Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Club Brugge is herfstkampioen, het kan met een voorsprong van zeven punten naar Anderlecht.

Dirk Deferme : “Iedereen gaat ervan uit dat Brugge torenhoog favoriet is, maar ik verwacht een open wedstrijd tussen twee ploegen die de voorbije weken elk met een verschillende stijl het verschil maakten in de Belgische competitie. Anderlecht de techniek, Club Brugge het collectief en de werkkracht. Bij Anderlecht zie je Wilhelmsson en Aruna heel individueel openingen forceren ; bij Club zie je veel verschillende mensen vooral aan collectieve manoeuvres deelnemen en is de speler met de grootste individuele klasse, Balaban, uit vorm. Ik verwacht een open wedstrijd omdat Anderlecht voor de winst moet gaan, denk ik, tenzij het rekent dat een punt in de periode die het nu doormaakt, ook nog meegenomen is. En in Brugge zijn ze niet zo goed in rekenen, denk ik.”

In de Uefabeker speelde Club Brugge gelijk bij Austria Wenen.

“Ik vind het poulesysteem en deze formule een verrijking voor de Uefacup. Je ziet bijna altijd wedstrijden waarin er niet gerekend wordt, waarin er tot het uiterste wordt gegaan en het tot in de blessuretijd spannend blijft. Het blijft in de poules ook langer spannend dan in die van de Champions League.

“In dit systeem zonder terugwedstrijden is het enige goede resultaat op verplaatsing winnen. In die zin heeft Trond Sollied dat systeem goed doorgrond. Brugge probeerde twee keer te winnen en is er zeker in Dnepropetrovsk heel dicht bij geweest, maar goed… dan ging even het licht uit, hé.”

Zoals ook in Wenen.

“Het mag niet, maar je kunt het niet uitsluiten, want het blijft menselijk. De beste keepers, de beste verdedigers, Mal- dini, Barthez, Preud’homme…, allemaal blunderden ze in hun carrière, verschillende keren. Ik zeg dat niet om het te verdoezelen, maar ik vind het verkeerd om bijna een heksenjacht te ontketenen op mensen die fouten maken, zeker als ze jong zijn en in een leerproces zitten of al wat ouder zijn en nog weinig ervaring hebben. Ik denk dan in de eerste plaats aan Tristan Peersman. Het is ook een beetje eigen aan de maatschappij, aan de manier waarop het allemaal beleefd wordt. Het mag niet meer groeien, hé. Een fijne rockgroep mag geen drie cd’s meer maken om dan bij de vierde bingo te kunnen roepen. Het moet van de eerste keer raak zijn of ze mogen geen tweede meer maken. Zo worden ook voetballers die op een bepaald niveau komen te snel afgerekend op één of twee blunders. Er wordt te veel gefocust op fouten met de bedoeling te veroordelen en af te schrijven, vind ik.”

Standard speelde gelijk bij Besiktas, Beveren verloor thuis van Benfica.

“Gelijkspelen in Istanbul is niet simpel, denk ik. Standard toonde hoe het moet : à la Belge, met goede wil, enthousiasme en werkkracht. Zo liep het ook Parma omver. Dan wordt er wel snel aan toegevoegd : als je pas in blessuretijd de overwinning kan binnenhalen tegen een staartploeg uit de Serie A… Maar dat vind ik zo gemakkelijk. Het is de waarheid, maar je moet ook de budgettaire realiteit zien en die is dat wij ergens rond de 200e positie in Europa zitten met de budgetten van onze topclubs. We moeten stoppen met dat negativisme, want dat is nergens goed voor.

“Beveren is een beetje een tegenvaller, maar ik denk dat dit een kwestie is van negatieve spiraal. De eerste wedstrijd is zwaar tegengevallen en dan is die bal de verkeerde kant op blijven rollen. En ze komen dan ook een aantal teams tegen die gewoon te sterk zijn, hé.”

Het CSC klasseerde Anderlecht-La Louvière verticaal. De beelden waarop te zien is dat de bal ontplofte, werden niet gebruikt. La Louvière gaat in beroep.

“Er moet dringend werk worden gemaakt van het toelaten van televisiebeelden in dit soort van rechtspraak. Ik vind het tegenargument, dat je niet op alle wedstrijden camera’s hebt, niet relevant. Als ik met mijn camera op straat beelden schiet van een inbraak in een auto, mogen die dan niet gebruikt worden omdat er in een andere straat iets gebeurde dat niét gefilmd werd ?”

Het stadion van Lierse zal niet door de stad aangekocht worden.

“Ik ben vorige week met ontzettend veel plezier gaan kijken naar de Mechelse derby en wat blijkt : dat een traditievereniging in derde klasse ook heel mooi is. Daarnaast kan ik mij alleen maar aansluiten bij de twee snelheden waar iedereen naar verwijst : dat er in Wallonië ongetwijfeld wél ingegrepen zou zijn door de overheid. Ik vind het ook niet verkeerd dat een lokale overheid een voetbalclub steunt. Op voorwaarde dat het geld gestopt wordt in het gedeelte van een profclub dat met jeugd werkt. Daarom gaan er in de werkgroep van de profliga die geleid wordt door Michel Preud’homme stemmen op om in profclubs de nv-structuur en de vzw-structuur uit elkaar te halen, waardoor overheden zeker zijn dat ze geen subsidies stoppen in de professioneel gerunde club die spelers transfereert en zo verder.”

Ivo Belet en Dirk Claes, respectievelijk Europarlementslid en volksvertegenwoordiger voor CD&V, stelden een aantal initiatieven voor om de instroom van goedkope buitenlanders tegen te gaan. De inkomensgrens van voetballers en trainers uit landen buiten de Europese Economische Ruimte optrekken, het fiscale gunstregime voor buitenlanders afschaffen en verplichten dat zes van de achttien spelers op het scheidsrechtersblad in België opgeleid zijn.

“Wat politici vertellen, verloopt vrij parallel met de bevindingen van de werkgroep van de profliga die zich daarmee bezighoudt. Hopelijk kunnen ze elkaar vinden, want je hoort vaak dat de profliga met haar initiatieven bij de overheden vaak gesloten deuren vindt. En waar loopt het dan vaak op vast ? Eén : op het zich niet aanpassen aan de overheidsstructuren van het land, wat betekent dat er een Waalse en een Vlaamse vleugel moet komen. Nogal wat clubs, heb ik het gevoel, zijn bereid om wat dat betreft tegemoet te komen aan wat de overheid graag wil. En twee : politici die niet bereid zijn rijke profclubs te subsidiëren. Daarom zou er dus die scheiding tussen nv- en vzw-gedeelte moeten komen.

“Ik heb het gevoel dat daar met serieux aan wordt gewerkt. Het zou erg zijn, mocht het net nu met het televisiecontract helemaal fout lopen. Ik heb het gevoel dat er links en rechts weer gouden bergen worden beloofd, dat mensen die al tien jaar en meer niet meer investeerden in het Belgische of het Vlaamse voetbal nu de doos van Pandora opentrekken. En dat mensen van de profliga misschien het gevoel krijgen dat er zelfs geld zit in pay-per-view. In België, waar de grootste afstand pakweg tussen 150 en 180 km ligt.”

Vincent Kompany maakte in Barcelona met de All Stars indruk op Johan Cruijff.

“Wij hadden daar ook iemand rondlopen en ik onthoud vooral dat iedereen die er een oordeel over moest geven, in hem meer een middenvelder dan een centrale verdediger ziet.”

Emilio Ferrera beleeft zware tijden bij het Brussels van Johan Vermeersch.

“Ik denk dat de meesten wel weten dat hij een behoorlijk potje trainersverstand heeft, maar soms kan het uitgewerkt zijn. Als Vermeersch overtuigd is dat hij moet ingrijpen, moet hij dat doen. Beter nu dan in maart.”

door Christian Vandenabeele

‘Iedereen ziet in Kompany meer een middenvelder dan een centrale verdediger.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content