Krijgen we dit seizoen eindelijk weer de allerbeste Wesley Sonck te zien? Tegen AFC Tubeke bleef de Ninovieter nog bescheiden in de schaduw van Joseph Akpala, maar hij kan meer.

Vorig seizoen beleefde hij zijn mooiste momenten in het spelershome: op het dartsbord dat er op zijn initiatief werd geïnstalleerd, was niemand beter dan hij. Op het voetbalveld kregen we de allerbeste Wesley Sonck toen niet te zien. Hij was langdurig geblesseerd, werd daarna ook nog ziek, stond in 4-3-3 herhaaldelijk op de linkerflank en zat ook een tijd op de bank. Met drie goals in evenveel wedstrijden was hij nochtans goed gestart. Hij maakte er in de Jupiler League 2008/09 uiteindelijk zes. Scoren zal hij nooit verleren, maar wordt hij mentaal en fysiek ooit nog top?

Sonck tekende op 20 augustus 2007 een tweejarig contract voor Club Brugge. Eerder voetbalde hij voor KVK Ninove, RWDM, Germinal Ekeren, Germinal Beerschot, KRC Genk, Ajax Amsterdam en Borussia Mönchengladbach. In 2002 en 2003 werd hij topschutter in de Belgische eerste klasse. Hij won in die tijd ook de Gouden Schoen en de trofee van Profvoetballer van het Jaar. Bij Borussia Mönchengladbach ging het met zijn carrière de verkeerde kant uit. Hij verzeilde er in zijn derde seizoen zelfs in de B-kern. Sonck werd 30 jaar op 9 augustus. Ondertussen telt hij 41 caps en scoorde hij 16 keer voor de Rode Duivels. Bondscoach René Vandereycken selecteerde hem voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland (6 september) en Turkije (10 september).

Vrijdag, twee weken later dan de anderen, begon Club aan de competitie. Met Sonck in de basis, in de rug van Joseph Akpala. In een systeem met twee spitsen, op zijn favoriete plaats, licht hangend, in de rug van een spits die de zwaarste klappen opving in de duels. Helemaal gesmeerd liep het nog niet voor Sonck, die veel minder dan zijn kompaan in de zone van de waarheid kwam. Akpala was betrokken bij de drie goals waarmee Club in de eerste 18 minuten afstand nam van de tegenstander, Sonck zag het allemaal van iets verder aan. Een paar keer vonden ze mekaar goed, een paar andere keuzes waren minder. Een vrije trap ging net naast, maar in de duels kon Sonck niet wegsteken dat de grote vorm er voorlopig nog niet is.

De omstandigheden bij Club Brugge lijken nu wel gunstiger dan vorig seizoen voor Wesley Sonck, die het best rendeert in een tweespitsensysteem. Trainer Jacky Mathijssen kiest voor 4-4-2 en met Akpala werd er een grote, sterke, snelle en hardwerkende spits gekocht die complementair is met hem. Staan we dan ook voor de grote comeback van Wesley Sonck?

“Ik ben trainer van Club Brugge en niet van Wesley Sonck”, zegt Jacky Mathijssen daarover. “Ik gebruik een individu in het belang van de ploeg en niet andersom.

“Joseph is een spits die evengoed complementair is met Brecht Capon en Daniel Chavez en in sommige omstandigheden ook met Dusan Djokic. Hij is een type dat we nog niet hadden en een zegen voor wie aan hem gekoppeld wordt, omdat hij zich zonder restricties ten dienste van de ploeg stelt.

“Het is onze taak om ervoor te zorgen dat spelers naar hun kwaliteiten kunnen spelen, maar de beste ploeg krijg je als elke speler een stukje van zichzelf loslaat en in het groepsgebeuren investeert. Wat dat betreft, kenden we een schitterende voorbereiding: alles zat erin, iedereen kreeg wat hij nodig had.

“Er zijn geen excuses meer. Op twee dagen na, toen hij zijn voet verzwikte, kon Wesley alles zonder hinder meedoen. Nu is het up to him om te tonen waarom hij hier is en de vraagtekens in rendement om te zetten. We hopen allemaal dat het zal lukken en ik zie geen enkele reden waarom het niet zou lukken.”

Explosief

Sportief zijn alle omkaderingsvoorwaarden vervuld, maar is Sonck medisch nog voldoende sterk voor topvoetbal? Jan Van Winckel, assistent-trainer: “Door zijn enkel om te slaan in de voorbereiding heeft Wesley vier trainingsdagen gemist op 47 op dit moment. Maar dat zijn hooguit 400 minuten op een totaal van bijna 5000, dat is helemaal geen probleem. Hij had vorig seizoen een overbelastingletsel, maar er was vooraf geen enkel signaal geweest om dat te voorkomen. Je balanceert op topniveau altijd op de grens van belasting en overbelasting. Kijk naar Hellebaut en Gevaert: die waren dit jaar ook allebei out met overbelastingletsels. Blijf je ver onder die belastinggrens dan springt de een geen 2,05 m en haalt de ander geen medaille. Dus het verhaal dat je goed bezig bent in de voorbereiding als je als ploeg geen enkele overbelasting kent, gaat eigenlijk niet altijd op.

“Wesley werkt zoals alle spelers bij ons op zwakke factoren om vermijdbare blessures te voorkomen. Hij is daar heel professioneel in. Bij Wesley is dat geen uitgebreid programma omdat hij op zich een heel goeie atleet is. Dat zíé je en zag je vorig jaar op het eind van het seizoen ook al. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een goed seizoen van te maken. Het is een heel sterk, explosief type. Hij heeft een goede verhouding tussen verschillende spieren in zijn lichaam, heeft in al zijn jaren op topniveau voldoende trainingswerk gehad. Hij koppelt vooral snelheid aan kracht in de driehoek uithouding, kracht en snelheid.

“Elke sport heeft zijn specifieke aspecten: Kim Gevaert verbetert elk jaar haar tijd, winnaars van de Ronde Van Vlaanderen zijn vaak 28-29 jaar. Dat geldt ook voor voetballers. Alleen is een van de vervelende zaken dat wij keuzes moeten maken. In de inspanningsfysiologie kan je niet tegelijkertijd de aerobe uithouding optimaliseren en het maximum uit snelheid halen. Je moet daarin per speler keuzes maken. Moeten zij 90 minuten lang tegen 60 procent blijven rondlopen of is het belangrijk dat je om de 50 seconden een intensieve inspanning kan doen? Je moet als voetballer in staat zijn om door te trekken en dat 50 seconden later weer te kunnen. Wesley is in dat totaalplaatje een heel goeie, explosieve atleet. Vóór je 23ste heb je in principe problemen naar work load, want je hebt nog niet genoeg kilometers op je teller staan – je raakt sneller overbelast. Eens voorbij pakweg de 32 verminder je wat in fysieke prestaties en loop je ook een hoger risico. Wesley ( op 9 augustus 30 geworden, nvdr) scoort in al zijn testen nog heel erg goed. AC Milan trekt nog alleen maar atleten aan van 29-30 jaar. Het heeft ook zijn voordelen om wat oudere spelers te hebben. Wesley heeft, dat blijkt uit alles, nog verschillende mooie jaren voor de boeg: hij is zeker geen versleten atleet.” S

door raoul de groote, peter t’ kint & christian vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content