Over geen enkele Rode Duivel vloeide de voorbije maand zo veel inkt als over Daniel Van Buyten. Enkele Bayernspecialisten uit de Duitse pers geven een verfrissende kijk op de Belg. ‘Hij kent zelfs de prijs van een kilo aardappelen.’

Men is geen sant in eigen land. Het is een gezegde dat Daniel Van Buyten op het lijf geschreven is. De eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden zwengelden het debat over de omstreden Rode Duivel nog maar eens aan, maar ook bij zijn club is de 57-voudige international niet onomstreden. Twee weken geleden scoorde Van Buyten in Hoffenheim nog de cruciale winning goal in blessuretijd, maar een speeldag later, tegen Mainz (1-2-verlies), moest hij de hand in eigen boezem steken bij beide tegendoelpunten. Ook in de Champions League-wedstrijd tegen Basel (1-2-winst) kwam Bayern op achterstand nadat Van Buyten de bal zomaar in de voeten van een tegenstander schoof. De twee gezichten van Daniel Van Buyten zijn dus ook in Beieren niet onbekend. Sport/Voetbalmagazine legde zijn oor te luisteren bij Duitse journalisten die de Belgische verdediger wekelijks aan het werk zien.

De ‘doodgraver’ in de H&M

“Bij Daniel Van Buyten draait alles om vertrouwen”, zo vertelt Christian Falk van het weekblad Sport Bild. “Zijn evolutie bij Bayern München toont dat perfect aan. In 2006 kwam hij over van Hamburg, waar hij kapitein was en bekendstond als een echt leiderstype. Tijdens zijn eerste jaar in München werd hij meteen titularis, maar daarna ging het wat moeilijker. Onder Jürgen Klinsmann, in het seizoen 2008/ 09, maakte Van Buyten een paar heel belangrijke doelpunten. Doordat hij echter niet altijd in de ploeg stond, zat hij niet goed in zijn vel. Daardoor kwam er ook geen regelmaat in zijn prestaties. Toen Louis van Gaal hier aankwam, is dat helemaal gekeerd. Van Gaal heeft Van Buyten meteen belangrijk gemaakt. Zo heeft hij het graag. Als hij honderd procent vertrouwen krijgt, kan hij boven zichzelf uitgroeien.

“Toegegeven, zijn statistieken zijn de voorbije jaren zeker niet slecht, integendeel. Uit wedstrijdanalyses blijkt dat hij bijna 80 procent van al zijn rechtstreekse duels wint, alleen Lúcio haalde de voorbije jaren zulke cijfers in de Bundesliga”, gaat Falk verder. “In een goed draaiend team verdedigt Van Buyten onberispelijk. De bijnamen die de fans hem geven, zijn veelzeggend: ‘de Rots’ en ‘de Doodgraver’. Anderzijds: als het systeem niet volledig klopt, dan gaat hij wel als een van de eersten in de fout.”

Van Buyten maakt als mens een goede indruk op Falk: “In interviews heb ik gemerkt dat hij heel vriendelijk en open minded is. Daniel denkt ook meer na over het leven dan een doorsneevoetballer. Toch is hij een heel gewone jongen gebleven. Hij kent bijvoorbeeld de prijs van een brood, of van een kilo aardappelen. Zo lopen er bij Bayern niet al te veel rond. Ooit kwam ik hem tegen in de H&M, op zoek naar kleren voor zijn vrouw. Kun je je dat inbeelden? Een basisspeler van een Duitse topclub die rustig loopt te shoppen in een bescheiden kledingwinkel als de H&M …”

Het oogcontact met Van Gaal

Journalist Armin Gibis van het lokale dagblad Münchner Merkur is iets scherper in zijn oordeel over de Belgische verdediger: “Ik denk dat zijn prestaties bij de nationale ploeg vergelijkbaar zijn met die bij Bayern. Hij heeft een uitstekende wedstrijdmentaliteit, pikt vaak zijn goaltje mee, maar maakt toch veel verdedigende fouten. Té veel fouten, zeker voor een ploeg als Bayern München die de ambitie heeft om het beste team ter wereld te zijn.”

Dat Van Buyten desondanks zijn plaats behoudt, is logisch volgens Gibis: “Zijn huidige concurrent in de verdediging, de Argentijn Martín Demichelis, creëert namelijk meer problemen dan hij er oplost. En je mag ook de hechte band tussen Van Gaal en Van Buyten niet vergeten. De trainer zal hem nooit zomaar uit de ploeg zetten. Dit seizoen presteert hij een pak minder dan vorig jaar, maar eigenlijk worstelt de hele ploeg met een lastige seizoensstart.”

Ook Klaus Hoeltzenbein, chef-sport van de kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung verwijst naar het slechte seizoensbegin van Bayern München: “Van Buyten is eigenlijk de perfecte illustratie van waar op dit moment het schoentje wringt bij Bayern München. De ploeg slikt veel te makkelijk tegengoals. De verdediging, met Van Buyten in de hoofdrol, straalt niet meteen internationale klasse uit. Langs de andere kant is Van Buyten dan wel weer een van de weinigen die een oplossing heeft voor het andere grote probleem van Bayern: een duidelijk gebrek aan offensieve slagkracht. En dat ondanks een aanval die bestaat uit spitsen als Miroslav Klose, Ivica Olic en Mario Gomez. Het is intussen een vertrouwd beeld geworden: Van Gaal die in de slotfase van de partij oogcontact zoekt met Van Buyten en hem met een handgebaar naar voren stuurt. Het bleek al meermaals een geslaagde zet om Daniel als spits te gebruiken.”

Van Buyten vs de klasbakken

“Voor mij is Daniel Van Buyten een heel degelijke verdediger, maar met een aantal minpuntjes”, zo begint Christian Eichler zijn analyse. Eichler schrijft als correspondent in München voor de Frankfurter Allgemeine en is de auteur van meerdere sportboeken. “Hij rendeert het beste met voldoende technisch en voetballend vermogen rond zich. Qua karakter en attitude steekt hij erboven uit, maar zijn speelstijl ziet er niet altijd elegant uit. Daarom dat heel wat van de supporters nu niet meteen zijn vurigste aanhangers zijn. De mensen willen spektakelvoetballers zien, technische hoogstandjes. Bij ploegen die kicken op inzet, zoals Dortmund en Schalke 04, zou Van Buyten de held zijn, bij Bayern kan hij dat nooit worden.

“Toch konden al zijn coaches bij Bayern hem stuk voor stuk appreciëren”, weet Eichler. “Al was iedereen verbaasd toen Van Gaal bij zijn komst aangaf dat hij liever met Van Buyten doorging dan met sterkhouder Lúcio. Vooral in de Champions League, tegen teams met klasbakken in de spits, werden problemen verwacht. Uiteindelijk zou het duren tot in de finale vooraleer er met Diego Milito een aanvaller opstond die Van Buyten echt in de problemen bracht. ( lacht) Door zijn beperkte snelheid zal hij het tegen counterploegen altijd lastig hebben.”

Bayern München is normaal niet happig om contractverlengingen te geven aan dertigplussers, maar toch gaf de Duitse club in februari dit jaar aan de 32-jarige Van Buyten nog twee jaar extra contract. “Bayern zorgt voor zijn spelers, maar wel niet als ze te oud worden of als hun vormpeil plots te veel zakt”, bevestigt Eichler. “Dan is er zelfs voor clublegendes geen genade, vraag maar aan Giovane Elber of Stefan Effenberg.”

De leermeester van Badstuber

Dat Van Buyten net wél een verlenging kreeg, heeft meerdere redenen, aldus Eichler: “Ten eerste is hij de perfecte leermeester voor de nog jonge Holger Badstuber. Die jongen kan uitgroeien tot een verdediger van wereldklasse. Voor hem is het ideaal om naast een doorgewinterde rot als Van Buyten te spelen. Ten tweede heeft Van Buyten best wel een stevige invloed in de kleedkamer. Zijn Duits is onberispelijk, hij staat als enige uit de kern écht dicht bij sterspeler Franck Ribéry en met zijn sociale vaardigheden helpt hij af en toe een brandje te blussen. In een ploeg vol vedettes heb je ook types als Van Buyten nodig om de balans te bewaren.

“Van Buyten heeft zijn contractverlenging volgens mij ook te danken aan zijn vermogen om beslissende goals te scoren. Hij werkt vlot af, zowel met de kop als met de voet. Wanneer sleutelspelers als Arjen Robben of Ribéry het laten afweten, kun je Van Buyten als stormram gebruiken, zeker tegen een ploeg die zich in de Allianz Arena komt ingraven”, aldus Eichler. “Of hij werkelijk zijn contract tot juni 2012 zal uitdoen, valt moeilijk te voorspellen. De talentvolle Braziliaanse verdediger Breno klopt stilaan aan de deur van het eerste elftal, en met Van Gaal weet je nooit. Als Bayern aan het eind van dit seizoen nog wat geld kan krijgen voor Van Buyten, dan neemt hij misschien deze zomer wel al afscheid van München.”

door bregt vermeulen – beelden: reporters

In een vedetteploeg heb je types als Van Buyten nodig om de balans te bewaren.

Christian Eichler

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier