Leif Hoste start in topvorm in de Omloop Het Volk.

Wie met bijzonder veel goeie moed de winter lijkt uitgekomen, is Leif Hoste (30). “Ik voelde me in deze tijd van het jaar nog nooit beter,” zegt de onfortuinlijke tweede van de laatste Ronde van Vlaanderen. De ploegmaten van Hoste bevestigen dat trouwens; we hoorden van enkelen dat het op de voorbereidende groepstrainingen puffen was zodra de West-Vlaming aan kop kwam. Hoste grinnikt: “Tja, op de stages leek het alsof de pedalen vanzelf ronddraaiden. Dat belooft voor het voorjaar.”

Denk je al aan klassiekers?

Leif Hoste: “Niet overdreven. Het is niet dat ik nu al ’s nachts lig te dromen van Parijs-Roubaix. Dat zou ook niet gezond zijn. Je moet ermee bezig zijn, maar het mag geen obsessie worden. Anders verkramp je wanneer het zover is.”

Hoe kijk je aan tegen de hype rond Greg Van Avermaet? Beschouw je hem als een medekopman?

“Hmm, ik weet niet of Greg daar al klaar voor is. Hij is nog zo jong hé. Op termijn moet Greg zeker in staat zijn om een voorjaarsklassieker te winnen. Ik zag hem dit jaar nog niet vaak rijden. Maar naar wat ik hoor, verbeterde hij fysiek nog een stuk. We moeten dat zeker eens testen. Als ik mij niet fris voel in pakweg Kuurne-Brussel-Kuurne, waarom zouden we dan niet zijn kaart trekken?

“Normaal gezien vertrek ik in het voorjaar overal als kopman, behalve in Milaan-Sanremo, waar we natuurlijk alles op Robbie McEwen zetten. Dat lijkt me logisch.”

Wat vind je van het nieuwe Silence-Lotto? De voorjaarsploeg lijkt versterkt.

Maarten Tjallingii, Gorik Gardeyn, Francis De Greef … dat zijn kleppers hé. Er zit nu echt geen enkele zwakke schakel meer in de ploeg. Wat volgens mij het verschil gaat maken dit seizoen, is onze teamspirit. Iedereen gunt elkaar iets. Er staat een hechte ploeg die voor elkaar door het vuur gaat.

“In het voorjaar staan we zeker sterker, maar onze Tourploeg valt ook niet te onderschatten. Het wordt voor mij niet evident om die te halen, ik hoop dat het lukt. Ik wil heel graag naar de Tour.”

Dan zal het zijn om te knechten?

“Ongetwijfeld, maar daar heb ik geen enkel probleem mee. De ploeg zal eerder op het jaar voor mij ook veel werken. Je mag wel eens iets terugdoen, vind ik. Bovendien is Cadel Evans een dankbare kopman en hij heeft een meer dan behoorlijke kans om de Tour te winnen. Daar zou ik graag deel van uitmaken.”

Is er sprake van de Olympische Spelen?

“De tijdrit had ik graag gedaan. Maar blijkbaar moet je volgens de olympische regels ook de wegkoers rijden dan. Dat parcours is mij te bergachtig en België mag er maar vijf renners voor selecteren. De beslissing is nog niet definitief, maar de kans is klein dat ik naar Beijing trek.”

Is je seizoen sowieso mislukt als er geen grote klassieke zege inzit?

“Goeie vraag ( denkt even na). Nee, zo veeleisend mag ik voor mezelf niet zijn. In koersen als de Ronde van Vlaanderen moet het maar een heel klein beetje tegenzitten of je pakt ernaast. Je kan fantastisch rijden en toch niet winnen – ik heb het nog meegemaakt. Maar er moet in 2008 wel zeker íéts bij op mijn palmares. Liefst een van de twee grote kasseiklassiekers, maar met de E3-prijs of de Driedaagse De Panne moet ik ook al tevreden zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier