Een geheimzinnig kereltje, zo wordt Jaycee Okwunwanne omschreven. Alleen op het veld schudt de Bahreinse spits met Nigeriaanse roots zijn bescheidenheid af. ‘Hij droomt van de Champions League.’

Vergeet de salto’s van Wesley Sonck, die er stilaan moedeloos van wordt om op de invallersbank van Club Brugge te zitten. De Ninovieter wordt immers overtroffen door de Bahreinse international Jaycee Okwunwanne (23), de spits van Excelsior Moeskroen. Elk doelpunt viert hij namelijk met een vijfvoudige salto. Jaycee, die de Aziatische Gouden Schoen veroverde in het seizoen 2007/08, na zijn 25 doelpunten in zestien duels voor Al Muharraq Club – een prijs die werd uitgereikt door het magazine Al Hadath Al Riyadi – kon vorig jaar de verwachtingen niet inlossen, maar lijkt stilaan klaar voor de definitieve doorbraak.

Adjunct-technisch directeur: Gil Vandenbrouck (Exc. Moeskroen)

“Ik ben heel blij dat Jaycee bij ons bleef. Er was een bod uit Turkije, maar Jaycee en zijn makelaar hadden daar niet echt zin in. Ook Miroslav Djukic stelde zijn veto. Hij zag enorm veel mogelijkheden. Tussen beiden klikt het. Het doel van Jaycee blijft een voetballer van betekenis te worden in Europa, want in Azië is hij al dé vedette. Daar speelt hij voor zeventig- tot tachtigduizend toeschouwers, hij is wel wat druk gewoon.

“Hij verkoos ons omwille van de sportieve uitdaging. België moet voor hem de springplank worden naar een hogere competitie. Zoals elke Afrikaan droomt hij van de Champions League, via een club in Engeland of Spanje. Fernando Torres en Raúl gelden als zijn voorbeelden. Het zijn optimistische en vrolijke gasten naast het veld, maar hebben sportief veel steun nodig. Djukic neemt Jaycee vaak apart en pompt hem de nodige portie moed in.

“Hij kwam hier toe als een bescheiden jongen, ietwat gereserveerd en vrij schuchter. Hij leek moeilijk te doorgronden, door de taalbarrière beperkte hij zich tot korte contacten met vooral Afrikaanse medespelers. Gaandeweg verbeterde zijn integratie. Hij ontpopt zich zelfs tot een van de sfeermakers. Een jongen die veel menselijke warmte nodig heeft en onvoorwaardelijk vertrouwen moet voelen.

“Ik fungeerde vorig seizoen regelmatig als gesprekspartner, ving Jaycee op en analyseerde met hem zijn wedstrijden en invalbeurten. Hij was toen ongelukkig, want Jaycee is thuis de kostwinner. Vijf broers, drie zussen en je ouders onderhouden – dat is geen sinecure. Vaak was hij toen kwaad op alles en iedereen, omdat er veel kritiek werd geuit. Tot hij bij Moeskroen speelde, kende hij dat aspect niet. Jaycee was altijd de beste, kende overal succes. Nu moest hij vechten voor een basisplaats.

“Zijn werkelijke waarde zagen we nog niet. Het gaat om een buitengewone spits: supersnel, technisch sterk en een goede détente. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog minstens twintig procent beter kan. Vooral zijn lichaam moet hij nog beter leren gebruiken, in de duels, en bij voorzetten vanop de flanken. Ik zou graag ook wat meer agressiviteit zien in de zestien meter en iets meer balvastheid. Laat hem drie tot vier maanden ononderbroken meetrainen en competitiewedstrijden afhaspelen, en je zal versteld staan van het resultaat.”

De tegenstander: Hans Cornelis (RC Genk)

“Ik wist niet dat die jongen zo veel potentieel had. Een sluwe spits, verschrikkelijk snel – zijn grootste troef – en constant op de loer liggend. Hij speelt voortdurend op de grens van buitenspel, maar reageert bijzonder alert wanneer er niet wordt gevlagd. Het viel me bovendien op dat hij sterk is en over veel atletisch vermogen beschikt. Ik vond het bijvoorbeeld verduiveld moeilijk om hem van de bal af te zetten. ( grijnst) Een mannetje met power in de benen, hé.

“Met hetgeen hij tot nu toe al bracht voor zijn ploeg kan Jaycee zeker uitgroeien tot een van de revelaties van dit seizoen. Hij verzilvert gemakkelijk de kansen, ook verdedigend deed hij tegen ons goed zijn werk door veel te storen op de man in balbezit. Een allrounder, een heel goede aanvaller. Zijn loopvermogen gebruikt hij maximaal. Hij blijft niet alleen centraal staan, maar duikt ook heel snel in de hoeken op. Dat is altijd moeilijk te verdedigen.”

De ex-trainer: Geert Broeckaert (RAEC Bergen)

“Vorig seizoen was er een groot probleem: Jaycee kwam aan na de eigenlijke voorbereiding, kende een goede start, maar vertrok minstens éénmaal per maand naar Bahrein voor de nationale ploeg. Dus konden we zijn achterstand inzake basisconditie nooit goedmaken en kreeg hij ook de kans niet om volledig uitgerust een wedstrijd voor te bereiden. De vermoeidheid eiste telkens zijn tol.

“Vooral tijdens de wintermaanden was Jaycee nog een schim van zichzelf. Van 35 tot 40 graden naar een temperatuur onder nul. Die jongen wist niet wat hem overkwam. Harde velden, kou, als een van de weinige spelers Engels spreken in een Franstalige club, de omstandigheden waren niet optimaal.

“Alleen op het einde van vorig seizoen kwam Jaycee opnieuw aan de oppervlakte. Enzo Scifo vertelde me dat hij bij Charleroi hetzelfde had meegemaakt met Eduardo. Bij sommige voetballers duurt het nu eenmaal een heel seizoen vooraleer ze volledig openbloeien. Het is duidelijk dat hij zijn fitnessprogramma nauwgezet opvolgde. Vorig seizoen incasseerde hij veel stampen en schoppen. Daar leerde hij uit.

“Zijn voornaamste kwaliteit blijft zijn onvoorspelbaarheid en ondoorgrondelijkheid. Hij is een mysterieuze jongen. Je moet een bepaalde drempel overschrijden om hem beter te leren kennen. Afrikaanse flair en beweeglijkheid combineert hij met Aziatische rust.

“Van meeverdedigen had hij nog niet echt gehoord, op natte ondergronden nooit gespeeld. Hij gleed constant uit. Ik merk nu dat zijn positiespel bij balverlies merkelijk verbeterde.

“Zijn grootste werkpunt is concentratie. Ik vind hem nog iets te afwezig. Bovendien blijf ik hem te braaf vinden, hij moet ervoor zorgen dat de verdedigers hem respecteren. Meer als een smeerlap voetballen, nog leper worden.”

door frédéric vanheule

“Vorig seizoen incasseerde hij vaak stampen en schoppen. Daar leerde hij uit. Geert Broeckaert”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier