Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Genk is kampioen.

Wel, ik ga er altijd vanuit : onverdiende kampioenen bestaan niet. Dat Genk een grote kampioen is, dat kan je niet zeggen. Een derde van zijn wedstrijden kon het niet winnen, wat natuurlijk veel is. En het maakte dan wel het verschil met Brugge in de onderlinge topwedstrijden, maar het kon niet winnen van Anderlecht en Standard, die beiden een kwakkeljaar kenden.

Anderzijds is Genk de ploeg die het meest heeft bekoord. Underdogs bekoren dan wel makkelijker dan gevestigde waarden, omdat we van underdogs niet zoveel verwachten, maar Genk is toch een ploeg die heeft vastgehouden aan het systeem. Een ploeg ook die altijd van eigen kracht is uitgegaan, die overal geprobeerd heeft het spektakel te verzorgen en die vooral thuis zijn abonnees ongelooflijk heeft verwend.

Club Brugge wordt nog maar eens tweede.

Wat mij verbaast, is het gemak waarmee het bestuur van Club Brugge zich neerlegde bij nog maar eens een seizoen zonder titel. Het meest nog verbaasden mij uitspraken van Antoine Vanhove en Jacques De Nolf. Antoine Vanhove bijvoorbeeld zegt in een interview nog voor het weekend van Brugge-RWDM en Genk-Moeskroen : ik gun Genk de titel. Het lijkt alsof Club Brugge niet de ambitie en de mentaliteit van een topclub heeft. Topclubs, in de ware zin van het woord, gunnen niks aan de tegenstander, die willen altijd alles winnen. Wat niet betekent dat je eens de strijd helemaal gestreden is, niet kunt zeggen : wij leggen er ons bij neer, zij waren de sterkste.

De redenering dat het belangrijkste is dat je als tweede Champions League hebt, kan ik absoluut niet volgen. Hoe kan dat nu het belangrijkste zijn ? Een topclub wil toch grossieren in titels ?! Deelname aan de voorronde van de Champions League, dat staat toch niet op je palmares ?

Kijk, Anderlecht heeft het nu ook laten afweten, maar daar balen ze wel ongelooflijk, hoor. Dat typeert de mentaliteit. Als Anderlecht een kwakkeljaar als dit kent, moet Club Brugge daar gewoon altijd van profiteren. Dit is een ongelooflijk gemiste kans. Ik vind het een afgang voor Club Brugge, als je ziet met welk puntentotaal Genk kampioen zal worden. Ik vind dat Club Brugge gefaald heeft, los van waaraan het allemaal ligt. Als ik zie hoe daarmee wordt omgegaan, concludeer ik : je hebt niet de mentaliteit van een topclub.

Of niet meer de financiële middelen, getuige daarvan misschien ook hun transferpolitiek van de laatste jaren ?

Als dat zo is, dan haken ze af, hé. Wat Genk, Anderlecht en Standard wél hebben, is dat er daar altijd wel ene klaar staat met desnoods een paar miljoen euro als het even nodig is. Niet noodzakelijk om ze te geven, maar misschien wel om ze voor te schieten. Blijkbaar heeft Brugge dat niet.

Vandaar wellicht nog meer de droom om straks langs de kassa van de Champions League te kunnen passeren.

Allemaal goed en wel, maar je bent geen reekshoofd, hé – wat ook voor Genk geldt. Die Champions League is een even groot risico als het een opportuniteit is. Misschien nog meer voor Genk dan voor Brugge. Je kunt er een oplawaai krijgen waar je maanden niet goed van bent, zoals ze in Genk al wel weten. Stel dat Sonck, Dagano en Skoko redeneren : we blijven voor de Champions League. En je gaat er dan uit in augustus. Wel, ik verzeker je : dat duurt maanden. En dat is niet irreëel, hé, want – nogmaals – je bent geen reekshoofd, dus kan je best Barcelona, Bayern München, Newcastle of Lazio Roma loten.

Beveren gaat niet door met Thierry Pister. Guillou kondigde al de comeback van Lagaisse aan.

Dat is toch kolderiek ! Guillou beslist, die van Beveren voeren uit, dan vraag ik mij af : hou je dan als voorzitter niet beter de eer aan jezelf ?

Ik heb ook nooit begrepen waarom Thierry Pister Bergen, naar verluidt de best voetballende ploeg van tweede klasse, liet staan voor Beveren. Tenzij je de voorbije drie jaar op de maan hebt geleefd, weet je toch dat je daarmee geen stap vooruit zet. Ik weet niet hoe goed of slecht het gaat met Bergen, maar slechter dan Beveren kan het nooit zijn. Het zal weer die drang geweest zijn om toch maar in eerste klasse te kunnen toeven.

Gent en Lokeren lieten nog maar eens een ballonnetje op over een fusie.

Lokeren is dan ook een van die ongelooflijk artificiële clubs. Het siert het bestuur dat het zich daar zelf bewust van is. In Lokeren is geen toekomst, al zetten ze er nog 25 feestzalen. Zonder achterban, hinterland, is het zaaien op beton. Maar Lokeren hoeft ook niet per se te fuseren met of op te gaan in Gent, het kan als kleine, middelgrote stad ook een club hebben in derde klasse. Daar is toch niks mis mee ?

Want als Gent wil fuseren met Lokeren, maar het moet in Gent zijn en de kleuren moeten blauw-wit zijn, dan is dat geen fusie maar een opslorping. Waar die van Gent dan op azen, is mij een raadsel, want ik lees dat de figuur van Roger Lambrecht een struikelblok zou zijn. Willen ze zijn geld dan misschien niet ( grijnst) ?

Nog meer ideeën voor schaalvergroting : de BeNeLuxliga alstublieft ! De BeNeliga plus Luxemburg.

Niet doen ! Waarom Luxemburg er nu opeens bij moet, snap ik niet. Om Jeunesse Esch iedere keer laatste te zien eindigen ?

Maar een BeNeliga kan op termijn misschien wel, wordt misschien zelfs onvermijdelijk. Het idee dat onze clubs regelmatig tegen Ajax, PSV en Feyenoord zouden spelen, vind ik heel aantrekkelijk. Maar van ontmoetingen met Heerenveen, Roda en Willen II wordt hier dan weer niemand wild, vrees ik – en al helemaal niet in Franstalig België. Laten we maar eerst eens beginnen met onze eigen competitie te saneren en af te bouwen tot een respectabel aantal clubs die gezond zijn. Alle respect voor de manier waarop de licentiecommissie nu bezig is, maar als ze er tien jaar eerder mee waren begonnen, hadden ze veel clubs en veel spelers veel leed bespaard.

Trouwens, in een BeNeliga, hoe gaat dat dan ? Hebben we dan nog wel een kampioen van België ? Dan zijn we derde, maar wel eerste Belg, haha. Zoals in de Tour : hij is vierentwintigste in de rit naar l’Alpe d’Huez, maar wel eerste Belg ! Sorry, maar daar worden we evenmin wild van. We willen toch eerste zijn ?!

Slecht nieuws voor Robert Waseige : Joos Valgaeren is definitief out voor het WK.

Een heel slechte zaak. Robert Waseige heeft honderd procent gelijk als hij Joos Valgaeren als certitude beschouwt. Hij is onze snelste centrale verdediger, met een goed positiespel, en hij speelt met Celtic toch op hoog niveau. Een serieuze aderlating, ongetwijfeld, maar anderzijds plaatsten we ons wel voor het WK zonder hem, wat – tegen Tsjechië – toch een test was die kan tellen.

Goed nieuws voor Robert Waseige : zijn contract zou dan toch nog voor het WK verlengd worden.

Dan kan ik alleen maar zeggen : ze zullen het dus nooit leren, hé. Denken ze in het Uitvoerend Comité nu echt dat in Europa de clubs staan te dringen om Robert Waseige binnen te halen ? Waarom hem dan nog snel voor het WK een contractverlenging aanbieden, als het verleden je geleerd heeft dat een WK alles kan veranderen ? Ik denk dat Standard of iemand uit de entourage van Standard zijn vriend Robert een goeie dienst heeft bewezen door een kwakkel te lanceren als zou Standard volgend seizoen Waseige als trainer willen.

Tot slot. GBA legt geen klacht neer tegen Standard, dat de niet speelgerechtigde Robert Spehar tegen hen opstelde. Anderlecht overweegt het wel te doen, moest daardoor zijn ticket voor de Uefabeker in het gedrang komen.

Anderlecht heeft groot gelijk. Ik begrijp ook niet waarom er nog een klacht moet neergelegd worden bij zo’n zeer duidelijke inbreuk tegen de reglementen. Waarom verliest Standard niet gewoon die wedstrijd, zonder klacht ?

Om de argumentatie waarom Germinal Beerschot geen klacht indient, moet ik hard lachen. Uit onvoorwaardelijke collegialiteit ! Tja, als je de punten niet meer nodig hebt, is het natuurlijk een zeer makkelijke generositeit. Bewijs van onvoorwaardelijke collegialiteit zou pas geleverd geweest zijn, had Germinal Beerschot nog een punt nodig gehad voor de titel, Europees voetbal of voor het behoud.

Toppunt van ironie is natuurlijk dat Standard in een wedstrijd waar het zo mee gedold heeft uiteindelijk een speler opstelt die niet speelgerechtigd is. Dat precies de man die altijd maar iedereen op zijn professionele plichten wijst dan nog aan de basis daarvan ligt, maakt de grap compleet. Het is een goed scenario voor een kortfilm.

door Christian Vandenabeele,

“Denken ze bij de voetbalbond nu echt dat de clubs staan te dringen om Waseige binnen te halen ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier