Mémé Tchité scoort aan de lopende band.

De vormcurve van Santanderspits Mémé Tchitéscheert ongekende toppen. Sinds hij met een hattrick tegen Valencia zijn club een 2-4-overwinning bezorgde, passeerde er nog geen wedstrijd zonder een goal van de genaturaliseerde Belg. Hij scoorde in de UEFA Cup tegen Schalke 04 (1-1), tegen Sporting Gijón (1-0) voor de competitie en tegen Murcia (2-0) voor de Spaanse beker. Tchité voelt zich steeds beter in zijn vel bij zijn Spaanse club en lijkt een complete metamorfose te hebben ondergaan.

“Het woord metamorfose is overdreven”, vindt Tchités zaakwaarnemer JoséDeMedina. “In het begin van het seizoen speelde hij weinig, maar daar waren objectieve verklaringen voor. Hij had onder meer last van een schouderblessure. Het was wachten tot hij zich opnieuw honderd procent fit voelde. Drie weken terug belde hij me op: ‘Ik voel me beter, de goals zullen niet lang op zich laten wachten.’ Hij kreeg gelijk. Met Mémé is het steeds hetzelfde verhaal: als hij zich mentaal en fysiek goed voelt, zie je dat op het veld.”

De Medina ziet verschillende oorzaken voor Tchités ontbolstering. “Hij verhuisde naar een nieuwe woonst, waarin hij zich comfortabeler voelt dan in de vorige. Bovendien praat hij almaar beter Spaans, ook dat komt zijn integratie ten goede. Hoewel hij afgelopen seizoen degelijk presteerde, speelde de taalbarrière hem parten. ( nuanceert) De supporters hebben hem nochtans van in het begin weten te appreciëren: als hij op de bank zat, werd zijn naam regelmatig gescandeerd. Maar ik moet toegeven dat zijn goals hem doen herademen. Ook met Santander gaat het steeds beter. Het vertrek van succestrainer Marcelino naar Zaragoza werd inmiddels, zij het zeer moeizaam, verteerd. Toen ik twee weken geleden Europees tegen Schalke 04 ging kijken, was ik blij verrast. Santander presteert opnieuw op niveau.”

Op de vraag of Tchités puike prestaties aanleiding kunnen geven tot een nieuwe episode bij de Rode Duivels, kan De Medina voorlopig niet antwoorden. “Mémé zit nog steeds met de Belgische nationale ploeg in zijn hoofd. Ik weet niet hoever de zaak inmiddels gevorderd is, maar van de advocaten hoor ik positieve geluiden.”

Ruud van Nistelrooy (32, Real Madrid) trok met een blessure aan de rechterknie naar de Verenigde Staten om er Richard Steadman te consulteren. Steadman opereerde de Nederlander in 2000 eerder voor een blessure aan diezelfde knie. De aanvaller moest opnieuw onder het mes en zal acht maanden onbeschikbaar zijn.

Raúl (30) scoorde drie doelpunten tegen de bescheiden derdeklasser Irún, maar kon daarmee niet verhinderen dat zijn team werd uitgeschakeld in de Copa del Rey. De Madrileense 4-3-zege was onvoldoende om de 3-2-nederlaag uit de heenwedstrijd ongedaan te maken. Bernd Schuster zit op de wip.

Alipio Duarte Brandão (16), een in Brazilië geboren Portugese wonderboy, werd binnengehaald door Real Madrid. De Koninklijke had 1,5 miljoen euro veil voor de belofte. Alipio debuteerde al in de Portugese hoogste afdeling voor Rio Ave.

Roversio Rodrigues de Barros (24), de Braziliaanse verdediger van Osasuna, is out voor de rest van het seizoen. Hij blesseerde zich aan de ligamenten van de knie en de meniscus.

Villarreal werd net als Real Madrid uitgeschakeld in de Copa del Rey. Het team van coach Manuel Pellegrini werd in de heenwedstrijd met 5-0 vernederd door derdeklasser Ejido en raakte ook in de terugmatch niet verder dan een 1-1-gelijkspel.

Adan Szalai (20), de jonge Hongaarse aanvaller van Real Madrid Castilla, werd opgeroepen voor de vriendschappelijke interland van vanavond (woensdag) tegen Noord-Ierland.

Fernando Llorente (23), spits bij Athletic Bilbao, en Juan Mata (20), een linkerflankspeler van Valencia, zijn de twee nieuwkomers in de selectie van bondscoach Vicente del Bosque.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier