Palermo zorgt voor opwaardering van het Siciliaanse voetbal.

In 107 jaar gebeurde het nooit eerder dat de drie grote Siciliaanse steden – Palermo, Catania en Messina – alle drie tegelijk een club in de Serie A hadden. Het is een sterk signaal, dat aangeeft dat het eiland op het sportieve vlak in positieve zin evolueerde. Palermo mikt zelfs opnieuw op één van de topposities, Catania wil er alles aan doen om niet dadelijk weer te degraderen en Messina, dat in 2001 nog in de derde klasse speelde, vindt na een erg moeilijk seizoen zijn tweede adem.

Palermo is momenteel dé blikvanger. Na de promotie in het seizoen 2003/04 dwong het team het jaar nadien al Europees voetbal af. Verscheidene spelers werden ook geselecteerd voor de nationale ploeg en bij bepaalde oefeninterlands in de voorbereiding op het WK was de club zelfs de belangrijkste leverancier van toenmalig bondscoach MarcelloLippi. Het seizoen 2005/06 bracht echter geen bevestiging. Afgelopen zomer werden dan ook niet alle abonnementen aan de man gebracht. Maar nu gaat het op het veld weer echt goed. Na een mooie zege in de derby tegen Catania, op de derde speeldag, stonden de rosaneri voor het eerst in hun geschiedenis alleen op kop in de Serie A. Ook in de seizoenen 1948/49 en 1950/51 slaagde de eilandploeg erin de eerste drie wedstrijden te winnen, maar toen moest de leiding worden gedeeld.

Tien dagen geleden verloor het team weliswaar met 2-0 van Empoli, maar vorige week kon het zich in de UEFA Cup schitterend herpakken. Nadat het de heenwedstrijd al met 0-1 won op het veld van West Ham, versloeg het de Londenaars ook in het eigen Renzo Barberastadion met 3-0. Voor de nieuwe successen zijn er verschillende verklaringen. De belangrijkste is wellicht dat trainer FrancescoGuidolin het vertrouwen blijft krijgen van voorzitter MaurizioZamparini. Die heeft nochtans de reputatie snel coaches door te sturen, ook als de resultaten goed zijn. Voorts kwamen er in het tussenseizoen liefst elf nieuwkomers. Veelbelovende spelers, zoals de jonge Braziliaan FabioSimplicio, die nog met Kaká samenspeelde bij São Paulo en zich dadelijk wist te integreren. Palermo haalde achteraan met MarcoPisano een goede vervanger voor FabioGrosso, in het middenveld zorgt Francesco Parravicini voor een hoger rendement en voorin is Amauri beduidend efficiënter dan Makinwa. De club wist ook de sleutelspelers CristianZaccardo, AndreaBarzagli en EugenioCorini te behouden. Die laatste mag dan al 36 zijn, als aanvoerder geeft hij in zijn vierde seizoen elke week de indruk dat de jaren geen vat hebben op hem.

Alberto Gilardino (AC Milan) verlengde zijn overeenkomst tot 2011.

Catania moet zijn volgende twee thuiswedstrijden – tegen Lazio en Torino – op een neutraal terrein spelen voor gesloten deuren. Dit als straf voor de incidenten na de wedstrijd tegen Messina, die volgden op eerdere gelijkaardige ongeregeldheden.

Het bestuur van Atalanta Bergamo is het zodanig beu dat spelers geel krijgen voor protest omdat ze het reglement niet kennen, dat het alle kernspelers en alle leden van de technische staf verplichtte een cursus te volgen. De eerste les werd vorige week gegeven.

Het sportcomité van de Italiaanse voetbalbond neemt de koe bij de hoorns. Het deelde een schorsing en 1500 euro boete uit aan GiuseppeMascara (Catania), die zich in het strafschopgebied liet vallen, terwijl het zich bij Franco Brienza (Palermo) en Martin Jorgensen (Fiorentina), die zware overtredingen begingen, beperkte tot een boete.

Paul Codrea, de Roemeense middenvelder van Siena, werd geopereerd aan de linkerringvinger. Hij zal tot midden oktober niet kunnen spelen.

Giacomo Garau werd geopereerd aan de voorste kruisbanden van de linkerknie. De verdediger van Cagliari raakte geblesseerd bij een toevallig contact op training.

Andrea Parola, de middenvelder van Sampdoria, brak zijn kaakbeen. Volgens de dokters is een operatie onvermijdelijk.

Saverio Borelli veranderde van mening en trok zijn ontslag in. Hij blijft dus diensthoofd van de onderzoekscommissie, een functie die hij sinds 23 mei uitoefent.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier