Vind je blondjes dom? “Mocht ik daar nu ja op antwoorden, dan zou mijn vriendin niet tevreden zijn. Zij is momenteel blond. ( lacht) Vraag het me anders volgende maand nog eens. Katrien is kapster en verandert om de drie weken van haarkleur, ook op mijn aangeven. Ik vraag haar vaak om iets te proberen wat ik in een boekje gezien heb, of bij een vrouw op straat.

“Katrien en ik hebben een rijhuis gekocht in Geel, de voorste plaats is haar kapsalon. Als ik thuiskom, durf ik daar weleens te helpen; haar bijeenvegen of de kopjes afwassen van mensen die koffie gedronken hebben.

“Ik kreeg intussen al meer inzicht in kapsels; wat bij wie past. Maar het zou niks voor mij zijn, hele dagen in dat gekwetter … Ik zeg nu soms al dat ik even naar achteren moet. Die vrouwen praten altijd over hetzelfde: hun venten die thuis niet luisteren.

“Eén keer probeerde ik mijn eigen haar te knippen. Katrien was eraan bezig, maar ik vond dat het niet snel genoeg ging. Ik zit niet graag stil. Zij zei dat ik haar niet mocht opjagen en stopte. Ik deed zelf voort, maar na een paar knipjes stond ze daar snel terug.”

Welke bekende vrouw heeft altijd wel een mooi kapsel?

Hanne Troonbeeckx. Daar straalt ondeugendheid van af.”

Welke auto hadden ze nooit uit roulatie mogen nemen?

“De Ford Mustang Shelby Fastback uit 1967, de Eleanor uit de film Gone In Sixty Seconds. Dat is de mooiste wagen die ooit gemaakt is. Er zijn er nu nog in die trant, maar die zijn anders.

“Als ik ooit veel geld heb, koop ik mij er zo een, als tweede auto. Maar Katrien is een bootfreak en mijn passie daarvoor begint ook te groeien. Haar ouders hebben een speedboot. Daarmee gingen we al twee keer naar het Gardameer. Wij zullen er ooit ook zelf wel een kopen, eerder dan zo’n Mustang. Met waterski’s achter die boot hangen of midden in dat meer, waar het 30 meter diep is, de motor stilleggen en in het water springen … Zálig!”

Met welke hobby begin je zeker eens je de derde leeftijd bereikt?

“Ik ga dan door met de hobby die ik nu ook al beoefen: vissen. Als we ’s zomers niet voetballen, doe ik dat tot vier à vijf keer per week. Ik trek dan naar kanalen en vijvers. Tijdens de winterstop ga ik met kameraden weleens naar de pier van Blankenberge om een nachtje te vissen. Dan vertrekken we rond vijf uur in de namiddag en keren we rond vier uur ’s morgens terug naar huis. Als het donker is, jagen die vissen op hun prooien. Dan zijn ze actiever dan overdag.

“We doen dat met drie à vier man, elk heeft drie of vier stokken. Vaak komen we na zo’n nacht met 25 kilo naar huis. Daar zitten tot 90 stuks wijting bij en tot 25 stuks kabeljauw. We maken die ter plaatse schoon. Thuis fileert mijn vriendin ze. Als ik dat doe, gaat het veel sneller. Maar dan vliegt ook veel vis mee de vuilnisbak in.

“Het strafste wat ik ooit ving, is een zandhaai. Een smal beest dat meer dan een meter lang kan zijn. Al een jaar staan foto’s daarvan op mijn gsm. Ik ben daar heel fier op. Zandhaaien vang je weleens in Nederland, maar zelden of nooit aan de Belgische kust. Het was al zes uur ’s ochtends toen ik prijs had. Ik was mijn stokken aan het opruimen, hij hing aan de laatste. Een verdwaalde ziel waarschijnlijk, want die soort zit normaal gezien dieper in het water. We aten die dezelfde dag nog op.”

Sommige vrouwen worden sexy als ze zich boos maken. Katrien ook?

“( lacht) Zeker. Normaal noemt ze me lieveke, maar op zulke momenten verheft ze haar stem en roept ze: ‘Oris!’

“Katrien is 1,58 m en maakt zich ook altijd groot als ze kwaad is, of dat probeert te zijn. Ik leerde intussen al dat het beter is om daar niet mee te lachen. Dat maakt alles alleen erger.

“Ze duwt op zulke momenten ook alles naar voren, waardoor haar vormen beter uitkomen.

“Ik denk dat wij, mannen, dat sexy vinden omdat we dan iets meer pit in onze vrouwen terugvinden.” S

KRISTOF DE RYCK