Opwinding over zijn contract laat Sambegou Bangoura voortaan aan anderen over. Een fragiele glimlach is het waar de Lokeren-spits zich tegenwoordig van bedient.

Onbesproken zal SambegouBangoura in de diverse terugblikken op het seizoen 2002/03 zeker niet blijven. Niet alleen spelen zijn ploeg en hijzelf zich met sterke prestaties in de kijker, ook het niet verlengen van zijn contract bij Lokeren beroerde de gemoederen. Want einde contract als hij is, zijn vooral de scouts van Genk en Standard Bangoura’s kracht en kopspel in de spits niet ontgaan. Vanmiddag evenwel blijkt de Guineër in de eerste plaats een moeilijk slikkende en diep in zijn training van de Guinese nationale ploeg weggedoken patiënt.

Beetje ziek ?

Sambegou Bangoura : ( slikt) Twee dagen al. De dokter heeft me medicijnen voorgeschreven en ik heb één keer getraind vanmorgen, maar ik blijf me slecht voelen, dus ik ga naar huis. De namiddagtraining moet ik van de dokter niet meedoen. Maar verder gaat het goed, met de groep en de technische staf ook. We hopen dat het zo doorgaat voor ons. Het belangrijkste is dat de ploeg blijft winnen.

Daarvoor is Lokeren heel afhankelijk van jouw doelpunten, maar…

… een aanvaller heeft momenten dat hij zich mentaal niet goed voelt – dat is mij ook al overkomen. Maar nu voel ik me weer sterk en ik hoop dat het zo doorgaat. Bovendien ben ik hier ook niet langer de enige aanvaller. Het is allemaal een kwestie van hard werken op training en goed gesteund worden door PaulPut en RudiCossey.

Vandaar dat je na elk van je doelpunten ostentatief naar hen loopt.

Ja, omdat zij mij mentaal veel helpen. Want er zijn de laatste tijd veel geruchten en problemen geweest. Het is dankzij hen en de groep dat ik er sta op het veld.

Nu Baldvinsson erbij gekomen is, sta je er inderdaad niet meer alleen voor. Hoe complementair ben je eigenlijk met hem, want hij lijkt eerder hetzelfde type als jij ?

Ik ben complementair met alle spelers in Lokeren, dus ook met hem. Hij heeft techniek en is fysiek sterk. Hij heeft zijn manier van spelen; ik de mijne. Het zijn de automatismen op training die ervoor zorgen dat we samen kunnen spelen. Plus dat er spelers achter ons staan die ons perfect kunnen coachen en aanspelen. Die automatismen zijn er. Eigenlijk gaat het tussen ons al goed van in het begin.

Je had het blijkbaar snel door, want na twintig minuten samen trainen liep je al naar Put om te zeggen : “Trainer, we zijn complementair, je kan ons samen opstellen.”

( Glimlacht.) Het ging goed. Ik weet dat hij vroeger is beginnen te voetballen dan mij – dat is altijd zijn specialiteit geweest, terwijl de mijne eerst basket was, waardoor ik nog aan mijn techniek en vista moet werken – en je voelt meteen of iemand goed is of niet. Als we in de zaal tennisvoetbal speelden, zaten we in dezelfde ploeg en zag je meteen dat het klikte. Hij kan… ( slikt)… ons veel bijbrengen. Maar de trainer weet het best wat onze kwaliteiten zijn, dus hij bepaalt de tactiek.

Zal Lokeren Europees voetbal halen ?

De mogelijkheid is er, er zijn nog andere ploegen, maar we hebben vertrouwen in onze kwaliteiten.

Als je naar Standard…

Daar wil ik nooit meer over praten, dus daar moet je geen vragen over stellen.

Als je naar een andere club gaat, zal je wel meer verdienen, maar loop je misschien wel Europees voetbal mis. Is dat…

Ik ken mijn beslissing nog niet.

Dus bij Lokeren blijven is ook nog een mogelijkheid ?

Ik weet niet of ik blijf of vertrek. Het kan het een of het ander zijn. Het probleem is er voor het ogenblik gewoon niet. Het probleem van vandaag is ons concentreren op de wedstrijden die nog komen. Dat is het belangrijkste voor mij. Daarna zal ik de beste beslissing nemen voor mij.

Je zaakwaarnemer, Alfred Raoul, noemde de weg die Youla op ging achteraf niet de ideale : hij vertrok na één jaar Lokeren voor acht maanden naar Anderlecht en vervolgens naar Turkije. Vrees je niet dezelfde weg op te gaan, want als er geld mee gemoeid is, kan…

… het dikwijls de verkeerde kant op gaan ? Dat is heel juist en als wij Afrikanen onze ouders verlaten is het om hen te helpen. Dus we moeten zorgen dat we in onze carrière én financieel én sportief de juiste keuzes maken. Maar ik ben niet bang dat ik dezelfde weg op ga. Youla heeft goeie momenten gekend en bij Anderlecht speelde hij, hé. Maar hij is snel een andere weg ingeslagen, een weg die ik niet zal nemen, want Turkije zegt mij op dit moment niets. Hij was niet zo… ( slikt). Ik zal niet zeggen dat het niet zijn wens was om… Maar hij is toch gelukkig nu, want hij speelt en hij scoort. En het is niet zo dat zijn carrière ginder zal eindigen, hé. Hij kan terugkeren naar Frankrijk, Italië of Engeland. Je weet het niet.

Hier in Lokeren ben je een belangrijke speler. Zelfs al wil de voorzitter het, ze krijgen je niet uit de ploeg. Bij een andere club beland je misschien op de bank en…

Dat is mogelijk, dat ik op de bank beland, maar dan zal het zoals ik zei allemaal afhangen van le travail et le moral. Maar ik zou niet zeggen dat ik hier de vedette ben. We werken gewoon collectief goed samen. Voor een ander zouden ze net hetzelfde doen als ze voor mij deden, want c’est un groupe soudé. We hangen goed aaneen. Op de bank zitten is natuurlijk moeilijk, maar het is voetbal en dan weet je dat er van alles kan gebeuren. Dus je moet dan harder werken om je plaats te krijgen.

Maar de realiteit is dat bijna elke trainer die bij Lokeren met Afrikanen gewerkt heeft, zegt : er lopen zoveel internationals tussen dat ze heel gefrustreerd raken als je ze lang naast de ploeg houdt en je dat dan ook voortdurend duidelijk laten voelen.

Dat is moeilijk voor een trainer, ja. Je kan nu eenmaal niet met twaalf spelen en je bent hier natuurlijk om te spelen ( slikt). Maar het is belangrijk dat alles in balans is, je gedrag op training en in het leven, zodat de technische staf en je collega’s een goed oordeel kunnen vellen.

Roger Lambrecht heeft zich al meermaals kwaad gemaakt omdat hij straks de 6 miljoen frank die hij jou betaald zou hebben, 10 procent van je geschatte transferwaarde, ziet verdwijnen. Hij verklaarde vorige week dat hij nog liever een speler zou laten creperen dan hem te betalen vóór hij heeft bijgetekend. Geeft het je een zeker prestige ten opzichte van de anderen dat je de eerste Afrikaan bent, die hem te slim af is ?

Neen, helemaal niet. Er zijn er zelfs veel van mijn vrienden die niet eens weten dat ik een probleem had. Er zijn verscheidene landgenoten die graag bij ons langs komen, net zoals wij ook vaak bij hen langsgaan. En soms, als we niets te doen hebben, blijven we ook wel eens bij elkaar overnachten, maar we praten daar onder mekaar niet zoveel over. Wat gebeurd is, is niet mijn schuld. Ik haal geen smerige toeren uit. Ik verdedig gewoon ma dignité, mijn waardigheid. Als het goed of slecht uitdraait, is dat niet mijn fout. Ik weet dat er al veel is geschreven, maar het probleem is dat ik geen Nederlands begrijp. Ca me gêne. Als ik van wie dan ook hoor dat ik een bandiet of een leugenaar ben, doet mij dat pijn. Dat getuigt niet van veel respect. Maar er is nu een akkoord tussen de voorzitter en mij. Meer wil ik daar niet over kwijt.

Je hebt door die hele zaak de voorbije weken wel wat te verwerken gekregen. Hoe lastig had je het ?

Ik had voortdurend hoofdpijn als ik thuiskwam ( slikt). Niks ging nog, maar de trainer en Rudi Cossey zijn me altijd blijven oppeppen. Met mijn vrouw heb ik er niet zoveel over gepraat, die val ik daar niet mee lastig. Dus ik had vooral veel steun aan de ploeg, want wij hangen als groep goed aaneen.

Sommigen onder jullie gaan naar het schijnt ook geregeld naar de wedstrijden van de reserven kijken.

Ja, de verre verplaatsingen van de reserven volg ik niet allemaal, maar die in de buurt van Lokeren ga ik wel kijken. Dan bel ik meestal eerst naar Rudi om af te spreken en rij ik daarna zelf met de auto achter de bus.

En, goeie chauffeur ?

( Glimlacht.) Oui, ça va.

Vanaf 1 april zal Lokeren geen auto’s meer ter beschikking stellen van de spelers, omdat ze er door te veel ongevallen een hoop last mee hadden. Jullie krijgen straks een budget om zelf een wagen te kopen.

( Glimlacht.) Ja, we zullen er zelf een moeten kopen om naar de club te komen of om onze vrouwen inkopen te kunnen laten doen. Maar ik vind dat een normale reactie van hen als ze er zoveel kosten aan hebben, of als de verzekering het niet meer accepteert dat er zoveel ongevallen met de auto’s van de club gebeuren. De mijne is al eens leeggeroofd in Brussel, maar ongelukken heb ik zelf nog niet zoveel gehad.

Hoe goed volg je ondertussen als ex-speler het basket nog ?

Ik kijk vooral naar de verslagen op Canal+.

Shaquille O’Neal is er vorige week niet in geslaagd om in het burenduel tegen de LA Clippers de kaap van twintigduizend gescoorde punten in de NBA de overschrijden. Kan…

Hij zal daar uiteindelijk wel in slagen, want het is een grote speler, hoor ( slikt en glimlacht).

door Raoul De Groote

‘Als ik hoor dat ik een bandiet of een leugenaar ben, doet mij dat pijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier