Is er een ‘nieuwe’ Nabil Dirar in de maak? Getuigenissen uit zijn vriendenkring en de trainersstaf van Club Brugge, afgewisseld met reflecties van de Belgisch-Marokkaanse dribbelaar zelf. ‘Ik speel inderdaad anders nu,’ zegt hij, ‘dat ligt aan mij, aan de ploeg en aan de nieuwe trainer. ‘

Iets meer vrijheid’ PETER BALETTE (assistent-trainer Club Brugge) ” Nabil trekt de lijn van eind vorig seizoen door. Hij voelt zich goed in zijn vel, dat merk je aan zijn manier van trainen en aan de spelvreugde die hij uitstraalt. In de kwalificatie tegen Lahti ( in de derde voorronde van de Europe League, nvdr) en in de gewonnen com-petitiewedstrijden in Charleroi en tegen Lokeren had hij met assists en een doelpunt duidelijk zijn aandeel. Hij genoot mee van dat prille succes.

“Momenteel is het nog een beetje zoeken naar zijn beste positie. Zowel in een 4-4-2- als in een 4-3-3-veldbezetting zette de nieuwe trainer hem al enkele keren voorin naast Akpala om wat meer snelheid en diepgang te krijgen. Tegen Lokeren stond hij op positie 10 achter twee spitsen en daar was hijzelf blijkbaar niet ontevreden over. Hij krijgt er iets meer vrijheid dan als hij links of rechts in een ruit op het middenveld wordt opgesteld. Op de flank ging zijn aandacht vorig seizoen vaak meer naar zijn verdedigende dan naar zijn aanvallende taak. Soms werkt Nabil te véél.

“Hij weet dat hij over de fysieke en de technische kwaliteiten beschikt om het heel ver te schoppen en begint te beseffen dat als hij meer rendement kan halen uit zijn individuele acties en ook nog wat vaker gaat scoren, hij vertrokken is. Vorig seizoen werkten we met hem op ‘bal aan-nemen en meteen spelen’. Wat efficiëntie betreft, blijft er voor Nabil een grote groeimarge over.

“In de zone van de waarheid mag hij best wat egoïstischer worden, want hij beschikt ook over een geweldige trap. Feit is wel dat hij tot nu toe vooral een aangever was ( vorig seizoen met elf assists na Franck Berrier en Mbark Boussoufa top drie in de Jupiler Pro League, nvdr). Ook bij Westerlo bleek dat zo. Bovendien is hij iemand die even blij kan zijn met een leuke assist als met een doelpunt.

“In elk geval staat Nabil open voor trainers en medemaats: hij wil graag bijleren en meewerken om zijn spelstijl en zijn rendement nog te verbeteren. Hij is explosief van karakter en ontploft wel eens op training, maar houdt zichzelf toch vrij goed in de hand. Zijn vurig temperament is een van zijn sterke punten.

“Nabil is een kerel met een gouden hart. Eén aandachtspuntje misschien nog: hij flirt graag met het uur, soms lijkt het alsof het zijn bedoeling is om net één minuut voor tijd toe te komen.” ( lacht)

Nabil Dirar: “Soms doen mensen mij stoppen voor foto’s of handtekeningen, andere keren houdt het verkeer mij op. Het is niet altijd juist in te schatten hoe lang ik vanuit Brussel onderweg zal zijn naar Brugge. Maar het gebeurt ook dat ik ruim op tijd ben, hoor: als ik een kleine massage nodig heb bijvoorbeeld. ( glimlacht)

“Ik wil leren van de fouten die ik in mijn eerste jaar bij Club Brugge maakte. Nu speel ik inderdaad anders. Dat ligt aan mij, aan de manier waarop de ploeg functioneert en aan de nieuwe trainer.

“Het voorbije seizoen veranderde mij een beetje. In de periode dat het slecht ging met ons, wilde ik op mijn eentje het verschil maken, maar ik ervaarde dat het niet mogelijk was. Toen ben ik simpeler beginnen te spelen en daarom kende ik nog een sterk competitie-einde. Nu probeer ik zo simpel mogelijk te voetballen en voor het doel sneller een beslissing te nemen.

“Sowieso is het onder de nieuwe trainer eenvoudiger voetballen voor mij. Ik moet minder verdedigen en kan mij daardoor offensief meer uitleven. Ook als ik net als vorig seizoen op de flank word uitgespeeld, voel ik meer vrijheid en kan ik aanvallend meer betekenen voor het team.

“Met Adrie Koster is er meer beweging en meer druk naar voren, er wordt meer gecombineerd en je voelt dat we elke wedstrijd spelen om te winnen. De Nederlandse stijl en de 4-3-3 die hij aanhangt, liggen mij. Bovendien was hij als speler een rechtsbuiten: hij weet echt wat mijn positie inhoudt en probeert mij al zijn ervaring mee te geven. Vorig seizoen begreep ik niet altijd wat er wanneer precies van mij verwacht werd. Ik geef op het veld overal en altijd het beste van mezelf, maar mijn favoriete plaats is nog altijd op de linkerflank.

“De nieuwe trainer zegt ook: ‘Nabil, soms moet je een beetje meer egoïst zijn. Als je voor doel bent en de kans krijgt om te trappen, moet je dat doen, want je trap is goed.’ Ik moet bekennen: op training trap ik vaker en scoor ik meer. Ook dat wil ik dit seizoen bij mezelf corrigeren.”

‘Iets minder dribbelen’

ANTHONY FOERSTER

(vriend, voetbalt bij Ukkel)

“Nabil is een beetje vergelijkbaar met Cristiano Ronaldo: hij dribbelde vroeger ook veel te veel. Dat zijn jongens die gaandeweg leren meer rendement uit hun soms spectaculaire acties te halen. Nabil dribbelt iets minder nu.

“Wat ook meespeelt, is: hij groeide niet zoals zo veel anderen op binnen de structuren van een grote club. Ik leerde hem kennen in het park van Etterbeek toen hij zestien was. Vanuit het niets klom hij pas laat via Diegem en Westerlo omhoog. Overal waar hij kwam, liet hij zien dat hij gemaakt is om te slagen. Een kwaliteit van hem is ook dat hij zich waar dan ook heel snel aanpast, zo is hij op elk niveau kunnen blijven groeien.

“Nabil beschikt over techniek, snelheid, kracht en is tweevoetig, hij is een complete speler en zo lopen er in België niet veel rond. Wat ik van in het park destijds ook onthoud, is: hij wilde zeven dagen op zeven voetballen, elk moment van de dag. Als wij eens thuisbleven, ging hij alleen trainen.

“Nu hij helemaal vertrouwd is met de club en hij het vertrouwen van iedereen geniet, denk ik dat hij vertrokken is voor een uitstekend tweede en volgens mij ook laatste seizoen bij Club Brugge. Je voelt dat hij belangrijker geworden is en meer nog dan in zijn eerste jaar schwung in het spel brengt.

“Ik ben er zeker van dat het allerbeste nog moet komen.”

Nabil Dirar: “Het feit dat ik vanuit het niets kom en lang veldvoetbal met minivoetbal combineerde of afwisselde, speelt ongetwijfeld een rol in mijn evolutie: mijn dribbels zijn een beetje anders dan van anderen, soms zie je bij mij nog reflexen die uit het minivoetbal komen, zoals de controle met de zool en zo.

“Dribbelen is mijn grootste kwaliteit, maar tot bij de juniores van Diegem was ik een echte egoïst. Ik gaf toen minder assists en scoorde veel meer zelf. Ik weet nog dat ik een jaar of vijftien was en dat mijn vrienden kwamen kijken en dat ik de hele ploeg dribbelde en de actie ook nog zelf afwerkte. ( glimlacht)

“Bij Westerlo mocht ik van Herman Helleputte aanvankelijk niet meedoen met het eerste elftal omdat ik te veel dribbelde. Op training zorgde hij ervoor dat iedereen vrij stond zodat ik niet anders kon dan in een of twee tijden te spelen. ( glimlacht) Beetje bij beetje is dat beginnen te verbeteren. Zo leerde ik almaar meer in ploegverband te voetballen.”

‘Iets meer scoren’

KARDO CEZA

(vriend, voetbalde vorig seizoen bij Walhain)

“Nabil is een fenomeen. Ik leerde hem op school kennen toen we in 1998 naar België kwamen. Altijd en overal was hij al de beste en ook nu nog, op Belgisch topniveau, laat hij zien dat hij iets speciaals heeft.

“Nabil speelt als een Braziliaan. Hij begon op straat te voetballen voor het plezier en dacht nooit dat hij in eerste kon raken. We leefden in die tijd wat in armoede, bij wijze van spreken droegen we heel het jaar dezelfde broek. ( lacht) Toen hij bij de jeugd van Union zat, toonde Charleroi eens belangstelling voor hem, maar dat was veel te ver.

“Ik vind dat Nabil ondertussen vooral bewees dat hij ook mentaal heel sterk is. Dat is vorig seizoen in die moeilijke periode van Club Brugge nog eens duidelijk gebleken. Het publiek keerde zich toen even tegen hem omdat er spanningen waren tussen hem en enkele populaire spelers, maar hij bleef overeind. Hij bewees dat hij de twee miljoen euro die de club voor hem betaalde waard is.

“Zijn spelstijl is nog altijd dezelfde, maar hij wordt efficiënter. Als flankspeler is hij meer aangever dan aanvaller, maar ik zie niet in waarom hij in een goed draaiend elftal ook niet acht à tien doelpunten per seizoen zou kunnen maken ( vorig seizoen scoorde hij in de competitie drie keer, nvdr).

“Volgens mij zal Nabil nog veel hoger raken dan Club Brugge. Tegen Valencia liet hij vorig seizoen al zien dat hij zo in de Spaanse competitie kan meedoen, maar het liefst zou ik hem in de Bundesliga zien spelen: ze kunnen er spelers met zijn technische kwaliteiten heel goed gebruiken.”

Nabil Dirar: “Wat ik vorig seizoen leerde van de moeilijke periode die de ploeg kende, is dat ik toen veel te veel druk op mezelf legde. Ik wou te veel doen, dribbelde te veel en leed daardoor onnodig balverlies.

“Er waren ook spanningen in de kleedkamer, er vielen woorden, enkele spelers bekritiseerden mij, ik was wat geënerveerd en toen een journalist mij belde, kon ik mij niet inhouden. Supporters lieten tijdens de wedstrijd blijken dat ze het niet apprecieerden dat ik die problemen naar buiten bracht. Ik begrijp hen, het was ook voor hen geen fijne tijd.

“Maar daar kan ik wel tegen. Ik laat mij niet deprimeren. Het zal niet van het publiek afhangen of ik wel of niet een mooie carrière maak. Ik weet van waar ik kom: als ik profvoetballer ben geworden, is het omdat ik ook in momenten dat het moeilijk was in mezelf ben blijven geloven en hard ben blijven werken. Mijn vertrouwen in mijn kwaliteiten is groot en met mijn familie en mijn vrienden zijn er altijd voldoende mensen om mij te steunen als ik het zwaar te verduren krijg.

“Altijd geef ik het maximum van mezelf. Het kan gebeuren dat het mijn dag niet is, maar niemand zal ooit kunnen beweren dat ik mijn best niet deed. Als ik een bal verlies, loop ik om hem weer van de tegenstander af te pakken. Ik doe het met plezier, want ik kom heel veel mensen tegen die ervan dromen om deze job te mogen uitoefenen. Vanochtend ( vorige vrijdag, nvdr) anderhalf uur getraind, daarna samen gegeten en deze namiddag vrij tot de match van morgenavond: waarom zou ik verkrampt rondlopen?

“Ik weet dat ik nog beter kan. Wat assists leveren betreft, ben ik misschien wel top, maar niet qua doelpunten maken. Als ik voor doel wat egoïstischer word, kan ik ook wel een keer of acht scoren op een seizoen, denk ik. Kardo zegt vaak: ‘Waarom trapte jij in die, die en die fase eigenlijk niet op doel?!’ Hij is als een broer voor mij en weet dat ik in de jeugd veel vaker naar de goal sjotte, ook vanop afstand, en dat ik toen veel doeltreffender was. Dat gevoel van toen is een beetje weg, merk ik, maar nu ben ik er echt weer mee bezig om opnieuw efficiënter te worden voor doel, om sneller te beslissen en aan te leggen. Ik besef dat het dat is wat in mijn spel nog ontbreekt en ik doe er alles aan om het te verbeteren.

“Waar ik nu mee bezig ben, is een mooi seizoen te realiseren met Club Brugge, maar als je mij vraagt wat mijn grote droom is, dan zeg ik: ooit in Engeland te voetballen. Natuurlijk is ook de Bundesliga mooi en ik zou evenmin ‘neen’ zeggen tegen een Spaans team, maar het meest trekt mij de Premier League. De Engelse competitie is een beetje een mix van alles. Het maakt niet uit bij welke club, tégen de grote ploegen spelen, zou ook al mijn hart verwarmen. ( glimlacht)

“Het moet geweldig zijn. Gelukkig ben ik geen speler die gestresseerd raakt als hij een grote match moet spelen. Mijn manier van denken in de wedstrijdvoorbereiding is altijd dezelfde: elke wedstrijd wordt gespeeld op een voetbalveld, met een bal die rond is, een scheidsrechter en een tegenstander. Ik vind het niet nodig om vooraf de andere ploeg te analyseren en de winstkansen te berekenen. Tegen eender welke ploeg is mijn spelstijl dezelfde en elke keer geef ik mij à fond.

“Ik geloof in mezelf en ben van niemand bang.”

door christian vandenabeele

Nabil is een beetje vergelijkbaar met Cristiano Ronaldo: hij dribbelde vroeger ook veel te veel.

Anthony Foerster

Hij begint te beseffen dat hij meer rendement kan halen uit zijn individuele acties.

Peter Balette

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier