KV Oostende promoveert na vijf jaar terug naar eerste klasse. ‘We hebben zeker in elke linie versterking nodig’, waarschuwt aanvoerder Edin Ramcic voor overdreven optimisme.

“De winst in de eindronde was een grote opluchting, maar tegelijkertijd blijft het toch ook een fameus mirakel”, zegt Edin Ramcic (33), die voorheen al met AA Gent en RWDM in eerste klasse speelde. “Je mag niet vergeten dat we met nagenoeg dezelfde ploeg vorig seizoen nog kampioen speelden in dérde. Er werd nog maar eens bewezen dat de eindronde een loterij is. Wij toonden onze mentale veerkracht door uit een verloren positie terug te keren. We dreigden even ons evenwicht te verliezen door het egoistische gedrag van Bob Cousin en Alexandre Lecomte. Maar de rest van de groep reageerde op de juiste manier : met daden, geen woorden. We gingen voor elkaar door het vuur en kregen loon naar werken. Dat is een compliment waard.”

Hij merkte de laatste maanden dat er een structuur op poten werd gezet om de overstap te bewerkstelligen. Eddy Vergeylen wordt algemeen voorzitter, bouwondernemer Franklin Sleuyter voorzitter van de eerste ploeg. “De club mag zich niet bezondigen aan de hoogmoed uit het verleden”, zegt Ramcic. “Zeker in elke linie hebben we versterking nodig. We moeten minstens over achttien volwaardige eersteklassespelers beschikken. Ik hoop dat iedereen zich daar bewust van is. Ik merk in elk geval gunstige signalen. Het vorige avontuur in eerste klasse zorgde voor realisme. We zijn een ploeg die het moet hebben van zijn vechtlust. Als we daar nu nog wat voetballend vermogen en techniek aan toevoegen, dan zullen we zeker geen belachelijk figuur slaan.”

Voor ons analyseerde de aanvoerder de veertien meest gebruikte spelers, inclusief zichzelf.

Doel

Stefaan Thieren

+ “Jonge doelman uit de eigen jeugd, die Krist Willequet perfect verving. Bewees ons enorm veel diensten. Is op een jaar tijd zeker de helft verbeterd : sterk op de lijn en goede reflexen.”

– “In het begin wat verraden door de stress en zenuwen. Soms nog wat impulsief in zijn reacties. Weinig ervaring.”

Verdediging

Jurgen Landuyt

+ “Conditioneel bijzonder sterk, speler met een groot loopvermogen. Hij kan zonder problemen negentig minuten de lijn op en af.”

– “Speelt soms iets te hoog, wil constant voor offensieve impulsen zorgen. Daardoor verliest hij vaak zijn verdedigende opdrachten uit het oog.”

Edin Ramcic

+ “Speler met de meeste ervaring, die constant aan de verdedigende organisatie denkt. Soort verlengstuk van de trainer. Goed kopspel, aardig positiespel, duelkrachtig.”

– “Ik was nooit de snelste en merk dat het wat nog minder wordt. Ik ben bijna 34 jaar, maar ik ben nog goed genoeg voor eerste klasse ( grijnst).”

Anthony Portier

+ “Stevige keiharde mandekker, die de duels niet schuwt. Daar kan je mee naar de oorlog. Heel betrouwbaar. Zijn inspelen en techniek zijn redelijk goed.”

– “Impulsief, wil constant naar voren trekken. Moet beter zijn momenten kiezen. Door zijn enthousiasme verliest hij wel eens het overzicht.”

Steven Van Herreweghe

+ “Ook een loopwonder, die zonder probleem twee wedstrijden na elkaar kan spelen. Iemand met drie longen en hard in de duels. Stevig baaske.

– “Denkt ook vaak iets te offensief. Moet er meer rekening mee houden dat er defensieve dekking nodig is als hij voor diepgang wil zorgen.”

Lars Wallaeys

+ “Het voorbeeld van een echte ploegspeler, iemand die bijzonder hard werkt en gemakkelijk de gaten opvult.”

– “Moet rustiger worden aan de bal, het impulsieve wat beter beheersen.”

Middenveld

Christophe Lauwers

+ “Revelatie rechts op het middenveld, waar hij goed naar binnen kan komen en schieten. Deed dat voor het ploegbelang. Kan een verdediging constant aan de praat houden.”

– “Miste als ex-spits duidelijk de zestien meter, waardoor hij wel eens te veel wilde doen. Soms nog wat te enthousiast. Snelheid ook wat afgebot.”

David Crv

+ “De draaischijf geworden de laatste maanden. Bewaart perfect het overzicht, heeft een goede trap op doel, technisch sterk en verlegt veelal op de juiste momenten het spel.”

– “Voor de winterstop zeker dertig procent minder. Mentaal een knopje omgedraaid nadat hij op de invallersbank belandde. Moet de momenten om in duel te gaan nog beter inschatten.”

Paul Okon

+ “Sterk positiespel, ervaring troef, technisch goed. Nog altijd enorm gedreven. Van bij zijn komst het leiderschap opgenomen, maar in alle bescheidenheid. De perfecte gids voor de jonge gasten, ook naast het veld. Is vaak de ideale rustbrenger.”

– “Conditioneel serieuze achterstand moeten inhalen, want speelde lange tijd niet. Sleurt nog altijd wat extra kilo’s mee. Heeft de komende weken de tijd om die weg te werken, want is niet langer veelvuldig geblesseerd.”

Johan Van Rumst

+ “Type spelmaker, die veel inspanningen diende te leveren. Technisch enorm sterk, moeilijk van de bal te zetten op de korte ruimte, dribbelvaardig. Bijzonder gretig in de eindronde.”

– “Zijn spel neigt vaak naar gemakzucht. Verdedigde in het begin niet veel mee, maar leerde vechten bij balverlies.”

Mehdi Makloufi

+ “Meest polyvalente speler van de kern. Centraal in de verdediging, linksachter, linksmidden, nummer tien : het maakt hem weinig uit. Technisch bedreven, veel kracht en een goed schot.”

– “Dribbelt bijzonder graag, waardoor hij vaak te veel risico’s neemt. Moet nog doordachter spelen.”

Bob Cousin

+ “Kleine dribbelaar, snel, doelgericht. Meer wil ik er echt niet over kwijt.”

– “Niemand is onvervangbaar. Heeft samen met Lecomte de groep tijdens de eindronde in de steek gelaten. We hadden vaak het gevoel dat we maar met negen aan de wedstrijd begonnen. Liet te snel het kopke hangen bij een mislukte actie.”

Aanval

Alexandre Lecomte

+ “Typische targetman : fysiek sterk, kopbalkrachtig, technisch behoorlijk, kan de bal goed afschermen. Laat het ons daar maar bij houden.”

– “Puur menselijk zwaar tegengevallen. Zat al met zijn hoofd in eerste klasse. Te egoïstisch ingesteld, soms afwezig in het spel en verdedigde te weinig mee.”

Jo Vermast :

+ “Technisch heel goed, een harde werker die als enige spits gemakkelijk scoort. Jammer genoeg uitgevallen met schouderblessure.”

– “Mist wat kracht, probeert het nog te veel alleen met zijn techniek te forceren. Moet nog wat body kweken.”

door Frédéric Vanheule

‘De club mag zich niet bezondigen aan de hoogmoed uit het verleden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier