matthias stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier