De hoop van de natie berust meer dan ooit op de boomlange aanvaller Jan Koller. Na het uitvallen van spelmaker Tomas Rosicky moet het elftal het hebben van zijn routiniers.

De Tsjechen en nederlagen op een EK. Het is allerminst een vreemde combinatie. In 1996 werd in de finale verloren van Duitsland na een golden goal van Oliver Bierhoff. In 2004 scoorde Traianos Dellas de zilveren goal in de halve finale en elimineerde Tsjechië. Ook dit keer starten de Tsjechen met brute pech aan het EK. De maestro en draaischijf Tomás Rosicky moest geblesseerd afhaken. De middenvelder van Arsenal is dé klasbak binnen de selectie van Karel Brückner. De laatste Europese titel dateert van 1976. Toen waren Tsjechië en Slowakije nog één geheel. Na de splitsing in 1993 hebben de Tsjechen aan alle vier de EK’s deelgenomen. Het is de laatste kans op een groot succes voor verscheidene routiniers die na deze zomer afhaken bij het nationale elftal.

Het team

Het geraamte van het elftal bestaat uit tal van ervaren spelers. Jan Koller en Tomás Galásek van het gedegradeerde Nürnberg zijn de voortrekkers van het team. Daarnaast is er nog centrale verdediger David Rozehnal van het Italiaanse Lazio, die in het hart van de verdediging speelt. Tussen de palen is Petr Cechuntouchable. Op zijn 26ste is hij al een monument in Tsjechië. Verder beschikken de troepen van Brückner nog over flankverdediger Marek Jankulovski van Milan en de grillige aanvaller Milan Baros. Dit EK staat in het teken van het afscheid van enkele boegbeelden. Koller en Galásek zeggen de nationale ploeg hoogstwaarschijnlijk vaarwel. Beide spelers zullen uiterst strijdvaardig en geconcentreerd voor de dag komen. Na de degradatie met het Duitse Nürnberg zijn ze uit op revanche.

Tactiek

Improvisatie is het kernbegrip binnen het nationale elftal. Karel Brückner laat zijn jongens steeds in een 4-3-2-1 voetballen. Zelfs zonder Tomás Rosicky wil de Tsjechische bondscoach zijn vast systeem blijven hanteren. Daarin is de rol diep in de punt weggelegd voor ex-Anderlechtspeler Jan Koller. Hij is de ideale targetman om een bal bij te houden en te wachten tot er mensen uit het middenveld komen aansluiten. Die aansluiting zal na het uitvallen van Rosicky vooral van Baros en in mindere mate van Libor Sionko moeten komen.

Tsjechië beschikt over een sterk en ervaren team en zal zich zeker niet aanpassen aan de speelstijl van de tegenstander. Onlangs kwam er kritiek op verdedigende middenvelder Galásek. De ex-Ajacied zou te traag zijn voor de belangrijke positie als buffer voor de verdediging. Brückner twijfelt evenwel niet aan zijn leiderscapaciteiten en spelinzicht.

Sterke punten

De internationals zijn fier de kleuren van hun vaderland te mogen verdedigen. Ze denken echt allemaal in dezelfde richting en clubbelang speelt hierin geen rol. Of ze nu al dan niet onder contract staan bij een Europese topclub maakt hen niets uit. De honger naar een trofee is zo groot dat de vedetten graag samenspannen met mindere goden om iets te bereiken.

Naast de hechte vriendschap binnen het elftal kan Brückner ook rekenen op de vele automatismen die in het team ingeslepen zijn. De Tsjechische bondscoach heeft al zes jaar dezelfde spelersgroep onder zijn hoede en daarin vinden de spelers elkaar blindelings. Door steeds te werken met dezelfde voetballers creëerde hij een zekere cohesie die onvermurwbaar is. Het gemiddelde aantal interlands van de huidige basisspelers ligt rond de 50 stuks. Zoiets zegt genoeg over de leeftijd en ervaring van de meeste mannen. Niet onbelangrijk is de rust op het veld. Cech voelt zich veel beter in zijn vel door het eenvoudige en simpele spel van de veldspelers. Big Pete is ’s werelds beste doelman op dit moment en verwierf nog meer roem door zijn bekende helm. Cech is een speler die punten pakt voor zijn team.

Koller en Baros blijven het volle vertrouwen genieten van hun coach, hoewel ze het in clubverband niet schitterend doen.

Zwakke punten

Het afhaken van Tomás Rosicky is toch een serieuze aderlating. De offensieve middenvelder drukt als geen ander zijn stempel op het Tsjechische spel. Knieproblemen beslisten er evenwel anders over. Een fitte Rosicky kon zeker een van de smaakmakers van het toernooi worden. Even werd geprobeerd om Pavel Nedved terug bij de groep te halen, maar die sloeg het aanbod beleefd af. Bij de Tsjechen is het contrast tussen topspelers en andere voetballers groot. Een evenwaardige doublure voor Cech en Koller valt niet te vinden. Veel spelers uit de huidige kern kregen dit seizoen te kampen met blessures. Spelers als Jankulovski en Baros misten een groot deel van het seizoen en hebben een tekort aan matchritme. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier