Het pad dat middenvelder Vit Valenta de laatste maanden bij Cercle Brugge bewandelde, verloopt op zijn zachtst gezegd grillig. Nadat hij vorig seizoen amper aan spelen was toegekomen, werd gezegd dat hij uitgeleend zou worden. Dat gebeurde vervolgens niet. Hij bleef. Sterker nog : tijdens de voorbereiding op dit seizoen kreeg hij speelkansen en presteerde hij degelijk. Na de eerste competitiematch mocht hij toch weer weg. Uiteindelijk zit hij nu nog steeds bij groen-zwart, op een dood spoor.

“Toen ik hier vorig jaar toekwam,” legt de speler uit, “sukkelde ik met blessures. Na Nieuwjaar voelde ik me goed, maar kreeg ik mijn kans niet.” De uitleg van de coach, Harm van Veldhoven, luidt dat de middenvelder nog niet klaar was voor het grote werk : “Valenta kende na zijn periode in de lagere klassen in Nederland moeilijkheden om het niveau op te pikken. Bovendien waren er andere jongens in de groep die goed evolueerden, terwijl hij hier of daar de volgende stap niet kon zetten. Ik vind het niet zo plezierig om daarover te praten, want dan heb je het over pure tekortkomingen van een speler. Toen na vorig seizoen werd geopperd om hem uit te lenen, kwamen er geen clubs met concrete interesse. Vit ondergaat dat ook allemaal een beetje. Hij heeft een houding van : we zullen wel zien. Bovendien wordt hij daar vanuit zijn management te weinig in ondersteund.” Valenta vertrok niet.

“Toen vond ik”, zegt de trainer, “dat ik hem zo goed mogelijk moest benaderen om hem toch naar het vereiste niveau te brengen. Zeker omdat hem qua mentaliteit niets te verwijten valt.” En dus stelde Van Veldhoven hem in verscheidene oefenwedstrijden op, wat voor de speler en de buitenwereld de indruk wekte dat hij toch zou mogen blijven. “Tegen iets mindere ploegen presteerde Valenta degelijk”, oordeelt Van Veldhoven. “Maar tegen sterkere teams kregen we positioneel veel problemen.

“Maar we wilden Valenta echt de kans bieden om te tonen wat hij kon en lieten hem groeien, tot bij de competitiestart in Moeskroen. Daar zag je echter dat we opnieuw last hadden om in ons spel te komen, iedereen begon door elkaar te lopen, we konden de bal niet opeisen.” Valenta werd gewisseld en had achteraf een gesprek met de coach. “Na die wedstrijd hebben we gesteld : de transferperiode is nog open, als jij nog met een concreet voorstel komt, staan wij daarvoor open”, zegt Van Veldhoven. “Maar”, benadrukt Valenta, “op dat moment restten er maar tien dagen meer in de transferperiode. Dat was te kort om nog iets te regelen. Natuurlijk was ik boos, ik vond het niet eerlijk.” Valenta bleef bij groen-zwart, kreeg geen speelkans meer en zat tijdens de laatste competitiewedstrijd, tegen AA Gent, zelfs niet meer op de bank. “Ik wil nu zo snel mogelijk weg hier”, besluit de middenvelder.

“Als Vit de juiste keuzes maakt,” zegt Van Veldhoven, “kan hij er nog geraken. Maar ik vind wel dat hij het laatste jaar tijd aan het verliezen is. Het is niet omdat je hoog mikt, dat je daar ook belandt.”

KRISTOF DE RYCK