Oostende gaat opnieuw voor de dubbel.

Het nipte 86-88-verlies in de Supercup tegen bekerwinnaar Antwerp Giants zal geen sporen nalaten bij kampioen Oostende. “Het was een goede les”, oordeelt Speler van het Jaar Sam Van Rossom. “Wij zoeken duidelijk nog naar de juiste verdedigende automatismen. Vorig seizoen was die zone- defence net ons sterkste wapen. Dat op punt stellen vergt wat extra tijd. Het is alleszins goed dat ons shotpercentage hoog ligt, vooral dan bij de driepunters. We moeten alleen iets agressiever spelen.”

In tegenstelling tot de voorgaande jaren was Oostende in het tussenseizoen geen carrousel van spelers en trainers. Het transferverkeer aan de kust was eerder beperkt en coach Sharon Drucker bleef op post. Met Rashad Wright verdween wel een sterkhouder, maar anderzijds werd er met Senne Geukens, overgekomen van Antwerp Giants, een jong Belgisch talent aan de selectie toegevoegd. “In de breedte staan we zeker een stuk sterker”, stelt de 21-jarige guard. “Elke positie is nu dubbel bezet. Eind vorig seizoen roteerde de coach voornamelijk met acht spelers, terwijl hij daar nu tien man voor kan inschakelen. Een niet te onderschatten troef aan het einde van wedstrijden of van het seizoen. In principe moeten wij optimaal kunnen profiteren van die frisheid.”

Niet alleen het niveau, maar ook de onderlinge concurrentie wordt verhoogd. “Het rendement van elke speler zal procentueel stijgen”, beweert Van Rossom. “Je moet er rekening mee houden dat je niet elke wedstrijd 30 tot 35 minuten op het terrein zal staan. Dat is zo bij een topclub. In het begin zal dat aanpassen zijn, want de kans op ontevreden invallers is groter. Maar doordat de coach goed roteert, ben ik ervan overtuigd dat iedereen ongeveer evenveel zal spelen.”

Volgens Van Rossom kan nieuwkomer Chris McCray uitgroeien tot een revelatie. “Een zeer groot talent”, zegt de Belgische international, “Vooral in offensief opzicht. Op heel korte tijd kan hij bijzonder veel punten maken. Hij gaat zeker zijn stempel drukken.”

Voor zichzelf ziet de Oost-Vlaming geen speciale rol weggelegd. “Ik ben stilaan een van de anciens want ik ben bezig aan mijn derde seizoen”, lacht Van Rossom. “Met Jerry Green werd een ervaren speler uit Duitsland binnengehaald. Ik moet kunnen uitgroeien tot een van de steunpilaren van de ploeg, een sleutelfiguur met als voornaamste opdracht het team opnieuw naar de titel – zoals de laatste twee jaar – én de beker te loodsen. Dat is altijd de ambitie van onze club en met deze coach moet het zeker lukken. Hij zorgt door zijn rustige aanpak voor een toegevoegde waarde en staat meer tussen de spelers. Onze groep heeft daar blijkbaar nood aan. We zijn meer op ons gemak. Aan een schreeuwer, zoals eerder Michailo Uvalin, hebben we geen nood.”

Van Rossom denkt dat in de titelstrijd veel meer ploegen aan elkaar gewaagd zullen zijn. “Het wordt knokken, je krijgt niks voor niks,” voorspelt hij. “Op papier moeten we vooral rekening houden met Charleroi en Bergen. Ik verwacht een gelijkwaardig kampioenschap, zonder een ploeg die er echt bovenuit steekt, ook al door de nieuwe formule van de play-offs met zes teams. Alert zijn is de boodschap.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier