Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Mag RC Genk tevreden zijn met de 0-0 die het meebracht uit Rome ? Neen, vond Wesley Sonck.

Het was inderdaad niet goed genoeg. Genk had kunnen winnen, meer nog dan in de heenmatch. Niet echt verrassend, wel verblijdend. Vrij aanvallend ook, dat moet je toch kunnen op het veld van een Italiaanse topploeg. Thuis hebben ze ook goed gespeeld, uiteindelijk slechts door wat pech alsnog verloren. Roma is wel niet echt in vorm, dat moet je toegeven. Batistuta is overthe hill , Montella moet op de bank blijven, en het middenveld is zeker niet creatiever dan dat van RC Genk. Ik vind dat zij Europees groeien. In het begin waren ze misschien wat verrast door het niveau en botsten ze op een Real dat een goeie dag had. Dan wordt een indruk soms wel eens scheefgetrokken. Roma-Anderlecht was vorig seizoen ook al twee keer gelijk. Die ploeg… Ik weet het niet, ik vind het op dit moment een vrij triestige ploeg met weinig schwung, al speelt ze in Italië wel mee aan de top. Milan is op dit moment zeker beter, maar het doet niets af aan de verdienste van Genk dat positief voetbalt, positiever dan Brugge in Istanboel. Nu moeten ze wel winnen in Athene, wat zeer en zeer moeilijk is. Die Grieken spelen niet slecht en spelen op Real toch gelijk. Straf.

Real moet Ronaldo duidelijk nog inpassen.

Ik vraag me echt af hoe ze dat gaan doen. Raúl is een speler die in de combinatie veel meedoet. Ronaldo kan dat wel, maar doet dat niet, als hij een bal heeft, begint hij aan een actie. Ik ben benieuwd om te zien hoe dat op zijn poten valt. We hebben dat ook gezegd na de transfers van Zidane en Figo, maar dat zijn toch andere spelers. Zidane is een ploegspeler, Figo ook, al draagt hij veel de bal. Raúl is iemand die een actie afmaakt, maar ze niet echt maakt. Misschien is Ronaldo de transfer te veel. Ronaldo is toch een man van periodes, is mijn indruk, eens goed spelen op het WK en hij is weer vier jaar gerust.

Ik vermoed dat er ook wel concentratieverlies bovenopkwam.

Ja, dat denk ik ook wel. Ze zijn het aan het spreiden over een heel seizoen, denk ik. Vorig jaar hebben ze het in de eigen competitie lastig gehad om het niveau aan te houden en in de finale van de Champions League zijn ze op hun tandvlees kampioen geworden. Del Bosque is het daarom nu wat aan het spreiden, denk ik, maar zit anderzijds wel onder het hakmes van de transfers van die voorzitter. Hij moet ze opstellen, maar ik denk niet dat hij om een Ronaldo vraagt. Del Bosque doet het goed, denk ik, voert uit, kan duidelijk met vedetten om, laat die allemaal spelen, maar Ronaldo… Ik ben benieuwd.

Club Brugge speelde een schitterende wedstrijd tegen Galatasaray.

Indrukwekkend straf, lang geleden dat we zoiets hadden meegemaakt. Kansen, goed voetbal, ambiance, verdiend winnen. Tegen Lyon was het ook goed, maar toen gingen ze er nog uit, en de rest was allemaal…. Niet slecht, maar ook niet spetterend. 0-0 tegen Moskou thuis, dat is niet… Wat mij verrast, is dat blijkt dat ze dit seizoen een heel ruime kern hebben. Er staat eentje van 16 tot 17 man, het droomelftal van Sollied kennen we volgens mij nog niet. Maar als er twee, of drie man niet bij zijn, zetten ze blijkbaar moeiteloos een ander. Leuk was dat Sandy Martens nog eens ontplofte. Daaruit blijkt nog maar eens hoe één goal het verschil kan maken. Het publiek was al aan het fluiten toen hij zijn tweede kans miste en twee controles langs de zijlijn, de druk nam vervolgens toe en dan zie je wat zelfvertrouwen voor zo’n speler kan doen. Martens kan veel, is bijna 30 en geen belofte meer, maar was in staat het nog eens te tonen. Mist hij die kans voor de rust opnieuw, wordt hij misschien vervangen en kan het evengoed gedaan zijn. Terwijl dit misschien een enorme boost kan betekenen. Per uitbreiding geldt dat van deze week ook voor Genk én Club. Ze kunnen er straks allebei uitvliegen, maar ook allebei doorgaan, kracht puttend uit die twee wedstrijden. Meedoen in zo’n poule, het hangt echt van kleine dingen af.

Del Bosque moet Ronaldo inpassen, Sollied Stoica.

Ik vond Stoica niet slecht, maar hij blijft zijn sloffende stijl hebben en ik heb daarom achteraf toch mensen gehoord die vonden dat hij er toch nog steeds zomaar wat bijliep. Ik vind van niet, hij brengt de balvastheid die ze in Brugge tekort hadden. Ceh heeft dat ook, en Englebert eveneens. Ik vond die héél sterk, technisch zuiver, bijna niet genoemd omdat er zoveel sterk waren, maar onterecht. Meer balvastheid, meer balgevoel, dat is er momenteel bij Club Brugge, niet alleen dankzij Stoica, maar ook dankzij Ceh of Serebrennikov. Op Europees niveau is dat belangrijk, de pas die juister komt, meer balbezit. Ceh is nog wat timide en teruggetrokken, maar geeft zelden een echt slechte pas. Zijn ballen zijn nooit te hard of te stil. Stoica heeft dat ook. Ik zag één controle net voor de eigen zestien meter, van een bal die van heel hoog kwam, maar geen 20 centimeter van de voet sprong. Dat zijn kleinigheden, maar als je dat 20, 30 keer op één match hebt, krijg je meer controle op de partij. Hij dribbelde ook een keer langs de lijn, niet echt op snelheid, maar wel los voorbij zijn man, door het gebruik van twee voeten. Hij is altijd in balans, die mens doet niet zomaar wat. Ik vind het zeker een aanwinst.

Voor de wedstrijd kon je vragen stellen bij het verwijderen van Mendoza om disciplinaire redenen. Jezelf verzwakken is Europees gevaarlijk, zeker door de onbeschikbaarheid van Lange.

Natuurlijk. Martens, Saeternes, ze scoorden maar het kon evengoed verkeerd gaan en dan zou de kritiek groot geweest zijn. Saeternes heeft twee maanden niet gespeeld, miste zijn eerste kans en gaf achteraan nog een bal weg. Stel je voor dat daaruit werd gescoord… Dat is toch allemaal een beetje meeval. Maar het geval Mendoza, ik denk dat Sollied verplicht was in te grijpen. Ik heb achteraf nog eens het hele verhaal gehoord. Hij is wel heel ver gegaan. Op het trainingsveld kloppen en spuwen op je ploegmaat, hem vervolgens in de kleedkamer opwachten en nog eens een mot verkopen… Daarvoor kun je in het normale leven al de politie roepen. Sollied is niet de man die heel strak is, denk ik, het moet al zeer ver gaan voor Sollied zoiets doet. Ik zou Mendoza evenwel nog niet afschrijven, want als je doorgaat, zal je blessures krijgen. Zeg over Clement wat je wil, maar je hebt hem nu nodig.

Wie is de beste in België ?

Op dit moment ? Brugge. Ik denk niet dat Genk woensdag kon wat Brugge deed. Brugge heeft vijf man meer van niveau. Genk is misschien net nog iets zuiverder als voetballende ploeg, maar Brugge heeft meer power. Genk heeft Sonck, maar onderschat Verheyen niet, als je moet kiezen tussen Dagano of Gert, dan hangt het toch van de dag af, veel verschil zit daar niet tussen. En Brugge heeft nog anderen, zelfs Timmy Smolders als het moet. Geen slechte voetballer, als die inkomt, brengt hij toch direct een zekere verluchting.

Ander markant feit : de bladeren vallen en de trainerskoppen rollen.

Ik vrees nu voor Jan Ceulemans. Verliezen op Beveren, dat zal wel resulteren in paniekvoetbal. En in Lommel was Harm wel heel populair, begrijp ik uit de reacties. Zwarte vlaggen, zwarte ballonnen, Jos Heyligen kon er niet echt om lachen. Bij Genk had hij de pech dat Strupar en Oulare samen weggingen. Boskamp kon het daarna ook niet redden. Zo’n ploeg gaat na een top naar beneden en het duurt dan even voor je terugveert. Kijk naar Aimé bij Anderlecht na zijn successen. Zit je net in dat dal, dan heb je pech. Jos Daerden kwam net na het succes van Gerets in Lier en kon het ook niet redden, daar zijn indertijd ook de besten vertrokken. En Oulare-Strupar verliezen, dat was wel straf, nog straffer dan Sonck-Dagano. Doe dan als trainer een verkeerde reactie, en je wordt, zoals Heyligen, door het publiek weggeblazen.

door Peter T’Kint

‘Ik vraag me af hoe Real Madrid Ronaldo gaat inpassen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier