Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Terwijl de Belgische olympische voetbalploeg in China onze driekleur verdedigt, zit Killian Overmeire (22) thuis voor de buis. De eerste ontgoocheling van zijn niet-selectie voor de Spelen is verbeten, en maar best ook, want voor de beloftevolle middenvelder van Lokeren wacht (alweer) een seizoen van de grote doorbraak.

Volg je de wedstrijden van de Belgen in China een beetje?

Killian Overmeire: “Toch wel. Al is het met gemengde gevoelens. Dat ik niet tot de selectie behoorde, was een zware ontgoocheling. Ik had alles meegespeeld, al vanaf de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK in Nederland hoorde ik erbij. Als je dan Jean-François de Sart in de pers hoort verkondigen dat hij zou kiezen voor de groep die de kwalificatie had afgedwongen, dan hoop je natuurlijk om erbij te zijn. Bleek dus van niet. De Sart heeft me daar zelfs niet even voor gebeld, ik heb echt het raden naar de reden waarom ik er niet bij zit. Maar uiteraard steun ik de jongens die in China zitten, ik hoop dat ze het ver brengen.”

Jij kent de groep door en door, wat lees je op hun gezichten als je de beelden ziet van de Spelen?

“Diezelfde verbetenheid en overtuiging als op het EK -21 vorig jaar in Nederland. Dat zit gewoon in deze groep: alle jongens hebben een doel voor ogen en durven die ambitie ook uitspreken. Ze steken zich niet weg achter de hitte of de vochtigheidsgraad ginds. Ze spraken vooraf openlijk van een medaille en daar gaan ze ook voor.”

Intussen werkte jij hier bij Lokeren een intensieve voorbereiding af. Conclusies?

“In de oefenmatchen werden de kansen vlot benut, dat is al een pluspunt. Als je weet dat Lokeren toch net twee moeilijke seizoenen achter de rug heeft, weet je dat het vanaf dag één vol aan de bak wordt. Zeker met die vier mogelijke dalers dit seizoen.”

Het vertrek van Chaves zorgt niet enkel op het veld voor een leemte, ook in de kleedkamer is er ruimte voor iemand anders om wat meer verantwoordelijkheid te nemen. Georges Leekens verwacht iets van jou.

“Ik weet dat coaching en meer verantwoordelijkheid nemen enkele van mijn werkpunten zijn. Ik ben niet meer het achttienjarige jongetje dat pas komt piepen, ondertussen speel ik vier seizoenen in de A-kern, ik mag zeker mijn mond eens opendoen. Maar iemand zei me ooit: op een veld zijn voetballers 22 acteurs, eens ze die voetbalkledij aan hebben veranderen ze van personage en mogen ze roepen en coachen. Daarvoor hoef je naast het veld geen grote mond op te zetten.”

Vorig seizoen speelde je bijna het hele seizoen rechts op het middenveld, niet meteen je favoriete stek. Hoop je op verandering?

“In de voorbereiding heb ik toch al vaker centraal op het middenveld mogen spelen dan vorig seizoen, daar houd ik dus een positief gevoel aan over. Maar er is overal in de ploeg meer concurrentie bijgekomen, zeker op het middenveld, maar evengoed achterin, hoor.

“Ik blijf erbij dat ik centraal best tot mijn recht kom. Eind vorig seizoen hebben we een evaluatiegesprek gevoerd met de trainer, waarin iedereen vrijuit zijn mening kon geven. En de trainer de zijne.”

Leekens doet in ieder geval weinig toegevingen: je speelt waar de ploeg je het meest kan gebruiken en bovendien vindt hij dat het goed is voor de evolutie van een jonge speler om op andere posities te leren spelen. Hij verwijst daarbij naar het voorbeeld van Guillaume Gillet.

“Ik heb inderdaad veel opgestoken van dat seizoen als rechtsmidden en Gillet heeft dankzij zijn goeie prestaties als rechtsachter van AA Gent toch een mooie transfer naar Anderlecht afgedwongen, dus ja, daar valt iets voor te zeggen.”

Had jij eind vorig seizoen niet je zinnen gezet op een vertrek? Genk, maar ook enkele clubs uit de Nederlandse Eredivisie kwamen ter sprake.

“Er was in het tussenseizoen interesse van enkele clubs, maar ik lig bij Lokeren nog onder contract tot 2011. Ik weet dat er een paar zijn die afhaakten, maar die me wel blijven volgen. Nu, als er een interessant bod komt van een goede club en waar alle partijen beter van worden, dan zou ik daar zeker eens gaan luisteren.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier