Tom Boonen raakt niet van dopingstempel verlost.

Vlaanderen blijft de naam van de beste klassieke renner van het seizoen associëren met doping. Dit blijkt uit een publieksonderzoek afgenomen tussen september 2011 en april dit jaar bij 1950 Vlamingen. De bevraging peilde naar de publieke opinie over doping in de wielersport.

De respondenten kregen onder meer de vraag om in een lijst van tien renners de vijf dopingzondaars aan te duiden die ooit door een sportbond geschorst werden. Opvallend is hoe vaak de naam van Tom Boonen daarbij werd aangekruist. De Kempenaar legde tussen december 2007 en mei 2009 drie keer een positieve cocaïnetest af. Doordat het telkens controles buiten competitie betrof, liep Boonen nooit een officiële schorsing op. Goed 36 procent van de Vlamingen denkt echter het tegendeel. Van de vijf niet-geschorste renners werd Boonen het vaakst aangestipt, meer dan Damiano Cunego, Christophe Brandt, Lance Armstrong en Michael Boogerd.

Vooral bij wie minder geïnteresseerd is in wielersport, kampt de kopman van Omega Pharma – Quick-Step met een imagoprobleem. Meer dan de helft van deze groep vinkte Boonens naam aan. Zo haalde de ex-wereldkampioen bijna evenveel of meer stemmen dan Ivan Basso, Danilo Di Luca, Tyler Hamilton en Davide Rebellin, die alle vier ooit geschorst waren voor bloeddoping. Opmerkelijk is dat zelfs bij de wielerkenners één op de tien in zijn hoofd heeft dat Boonen een officiële dopingschorsing achter zijn naam heeft.

“Wanneer je als renner ooit de doping-stempel krijgt, raak je er bijna onmogelijk nog van af”, concludeert Daam Van Reeth, hoofddocent economie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. Volgens Van Reeth, die deze maand in Zwitserland de eerste resultaten van het onderzoek voorstelde, blijft het wielrennen zijn verleden met zich meeslepen. “In die zin is het in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn perceptieprobleem”, aldus de professor. “Op basis van het percentage positieve gevallen prijkt de wielersport vandaag nochtans pas op de 23e plaats in de ranglijst van meest dopinggevoelige sporten in Vlaanderen. De wielerwereld slaagt er maar niet in om de kentering die de intense dopingstrijd in gang zette, bij de publieke opinie ingang te doen vinden.”

Daar spelen ook de media een rol in. “In de Belgische dagbladpers waren er in 2011 ruim vijf keer zoveel vermeldingen over doping in het wielrennen als in alle andere sporten samen”, berekende Van Reeth. “De aandacht voor een wielercrisis staat meestal echter niet in verhouding tot de grootte ervan, zoals bij de recente beschuldigingen in De Volkskrant aan het adres van Rabobank: een dossier dat eigenlijk geen nieuwe feiten bevatte. Dit soort berichtgeving maakt het voor het publiek moeilijk om een onderscheid te maken tussen zware dopingzondaars, vals positieven en slachtoffers van vervuilde supplementen.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content