Sparta keert na drie jaar terug in de eredivisie.

Het Kasteel in Rotterdam-West krijgt weer een bewoner op stand. Sparta genas net op tijd van zijn dwalingen, verloor de titel aan Heracles, maar door een 2-1-zege tegen Helmond Sport slaagde interimtrainer Adri van Tiggelen (ex-Anderlecht) er via de nacompetitie toch in de promotie veilig te stellen. De vreugde na afloop was extatisch.

Een overactieve vulkaan, daarmee kon je Sparta het afgelopen seizoen het best vergelijken. Vanaf de eerste dag was de druk erg hoog en bijna wekelijks kwam het tot venijnige uitbarstingen. Een onuitputtelijke stroom aan incidenten daalde over de Rotterdamse club neer, geen enkel moment was het erg rustig bij de club van Christophe Kinet (ex-FC Brussels) en Davy De Fauw (ex-Club Brugge). Het leidde uiteindelijk tot het ontslag van Mike Snoei, die het achteraf nog nodig vond om met modder te gooien.

Wat Sparta na drie seizoenen in de eredivisie te zoeken heeft, valt te bezien. Het budget van ongeveer 4,3 miljoen euro wordt opgekrikt met 2,5 miljoen euro. Algemeen directeur Peter Bonthuis gaat er voorzichtig van uit dat het nog wat meer wordt. Inmiddels werden met spits Ivan Cvetkov (Helmond Sport), doelman René Ponk (FC Utrecht) en verdediger Tom Zoontjes (gehuurd van AZ) enkele nieuwkomers gecontracteerd, maar daartegenover staat het vertrek van het topschutterstrio Danny Koevermans (24 doelpunten, AZ), Riga Mustapha (22 treffers, Levante) en Ricky van den Bergh (22 goals, Boavista). Ook Yevgeni Levchenko (FC Groningen), David Nascimento (stopt) en Ramon van Haaren (geen nieuw contract) zijn er straks niet meer bij.

“Daar zal zeker nog een aantal spelers bijkomen”, weet Bonthuis. “Want we kunnen ons wel willen handhaven, maar dan moet je de trainer ook de middelen geven. We streven naar een dubbele bezetting. Wiljan Vloet, onze nieuwe coach, gaf ons een lijstje met spelers waar we nu mee bezig zijn. Maar die kwaliteitsinjectie komt er zeker. Vooral op het middenveld en achterin bleken we afgelopen seizoen kwetsbaar.”

Ondertussen is Van Tiggelen – die in België de bijnaam DeSpijker vergaarde door zijn keiharde optredens als verdediger – kandidaat om trainer te worden van Jong Sparta. De 56-voudige international, afgelopen seizoen ook nog trainer van amateurhoofdklasser Doto, reageerde nuchter. “Ik laat me niet meeslepen door de euforie. Laat me maar eerst de plannen eens goed bestuderen Wiljan wil veel, maar ik ben benieuwd of het allemaal lukt.” (FV)Jan Wuytens (20) vertrok transfervrij voor twee jaar van PSV naar promovendus Heracles. Dario Cagnazzo (22, Fortuna Sittard) raakte niet door de medische keuring bij Haarlem. Victor Sikora (27) wordt komend seizoen door NAC gehuurd van Ajax. Hatem Trabelsi (28) zal gewoon zijn verbintenis uitdienen. Urby Emanuelson (19) liet zijn overeenkomst openbreken tot 2008. AZ werd net als vorig seizoen winnaar van het fair-play-klassement, op basis van spelopvatting, de houding tegenover de scheidsrechters en het gedrag van het publiek. De geldprijs van tienduizend euro moet aan een sociaal-preventief project worden besteed. Earnest Stewart (36) stopte met voetballen. De Amerikaan wordt per 1 juli technisch directeur bij VVV. Zijn eerste wapenfeit was het binnenhalen van Herbert Neumann (52) als trainer, na vijf jaar afwezigheid. Gábor Babos (30) bereikte een akkoord met NEC, dat hem voor een seizoen huurt van Feyenoord. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier