Als jij de patatten geschild hebt, zijn er dan doorgaans veel te veel of eerder te weinig? “Mijn vrouw en ik konden in het begin slecht inschatten hoeveel we er moesten klaarmaken. We zochten een tijdje naar de goede portie. Toen we die uiteindelijk vonden, hielden we het juiste gewicht bij. Ik denk dat het 150 gram is. Of nee ( denkt na) … 450 gram misschien. Ik weet het niet uit mijn hoofd, zou eens moeten kijken op de post-it die aan de dampkap hangt. Daar staat dat allemaal op: pasta voor één persoon, pasta voor twee personen en patatten voor twee personen.”

Wanneer kwam je nog eens thuis met bloemen voor je vrouw?

“( fluit en denkt lang na) Dat weet ik niet meer. Ik vond daarnet op ons prikbord wel nog een kaartje dat aan een ruiker gehangen heeft. Daar stond op: ‘Zomaar, omdat ik je graag zie.’ Zó lang zal het nu ook weer niet geleden zijn. Laat ons zeggen dat ik aanvoel wanneer het nodig is; als ik al een paar maanden niks meer getoond heb of niks speciaals gedaan heb qua romantiek.”

At jij vroeger je snottebellen op?

“Nee. Op school deed een andere jongen dat wel en die werd daar enorm mee gepest. Iedereen lachte hem uit en noemde hem snottekeesfretter. Een goede les. Ik heb mijn snottebellen altijd vakkundig weggeschoten. Je kent dat wel; je peutert ze uit je neus, rolt ze op een bolletje, en bam. Ik doe dat nog. Meestal in de auto. Dan mik ik naar de voetruimte van de passagierskant.”

Terwijl je vrouw erbij zit?

Mja, soms. Maar als het dan gebeurt, krijg ik wel onder mijn voeten.”

Welke knappe madam zou in de auto weleens plaats mogen nemen naast jou?

“Mijn vrouw is verslaafd aan de tv-serie Desperate Housewives. Ik kijk daar ook graag naar, omdat Eva Longoria erin meespeelt. Die heeft alles wat een vrouw moet hebben. Er zouden alleen wat kilootjes bij mogen.”

Welke fout beging je op school constant tijdens dictees?

“Er waren twee moeilijke woorden: onmiddellijk en professor. Bij het eerste is het erin gedramd; twee d’s, twee l’en. Het andere onthield ik met een trucje; de professor draagt één frak – met de f – en twee sokken – met de s.”

Beweerde je tegenover klasgenootjes weleens dat je pa politieman was, om indruk te maken?

“Nee, ik was zelf een van de leidertjes, had dat niet nodig. We waren thuis met vijf kinderen. In zo’n nest leer je op je strepen te staan.”

Was je altijd je handen voor het eten?

“Nee. Veel kinderen leren het zo. Maar als wij dat thuis met onze bende iedere keer gedaan zouden hebben, was alles telkens koud geweest eer we eraan konden beginnen.

“Als je trouwens altijd zo proper bent, word je ziek vanaf het moment dat er één bacterie op je handen zit. Nu kunnen wij wel tegen iets.”

Hoe moet jouw steak gebakken zijn?

“Goed gebakken. Anders moet je er te lang op sjikken ( kauwen, nvdr). Dan begin ik te kokhalzen.”

Snijd jij je vaak bij het scheren?

“Ik heb dat probleem niet. Mocht ik nu nog eens een mesje gebruiken, ik zou mij de volgende dag niet moeten vertonen. Ik gebruik altijd een tondeuse en laat wat haar staan.”

Omdat je vrouw dat sexy vindt?

“Eerder uit luiheid. Maar ze zegt ook wel dat ik een babygezichtje heb als alles eraf is.”

Ging je ooit al naar een eroticabeurs?

“Ja, in Wieze. Mijn vrouw wou dat eens zien, ik was daar niet rouwig om. Maar dat viel tegen. Je verwacht dan toch een beetje bloot, maar alles was verpakt in sexy ondergoed. Als je toch bloot wilde zien, moest je vijf euro bijbetalen, om een show bij te wonen. We deden dat, maar ook dat was niet veel soeps. Twee vrouwen die tien minuten aan het werk waren, eerder vulgair dan erotisch. Ik geef mijn geld er niet meer aan.”

Welke supermarktketen heeft de handigste karretjes?

“Zeker en vast niet de Colruyt. Die grote, platte karren daar, dat is een drama. Die doen niet wat je wilt. Ik stuur nochtans goed. Al moet ik wel toegeven dat we er soms zodanig veel op leggen dat ik niet meer zie hoe lang en breed de kar precies is, en dan durf ik in een bocht weleens de hoek van een rek mee te nemen.” S

KRISTOF DE RYCK