Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Je zag afgelopen weekend de vier ploegen aan het werk die voor de tweede plaats gaan. Wie maakte de beste indruk op jou ?

Peter Vandenbempt : “Moeskroen ! Qua combinaties lieten zij het beste voetbal zien. Alleen stonden ze achteraan niet sterk genoeg om het resultaat vast te houden. Voorin is Pie- roni toch één van de revelaties in deze competitie. Leekens geloofde aanvankelijk niet echt in hem, hij mocht zelfs bijna weg, maar hij heeft een neus voor goals. Standard was te fel verzwakt om het echt te beoordelen zaterdag. Hun kern is, op sommige posities toch, minder rijk gestoffeerd dan algemeen wordt gedacht. Wat het wel heeft, is een goede fysiek. En meeval. Dat is nu net het verschil met het huidige Club Brugge. Dat laat niet het beste verhopen voor Club.”

Terwijl dat voor de match op Genk anders wel aankondigde dat de jacht, op de tweede plaats, open is.

“In tegenstelling tot velen vond ik het vrijdag géén goede wedstrijd. Slordig was het, met veel balverlies en zelden drie goede passes na mekaar. Genk voetbalde iets beter, maar de beste kansen waren voor Club. Dat verdiende zeker niet om te verliezen. Van de twee afgekeurde goals was er minstens één geldig. Maar ik vrees toch dat dit een seizoen is waarin het voor Club niet gaat gebeuren. Het is niet voor het eerst dat de wedstrijd in hun nadeel kantelde wanneer ze dat niet verdienden. Sollied beroept zich terecht opnieuw op de vele kansen, waardoor zijn ploeg het meest aanspraak had kunnen maken op de zege, maar : hoort het omzetten van kansen ook niet bij winnen ?”

Wat viel je op bij Club ?

“Nog maar eens de wissel ClementSimons, terwijl ik Clement aanvankelijk goed bezig vond op het middenveld en Simons daarna veel balverlies leed in die strook. Kan iemand mij eens het nut van die voortdurende wissel uitleggen ? Ten tweede : de goede rentree van Spilar, die onmiskenbaar een aanwinst is voor dit Club. Drie : dat Sollied tot elke prijs zijn gelijk met Saeternes wil bewijzen door hem weer op te stellen op de linkerflank. Sollied mag dat zijn beste positie noemen, als linksbuiten típt hij niet eens aan Mendoza. Saeternes brengt het team absoluut niets bij, minder dan wat hij deed, kan je als speler niet tonen. Waarom dus niet een paar weken een jong talent als Kevin Roelandts in de basis proberen en dezelfde kansen geven ? Als je als Noor op je achtentwintigste nog altijd bij Bodo Glimt zit en niet in Engeland, ben je geen grote speler.”

Genk liet geen grote indruk ?

“Evenmin als Club leken ze me voluit voor winst te gaan. Wel ben ik een absolute fan van de bewegingen van Vandenbergh. Ik zou hem altijd in de ploeg zetten.”

Ten koste van Kpaka ?

“Ten koste van Roussel. Hij is nog altijd maar twintig, dan kan je nog niet elke week hetzelfde niveau aanhouden. Maar hij heeft iets wat niemand anders bij Genk heeft : klasse in de zestien meter.”

Aruna Dindane won de Gouden Schoen. Helpt hem dat vooruit ?

“Wie hem wil, kent hem al. Zo’n Gouden Schoen bepaalt niet of iemand al dan niet een transfer maakt. Een paar jaar geleden riep Michel Verschueren nog dat de Gouden Schoen van Jan Koller diens marktwaarde zou verhogen. Maar dat gebeurde niet. In het buitenland is zo’n trofee enkel interessant om mee te pronken bij de voorstelling van de nieuwe speler. Van mij mag Dindane ook blijven, hoor. Als hij ons elke week zo blijft vermaken, vind ik het niet erg als buitenlandse topclubs hem niet willen.”

Dat hij de Schoen won, verbaasde je niet.

“Wat me verbaasde, was dat zijn naam op sommige formulieren niet eens in de topdrie voorkwam. En zijn grote voorsprong. Al na de eerste stemronde leidde hij met honderd punten verschil. Een aardige bijkomstigheid is dat een Afrikaan wint in een land waar het Vlaams Blok zoveel stemmen haalt.

“Voortgaande op de rangschikking was er niet echt een tegenkandidaat. Baseggio vind ik een verrassende tweede, even verbaasd was ik dat Simons in de eerste ronde zo veel punten kreeg terwijl Club de basis voor de titel toch legde vóór nieuwjaar. Een andere verrassing is dat de opvallende prestaties van Standard zich niet vertaalden in punten voor Luikse spelers. Haalden ze de eerste maanden nog veel punten met slecht voetbal, dan zetten ze de laatste tijd toch een paar opvallende prestaties neer, die toch nog fris in het geheugen zaten toen er moest worden gestemd.

“Nog een verrassing is dat Mendoza ontbrak in de tweede stemronde : zeven punten, waarvan twee van mij. Terwijl hij van augustus tot oktober toch de smaakmaker was in onze competitie. Dat Club over het algemeen weinig punten kreeg, mag niet verbazen : 2003 was het jaar van Anderlecht. Tel alle resultaten van het kalenderjaar 2003 samen en Anderlecht eindigt als eerste met 17 punten voorsprong op Standard, terwijl Club met 21 punten pas derde is.”

Hugo Broos verlengde zijn contract als trainer van Anderlecht met twee jaar. Goeie zet van Broos of van Anderlecht ?

“Verrassend is dat men voor twee jaar heeft gekozen, wetende dat het derde jaar bij Anderlecht doorgaans het moeilijkste is. Aangezien het nu prima loopt, ook de samenwerking binnen de technische staf, is het logisch dat ze met elkaar doorgaan. Veelbetekenend is dat het bij de besprekingen niet zozeer over geld, dan wel over sportieve zaken ging. Er beweegt toch wel iets binnen Anderlecht !”

Verbaast de controverse op de website van de club over de contractverlenging van Broos je ?

“Nee. Evenmin als Anthuenis weet Broos zich aanvaard door de hele supportersschare. Terwijl je toch moeilijk meer successen kon halen dan Aimé deed : twee titels en een opvallende campagne in de Champions League. Misschien komt het ook omdat Broos botst met de publiekslievelingen : De Bilde en Zetterberg. Ook het bestuur heeft het eerste half jaar hard aan Broos getwijfeld, vergeet dat niet.”

Wat moet hij nu doen ?

“Die spelers allemaal scherp houden. De honger die me tot de laatste wedstrijd voor de winterstop, uit tegen La Louvière, zo opviel, aanscherpen. Het is die onvoorstelbare gretigheid en gedrevenheid die je vorig jaar ook bij Club zag.”

Voorlopig gaat Anderlecht door zonder Mbo Mpenza.

“Dat Anderlecht en Club zich niet lieten verleiden tot een wedloop om hem snel te halen, viel toch op. Veel spelers verbazen er zich tegenwoordig bij de onderhandelingen met Anderlecht over, hoe weinig er daar nog gegeven wordt in vergelijking met vroeger. Er is de laatste tien jaar op Anderlecht veel geld weggegooid door ramen en deuren. Dat het daar nu een limiet op plakt en zich daaraan houdt, kan je alleen maar toejuichen. Het is een voorbeeld. Veel ploegen op een lager niveau dan Anderlecht gaven jarenlang eerst geld uit en vroegen zich pas daarna af hoe ze de centen zouden vinden. Met alle gevolgen vandien.”

door Geert Foutré

‘Sollied wil tot elke prijs zijn gelijk bewijzen, maar Saeternes brengt het team absoluut niets bij.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content