Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Kortrijk verloor bij Moeskroen met 1-0. Het doelpunt werd gemaakt uit een strafschop die er geen was. “Als we ons redden, is dat een prestatie evenwaardig aan het afdwingen van Europees voetbal”, sprak trainer Hein Vanhaezebrouck achteraf. “Ik hoor dat het zelfs al ter sprake is gekomen in de scheidsrechterscommissie dat Kortrijk dit seizoen het ongeluk wat aan zijn kant heeft.”

Vrijdag is het KV Kortrijk-Club Brugge. In de heenwedstrijd haalde je voor het eerst uit naar de arbitrage.

“Ja, en iedereen weet wat er ons sindsdien allemaal is overkomen. Persoonlijk denk ik niet dat het ene het gevolg is van het andere. Alles zit ons gewoon wat tegen dit seizoen.

“In Brugge werden we doodgedaan door de vroege invalbeurt van Clement en door een penalty die er geen was. Akpala liet zich vallen en kreeg van Luc Wouters wat hij wou. Sindsdien zag ik Wouters op identiek dezelfde fase níét fluiten. Ik dacht: hij onthield er toch iets van.”

Was het wel verstandig om een beeldcompilatie van fasen waarop KV Kortrijk volgens jou benadeeld werd op de site te plaatsen? Psycholoog Jef Brouwers, begeleider van de refs, zei toen in Het Laatste Nieuws dat je daarmee een daad van een klein kind stelde.

“Bedoelt hij dat de waarheid uit een kindermond komt? Ach, fysiek staan onze scheidsrechters bij de UEFA bij de besten van Europa geklasseerd, niet toevallig omdat Werner Helsen daar enorm veel tijd en energie in steekt. Maar mentaal is het minder goed. Blijkbaar voelt de psycholoog die hen op dat vlak begeleidt zich niet op zijn gemak en bestaat zijn politiek erin om wie een opmerking maakt af te schieten. Zijn er geen andere middelen om die problematiek aan te pakken?”

Hij vindt dat je met klachten de officiële wegen moet bewandelen.

“Zoals de voorzitter van KV Mechelen deed? Een brief schrijven naar de CSC met de vraag: willen jullie deze club met zijn 10.000 supporters misschien naar tweede? Sindsdien hoor ik ze in Mechelen niet meer klagen. Moeten we het zo ‘regelen’? Ik vind dat veel meer wringen dan wat wij deden.

“Wij voelen ons behandeld als een kleintje, het is alsof er over ons heen wordt gelopen. Het was een actie om daar de aandacht op te vestigen, want op den duur vindt iedereen dat normaal. Staat de psycholoog er bijvoorbeeld ook wel eens bij stil wat deze club door een onterechte bekeruitschakeling potentieel ontnomen werd?”

Wat wordt dat de dag dat je bij een topclub werkt?

“Sommigen zeggen: dan zal het niet meer nodig zijn, want dan zal je nooit zo veel fasen tégen krijgen. Bij een meer ervaren eersteklasser reageert misschien het bestuur en moet de trainer het niet doen. Maar pas op: ik ben nog niet één keer naar de tribune gestuurd, hè. Ik schiet goed op met het merendeel van de refs. Tegen Charleroi, Lokeren en Dender haalden we 1 op 9 en feliciteerde ik Bylois en Colemonts en Vervecken met hun uitstekende prestatie.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier