Waar kick je op ? “Oorlogsfilms. En vooral de heldhaftigheid daarin. Kijk ik daarnaar, dan voel ik me goed. Als ik hen zo in een gevecht zie lopen ( gaat helemaal op in zijn vertelling), o, dan denk ik : bángelijk ! Gooi mij daarin en ik loop mee, helemaal vooraan.

“Ik heb nog nagedacht over een carrière in het leger. Als ik geen voetballer was geworden, zat ik waarschijnlijk daar. Of was ik brandweerman. Goede dingen doen, mensen helpen, heldhaftig zijn, dat geeft mij een boost.”

Wat was je grootste miskoop ooit ?

“Mijn gps. Die gebruik ik in feite nooit. Als ik ergens geweest ben, onthoud ik vrij goed de weg en ik kan die ook makkelijk vinden in een buurt die ik niet ken. Ik loop eigenlijk nooit verloren.

“Maar ja, drie jaar geleden was dat een beetje een hype. Vrienden hadden zo’n gps, dan wil je dat ook. Dat is altijd zo geweest in de streek van Borgerhout, waar ik opgroeide ; meegaan met het coole. Ook qua kledij. Dat mindert door de jaren heen, maar zit er onbewust toch nog wat in.”

‘Afscheid van een vriend’ is verkozen tot beste Clouseaulied. Terechte keuze ?

“Ik ben vrij optimistisch. Als kleine jongen danste en sprong ik altijd op ‘Anne’. Van mij mocht het dat worden.

“Clouseau kan me wel bekoren, maar ik zet in de auto meestal r&b of hiphop op. En electro house, een stijl tussen trance en dance die de laatste jaren populair is geworden.”

Welke liftster zou je nooit laten staan ?

Eva Mendes. Ik val op zulke types. Mijn vriendin ziet er ook een beetje zo uit, met een gelijkaardige uitstraling. Ik heb een variant in huis ( lacht).

“Maar meestal heb ik geen oog voor lifters. De autorit is mijn moment van rust en bezinning. Dan denk ik na, over zaken die gebeurd zijn, de toekomst … En ondertussen die muziek keihard. Ik sta niet stil bij wat er dan rondom mij gebeurt.

“Bij die r&b heb je trouwens vaak vrij diepgaande lyrics. Daar luister ik naar. Dan vind je stukken terug uit je eigen leven en dan begin je daar weer over na te denken.”

Er schuilt een filosoof in jou ?

“In kleine mate. In mijn familie en vriendenkring zijn er weinig oppervlakkige mensen. Ik hou van diepgaande gesprekken, kan redelijk goed luisteren en babbel graag.”

Doe jij rare dingen in je slaap ?

“Eigenlijk wel. Af en toe stuiptrekkingen. Mijn vriendin vertelt hoe er soms een schok door mijn lijf schiet. Ik zwaai dan met mijn armen in mijn slaap. En af en toe deel ik zo een dreun uit. Dan maakt ze me wakker en kijkt ze me zo aan, maar ik weet nooit van iets. En ik heb naar het schijnt ook altijd een heel vieze blik als ik recht uit mijn slaap kom.”

Smeerde je vroeger zelf de boterhammen die je meenam naar school ?

“Nooit. Ik lustte nogal graag die die mijn mama maakte. En daar moest altijd ongeveer hetzelfde op ; één met kaas, één met balletjes in tomatensaus, één met bruine suiker en één met confituur. Meestal eindigde ik met die met confituur. Het beste het langst bewaren, om een goede smaak in je mond te houden.”

Toen jongeren zichzelf onlangs in een onderzoek een geluksscore op tien mochten geven, was het gemiddelde 7,66. Hoeveel geef jij jezelf ?

“Tien.”

Het opperste geluk ? !

“Ik kan over niks klagen. In het voetbal bereikte ik wat ik wou bereiken, profvoetballer worden. Mijn jongensdroom. Daarin mag het altijd nog beter worden, maar dat ligt aan mezelf.

“Ik heb een goede vriendin, al bijna zes jaar. Ouders die mij steunen. Heel goede vrienden. Geen geldproblemen. Een appartement. Een auto. Ik ben heel gelukkig. Geen wrok in mijn leven.

“En natuurlijk kunnen dingen beter. Maar als ik nu zou moeten tekenen dat het de rest van mijn leven zou blijven zoals nu, dan zou ik dat zeker doen.”

Stel dat wij op bezoek komen, wat zou je dan liever niet ontdekt zien ?

“Het kastje met mijn onderbroeken en sokken. In die kousen zitten nogal wat gaten. Bij die onderbroeken durft het elastiek al eens kapot te zijn. Maar die zitten goed en dus wil ik niet veranderen. Je kunt dat niet passen in de winkel, zit dat dan wel goed ? Nee, ik blijf deze dragen tot ze volledig uiteenvallen ( lacht).” S

KRISTOF DE RYCK