‘Club Brugge mist niet veel om een topclub te zijn, maar alles kan beter.’ Aldus Trond Sollied, aan de vooravond van het eerste duel met Dinamo Boekarest, belangrijk voor de Europese verderzetting van Clubs seizoen.

Vanavond ontvangt Club Brugge in de tweede voorronde van de Champions League Dinamo Boekarest. Voor trainer Trond Sollied een wedstrijd die zijn ploeg, net als alle andere wedstrijden, zal proberen te winnen. Slaagt ze daarin tegen de Roemenen en komt ze een ronde verder, dan wacht er in geval van uitschakeling tenminste nog het vangnet van de Uefabeker. “Maar het belangrijkste,” aldus Sollied, “blijft altijd de nationale competitie. Daar bepaal je of je volgend jaar Europees mag voetballen of niet.”

Club hunkert al jaren naar deelname aan de Champions League.

Trond Sollied : Op een competitie als de Champions League moet je niet wachten. Als de kans zich aandient, ga er dan voor. Maar wacht nooit ergens op. Ik zeg tegen mijn spelers : wacht niet op mij, ik wacht op jullie. De Champions League wacht op Club Brugge. Niet omgekeerd.

Voelt u meer druk dan de vorige jaren in de Uefacup ?

Nee. Elke Europese wedstrijd is speciaal, ik voel geen verschil.

Is Club er klaar voor ?

We missen ervaren spelers : Tjörven De Brul, Gert Verheyen, Lesnjak. Daar ben ik niet blij mee, maar ik bekijk het positief. Het betekent dat een paar jonge spelers hun kans kunnen grijpen. Je mag je als trainer nooit blindstaren op wie je mist, er staan er altijd andere klaar die honger hebben.

U was er niet gelukkig mee dat u Boekarest lootte.

Als het hoogst geplaatste reekshoofd het hoogst geplaatste niet-reekshoofd loot, kan je niet tevreden zijn. Maar als we naar de derde ronde willen, moeten we ze kloppen.

Vreest u hen ?

Op een voetbalveld ben ik van niemand bang.

Is Clubs seizoen mislukt als het er tegen Boekarest uitgaat ?

Nee. Want het seizoen is nog niet eens begonnen. Hoe kan het dan al mislukt zijn ? Het belangrijkste voor Club blijft de competitie.

Hoe zwaar zou de uitschakeling mentaal doorwegen ?

Niet zwaarder voor mij dan voor de spelers. We kunnen maar doen wat we in ons hebben. Ik kan u toch ook niet vragen om betere artikels te schrijven dan u in zich heeft ? Niemand kan buiten zijn mogelijkheden presteren.

Nee, maar een slecht artikel kan voor een tijdelijke inzinking zorgen.

Ik reageer omgekeerd. Ik zou proberen na een slechte prestatie een beter artikel te schrijven. Gedreven door honger, in het streven naar perfectie. Wetende dat je die perfectie nooit bereikt, altijd beter proberen te doen.

Hoe verliep de voorbereiding in vergelijking met vorig jaar ?

Wat anders is, is dat we slechts vier weken gezamenlijke voorbereiding op de eerste belangrijke afspraak hadden. Meer heb ik niet nodig, op voorwaarde dat de spelers een individueel programma hebben afgewerkt. Dat deden ze. Alleen moet je afwachten welke gevolgen een korte vakantie op sommige WK-gangers heeft in de nabije toekomst.

De voorbije weken waren erg zwaar, met veel wedstrijden en veel gereis. We zijn een beetje moe, maar tegen Roda zag ik weer een gezonde agressiviteit. Dat we de voorbije week gewoon in Brugge bleven, deed deugd. Ook al moet je leren reizen. Wie topvoetbal wil spelen, moet daar kunnen mee omgaan. Het hoort erbij op dit niveau. Spelers die minder presteren door dat gereis, hebben een probleem.

Vorig jaar zei u dat als Brugge sportief een stap vooruit wilde zetten, het in kwaliteit moest investeren. Hebt u met de twee nieuwe spelers de kwaliteit die u beoogde ?

Je krijgt nooit al wie je wil. Veel heeft te maken met timing en prijzen. Als ik de verhouding kwaliteit/prijs afweeg, ben ik tevreden. Serebrennikov zag ik live, Spilar zag ik in België-Slovakije. Zij voegen vooral ervaring toe, maar eerst moeten ze zich aanpassen. Daarom overstelp ik ze in eerste instantie niet met opdrachten en richtlijnen. Laat ze eerst maar hun eigen weg vinden in deze club en deze cultuur. Want het is toch wel even anders, met zoveel vrijheid en mogelijkheden buiten het voetbal. Hoe minder je zegt, hoe beter voor hen. Laat ze zelf maar uitzoeken hoe het er hier aan toe gaat. Dat pikken ze wel op via wat ik de onzichtbare trainers noem.

Al anderhalf jaar wordt er gewezen op een gebrek aan individueel talent op het Brugse middenveld. Vult Serebrennikov die leemte op ?

Ik weet niet wat dat is, een creatieve speler. In je eentje kan je nooit creatief zijn. Einstein had nooit zijn relativiteitstheorie kunnen verkondigen als niemand er ontvankelijk voor was geweest. Het maakt niet uit dat ik een goeie pass of een individuele beweging heb, als de anderen daar niets mee aanvangen. Het heeft allemaal te maken met de juiste mix, het zoeken naar het juiste evenwicht tussen aanval en verdediging. Serebrennikov is niet het type dat zich op één positie laat vastpinnen. Ik wil ook nog zien hoe anderen op zijn spel reageren.

Is hij een type-Tanghe ?

Hij is fysiek sterker. Tanghe wilde ik vorig jaar, maar ik bepaal de politiek van de club niet, dat doet het bestuur. Kan ik me in hun aanpak niet vinden, dan kan ik geen trainer van Club Brugge zijn. Als ik weet welke criteria zij hanteren, pas ik me aan.

U bent een makkelijke trainer om mee te werken.

A very easy trainer ! Ik pas me makkelijk aan als ik de context ken. Ik wil geen paard zijn dat blind in één richting stormt. Want dan hou je het niet langer dan één jaar uit bij een club.

Hebt u in het tussenseizoen overwogen om weg te gaan ?

Geen moment. Ik heb hier nog een contract voor één jaar. Alleen een uitzonderlijk goed aanbod op het juiste moment, kon mijn voornemen om te blijven veranderen. Dat was er niet. Daarom zei ik meteen nee op de vragen uit het buitenland of ik geïnteresseerd was. Nooit kwamen we aan het financiële luik toe. Ik ben geen type dat elk jaar of om de twee jaar van club wil veranderen. Ik bouw graag iets op. Terwijl ik op de korte termijn bouw denk ik altijd op de lange termijn, aan het belang van de club. Heb je me al horen klagen sinds ik in Brugge ben ? I’m having a nice time. Ik heb het naar mijn zin.

Het zou kunnen dat u na twee keer de titel gemist te hebben dacht dat het beter zou zijn om te gaan.

Ik waardeer het zeer dat iedereen zo begaan is met mijn toekomst en mijn welzijn.

Het zou ook kunnen dat u hier geen vooruitgang meer ziet.

Juist wél. Omdat hier zoveel goeie jonge spelers zijn die nog niet aan hun top zitten. Toen ik hier trainer werd, had ik met het toenmalige team maar één of twee extra spelers nodig om een ploeg te bouwen waartegen niemand in België opgewassen was. Natuurlijk was ik ontgoocheld toen ik die niet kreeg, maar ik was al vaker ontgoocheld in het voetbal en het leven. Dat is geen reden om te stoppen en te gaan huilen.

Hebt u twee keer een tweede plaats gewonnen of twee titels verloren ?

De feiten tonen dat als je alle resultaten in competitie en beker optelt, wij vorig jaar de meest succesvolle ploeg waren in België. Het eerste jaar verloren we maar twee keer en haalden we een record aantal punten. Alleen leverde Anderlecht een nog uitzonderlijker prestatie. Het afgelopen seizoen konden we dat niveau niet aanhouden. De uitschakeling tegen Lyon heeft meegespeeld. Mentaal hadden we het daar moeilijk mee. Maar u kunt nagaan dat wij de voorbije twee jaar het meest en het vaakst aan de leiding stonden. Dat betekent dat wij met onze jonge ploeg de hele tijd onder druk speelden. Vergeleken met ons had Genk helemaal geen druk, op de laatste paar wedstrijden na. Straks wordt dat anders. Nu ligt de druk bij hen.

Ervaart u het als kritiek als het Clubbestuur benadrukt dat het niet de Poulidor van het Belgische voetbal wil zijn ?

Al hun beslissingen hebben gevolgen voor mij, de spelers en de club. Wij kunnen alleen maar ons stinkende best doen, elke dag weer. Ik, René Verheyen en Chris Van Puyvelde zijn drie totaal verschillende persoonlijkheden. Maar we trekken dezelfde conclusies. Omdat we de spelers elke dag bezig zien op training. Wij doen ons best. Als iemand denkt dat hij het in deze omstandigheden beter kan : welkom. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar in grote lijnen hebben we hier de voorbije twee jaar erg goed gewerkt.

Er is sprake van de komst van een technisch directeur : Marc Degryse. Zou dat een goeie zaak zijn voor Club ?

Ik en mijn assistenten zijn in die materie niet geraadpleegd. Dat is een beslissing van het bestuur, al vraag ik me af wat hij in die functie precies zou doen.

Eén van de zwakke punten vorig jaar was dat de verdediging te makkelijk goals incasseerde. Is daaraan verholpen ?

In onze laatste wedstrijd, de bekerfinale, speelden we achterin met Hans Cornelis, Timmy Simons, Birger Maertens en Peter Van der Heyden. Dat was een onuitgegeven kwartet, maar het was niet de eerste keer. We moesten achterin zo vaak alles omgooien dat we nooit hadden mogen meedraaien in de topdrie. Hoe vaak gebeurde het niet dat één of meer spelers van de oorspronkelijke verdediging – De Cock, De Brul, Lembi en Van der Heyden – onbeschikbaar waren ? Plus Lesnjak. Daar lag ons voornaamste probleem. Anderlecht leed aan hetzelfde euvel. Voortdurende wissels achterin wegen zwaarder op een ploeg dan wijzigingen elders. Omdat je achterin meer zekerheid moet inbouwen. Zekerheid, dat is dat één speler weet dat als hij faalt, een ander die fout meteen herstelt.

Wie dus zegt dat Brugge de titel miste omdat de spitsen te weinig scoorden, zit verkeerd.

Absoluut. Al hoor je me niet zeggen dat we niet meer hadden moeten scoren. Want we creëerden zo veel kansen. Op zich is dat positief : wie weinig kansen creëert, wint zelden. (Haalt een fiche tevoorschijn met de doelkansen voor en tegen in de wedstrijd tegen Roda JC). Ik weet perfect per maand welke speler hoeveel kansen kreeg, grote én kleine, wie daarvan de assists gaf, en wie van de achterspelers in de fout ging en kansen weggaf aan de tegenstander. De statistieken van vorig jaar leren me dat Andrès Mendoza heel veel kansen krijgt en in verhouding erg weinig scoort.

Naar welke dokter stuurt u hem straks ?

Hij moet aan zijn basistechniek werken.

Mendoza geldt toch als één van de technisch meest begaafde Bruggelingen ?

Dat is een verkeerd beeld. Zijn basistechniek is onvoldoende voor de top : hoe hij de bal aanneemt, zijn schot voorbereidt én afwerkt. Hij kan daar aan werken, als hij wil. Soms wil hij dat, soms niet.

Wie scoort er makkelijk bij Brugge ?

Rune Lange is bij ons de speler met het beste scorend vermogen.

Is zijn basistechniek dan zo veel beter ?

Nee. Integendeel. Zijn basistechniek is nog slechter. Alleen bezit Andres een grotere progressiemarge, terwijl Rune dicht tegen zijn eigen top aanzit. Vergeet niet dat hij vorig jaar zijn eerste volledige seizoen buiten Noorwegen speelde en twintig keer scoorde en acht assists gaf. Zeg me eens welke buitenlander in zijn eerste seizoen bij Brugge beter deed.

Jean-Pierre Papin !

Alleen hij. Elke spits hangt af van wat er rond hem gebeurt.

In het doel blijft Dany Verlinden, 39 jaar, eerste keus.

Dejan Nemec heeft zich nooit uit de ploeg gespeeld door fouten. Hij had pech. Dany is zo goed dat hij een match kan redden. Nemec gaat zelden in de fout, maar ik wil op dit niveau een keeper die ons in de match kan houden met een save, of die punten redt.

Zaterdag was Verlinden voor het eerst aanvoerder. Eerst zou over de nieuwe kapitein gestemd worden, dan weer niet. Wat hebt u de spelers gezegd ?

(Kort) Ik heb gezegd wat gezegd moest worden.

Wat is er gebeurd tussen u en Gert Verheyen ?

Ik en Gert hebben geen probleem met elkaar. Ik vond hem een goeie kapitein. De basis van Gerts beslissing om geen kapitein meer te zijn, was een artikel in Het Nieuwsblad. Dat trok conclusies, maar die waren niet gebaseerd op een interview met mij of gedachten van iemand van de technische staf. Het gaf de mening van de journalist weer, die suggereerde dat het wegnemen van de kapiteinsband Gert bevrijd zou laten voetballen. De schrijver suggereerde ook dat Timmy Simons de nieuwe kapitein zou kunnen worden. Maar daar is nooit over gesproken tussen ons en Gert. Wat ik erg vind, is dat men die suggesties in mijn mond legt.

Ik heb er ook nooit met Gert over gesproken. Wie mij kent, weet dat ik nooit zomaar iets beslis. Dat ik, vooraleer een speler iets te vragen, altijd vooraf overleg met mijn assistenten. Vraag René en Chris of we gepraat hebben over een nieuwe kapitein. Maar door dat artikel wilde Verheyen geen kapitein meer zijn. Omdat hij dacht dat de hint van mij kwam.

Tevoren verschilden jullie toch al van mening over zijn juiste positie in het elftal en jullie manier van spelen. U houdt vast aan een 4-3-3, hij is voor een systeem met twee spitsen waarvan hij er één is.

Als iemand meent dat een andere manier van spelen beter bij deze groep past, kan hij daar komen over praten. Maar hij moet weten dat ik hem met vragen en argumenten zal bestoken. Ik heb jarenlang 4-4-2 gespeeld. Ik ben geen trainer die vastgeroest zit in één systeem.

Kan Club even succesvol of zelfs succesvoller zijn met een 4-4-2 ?

Nee.

Waarom niet ?

Omdat we met een 4-4-2 nooit zoveel kansen zullen creëren als nu. Hooguit de helft.

Met de nationale ploeg presteerde Verheyen sterk in de spits.

Wat hij met de nationale ploeg doet, is niet zo belangrijk voor mij en mijn werk bij Brugge. Ik zeg niet dat hij een slecht WK speelde, maar je moet je afvragen of een paar wedstrijden geen vertekend beeld hebben gegeven, of het resultaat daar geen toeval was. Ik heb heus mijn redenen om te spelen zoals we spelen. Als ik zie dat ik daar niet de spelers voor heb, zal ik het niet doen, hoor. Denkt u dat ik niet graag win ?

Een tactisch systeem op het bord is enkel een startpositie. Gert start als rechtshalf, maar als hij vanuit die positie niet in het strafschopgebied komt, kan ik hem niet gebruiken. Het eerste seizoen had hij 25 keer moeten scoren, als hij niet geblesseerd was geraakt. Na die blessure had hij het moeilijk. Toch was hij vorig jaar één van de spelers die het meest speelminuten maakte.

Ook al werd hij vaak vervangen.

In wedstrijden waarin het niet lukt, probeer ik ook eens een ander uit. Dat ik iemand vervang, betekent niet dat ik hem slecht vond. Vooral omdat hij uit blessure kwam, al veel wedstrijden had moeten spelen en kapitein was, dacht ik dat hij er niet zwaar aan zou tillen. Bovendien vervang ik sneller aanvallers dan verdedigers. Omdat aanvallers mentaal sneller vermoeid geraken. Het is moeilijker aanvaller te zijn dan verdediger.

Hebt u na dat artikel in Het Nieuwsblad met Gert gepraat ?

Ja, maar op de inhoud van dat gesprek kom ik niet meer terug.

Gaat u voor de titel ?

Voor mij telt dat we in april nog altijd competitief zijn. Net als vorig jaar komen vier teams in aanmerking : Genk, Club, Anderlecht, Standard. Dat zei ik vorig jaar ook al. Kijk maar na.

Uw contract loopt volgende zomer af. Kunt u het zich voorstellen dat u hier volgend seizoen nog trainer bent ?

Geen idee. Dat hangt van de resultaten af. Ik heb het hier naar mijn zin, Brugge heeft zoveel potentieel. Het mist niet veel om een topclub te zijn, maar alles kan beter. Het stadion is er, het moet alleen nog voller geraken. Bijvoorbeeld door op zaterdagavond te voetballen. De meeste spelers geven daar ook de voorkeur aan.

door Geert Foutré

‘Ik vraag me af wat Marc Degryse hier als technisch directeur zou doen.’

‘Ik vervang vaker aanvallers dan verdedigers. Aanvallers raken mentaal sneller vermoeid.’

‘Ik weet niet wat dat is, een creatieve speler. In je eentje kan je nooit creatief zijn.’

‘In 4-4-2 zouden we nooit zoveel kansen creëren. Hooguit de helft.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content