In de ban van de rasta Steeds vaker proberen topsporters zich te onderscheiden met hun kapsel. De rastalook wint aan populariteit.

De eerste topsporter die de sportwereld deed opschrikken met een rastakapsel, was Yannick Noah. We schrijven de jaren ’80 van de vorige eeuw en met zijn lange tressen zorgde hij voor een esthetische revolutie in het tenniscircuit. Sindsdien hebben tal van sporters de voormalige Roland-Garroswinnaar geïmiteerd. Niet onbelangrijk echter is deze nuance : met de authentieke dreadlocks van Bob Marley hebben deze rastakapsels niets te maken. Zoals het Jamaicaanse reggea-icoon zijn dreadlocks droeg, waren ze oorspronkelijk bedoeld : ruig, dik, een beetje vettig en vooral lang.

Het imago van de wereldwijd bekende rastafari groeide uit de verering van de Ethiopische heilige Hailé Sélassié, die destijds werd beschouwd als de zwarte Messias. De rastafari is een concept dat zijn oorsprong vindt in Jamaica, maar dat tot stand kwam uit de versmelting van verscheidene culturen uit Afrika, Azië en Europa. De rasta’s bouwen geen occulte bedevaartsoorden, geen sektehuizen, geen kerken en ze gebruiken geen intermedium om in contact te komen met God. De Bijbel is wel degelijk hun gids voor het leven, maar ze staan vrij om die te interpreteren en toe te passen zoals ze willen. De rasta’s leven bovenal bij gratie van het solidariteitsprincipe en hebben een broertje dood aan autoriteit, het institutionele systeem en zijn politieke vertegenwoordigers. Drinken en roken zijn uit den boze, enkel de ganja (cannabis) is toegelaten wegens heilige rituelen.

Een stijlkwestie

Hoe leg ik dreadlocks zoals Bob Marley ? Om echte rastalokken te bekomen moet je eerst leren afzien. Het haar dient op zijn minst dertig centimeter lang te zijn en in het begin wordt het elke dag gewassen om het droog te krijgen. Vervolgens worden de lokken één voor één ‘geijzerd’ en gedraaid. De finishing touch bestaat uit een doopsel van bijenstroop of cactusbalsem. Het spreekt vanzelf dat zo’n kapsel allesbehalve praktisch is voor een sporter. Het hoeft dus niet te verbazen dat de meesten onder hen opteren voor korte tressen.

Tv-tip

Bij de mannen wordt het een Nederlands onderonsje, dat staat vast. En even zeker is dat het bij de vrouwen een Duitse aangelegenheid wordt. Het EK allroundschaatsen in Heerenveen. Op televisie te bekijken op Nederland 2. Om 16.50 uur op vrijdag 9 januari. En om 11.50 uur op zaterdag 10 januari.

door Allison

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier