P eter Maes werkt ondertussen al twee seizoenen met quasi dezelfde kern, het geraamte van de ploeg staat er. In het tussenseizoen verloor KV wel zijn boegbeeld Björn Vleminckx aan NEC en zijn flitsende linkerflank Nana Asare aan FC Utrecht. De grote uitdaging voor Maes wordt dan ook het opvangen van deze twee spelers die op moeilijke momenten het verschil konden forceren en aan wie de ploeg zich optrok.

VERDEDIGING

In doel is Olivier Renard een certitude. De Luikenaar flirtte even met Heerenveen, maar technisch directeur Fi Vanhoof paaide zijn doelman met een verbeterd contract. Van Renard wordt verwacht dat hij zich zowel op als naast het veld verder ontwikkelt als leidersfiguur. Achter hem staat met Wouter Biebauw een betrouwbare stand-in klaar. Jérémy De Vriendt mag uitkijken naar een nieuwe club, zodat de jonge Yannick Thoelen een rij opschuift in de hiërarchie.

In de verdediging met vier op een lijn kan Maes verder bouwen op de fundamenten die er al twee jaar liggen. Chen, Van Hoevelen en Ivens zijn praktisch zeker van een basisstek, enkel op links is er met het vertrek van Asare een lacune. De 22-jarige Gabonees Moro Mvé bleek in de voorbereiding nog wat te licht voor het grote werk. Ghomsi, voor een jaar gehuurd van Siena, gaf tijdens de voorbereiding de beste indruk op die positie. De Kameroense linkspoot benadert het profiel van Asare: technisch onderlegd, snel en zorgend voor aanvallende impulsen op de linkerflank. Met Van Goethem en Van Dessel heeft Maes bovendien twee jongens die op meerdere posities inzetbaar zijn in de achterlinie. Mellemans en Biset zijn back-ups voor Ivens of Van Hoevelen centraal in de defensie.

MIDDENVELD

Door de vele middenvelders in de kern is dit de linie met de grootste vraagtekens. De enige speler die er zeker kan zijn van zijn plaats is Koen Persoons, maar in welke constellatie zal vermoedelijk afhangen van de tegenstander. Thuis zal er veeleer uitgegaan worden van een ruit op het middenveld, met Persoons achter in de punt en Destorme voorin, achter de spitsen. Gorius of Mununga mogen strijden voor een plek op rechts en Iddi of Ghomsi op links. Tegen sterkere ploegen kan Maes teruggrijpen naar een systeem met twee verdedigende middenvelders, waarbij Vrancken in de ploeg komt als balveroveraar naast Persoons. In dat geval wordt wellicht Gorius of Iddi geslachtofferd en zal Nong vanuit de spits meer naar het middenveld getrokken worden als offensieve rechterflank. Dus meer uitgaand van een 4-5-1, met Destorme kort achter diepe spits Rossini. In deze tweede optie heeft Maes met Mununga een uitstekend alternatief voor Nong als snelle flankaanvaller. Dunkovic en Geudens moeten vrezen voor hun kansen op speelgelegenheid. Het bij Lierse weggeplukte talent Yoni Buyens zal her en der wel zijn minuten sprokkelen.

AANVAL

Het vertrek van Vleminckx werd niet opgevangen. Salim werd aangetrokken, maar in de voorbereiding bleek dat de Jordaniër nog tijd nodig heeft om aan het Belgische voetbal te wennen. Mechelen zette hoog in op de verdere ontbolstering van Rossini en de uit blessure terugkerende Nong. Geen van de twee is echter een afwerker pur sang. Het valt daarom te vrezen dat Mechelen wat scorend vermogen te kort zal komen. Maes anticipeert daarop door Nong veel te laten uitvallen naar rechts om zo ruimte te creëren voor de infiltrerende Destorme, die ook bij zijn nieuwe club al bewees vaak op de juiste plaats op te duiken in de zestien.

CONCLUSIE

KV Mechelen zal ook dit seizoen weer een gedreven, moeilijk te ontwrichten ploeg zijn, die vooral in het eigen kolkende Veoliastadion punten zal pakken. Peter Maes beschikt over een zeer uitgebalanceerde kern, met doublures op elke positie en veel tactische flexibiliteit in de rangen. Een mes dat aan twee kanten snijdt, want door het verlies van Vleminckx en Asare verloor Maes ook wel zijn twee spelers die iets ‘extra’ konden brengen. Conclusie: degelijk, maar zonder kleur.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier