De finale van de Franse ligabeker wordt op 22 april gespeeld door twee teams die je daar niet dadelijk zou verwachten : Nice en Nancy. De winnaar van die wedstrijd verzekert zich meteen ook van een Europees ticket. Voor Nice is het alleszins een belangrijke nieuwe ervaring als eersteklasser. In hun eerste seizoen als promovendus verraste het team onder leiding van coach Gernot Rohr, in hun vierde seizoen op het hoogste niveau gebeurt dat opnieuw, dit keer met Frédéric Antonetti als trainer . In de negen seizoenen na het behalen van de Franse beker in 1997 beleefde Nice zowel sportief als financieel hoogtepunten en dieptepunten.

De club streeft er nochtans naar om een zekere mate van stabiliteit te bereiken en daarna weer wat hoger te mikken. Zo wil de club in 2009 een stadion met 32.000 plaatsen in gebruik nemen en laat ze ondertussen heel wat jeugdig talent doorstromen. Dat is onder meer het geval voor de negentienjarige Hugo Lloris, die vorige dinsdag tussen de palen stond in het bekerduel tegen Monaco (0-1). De altijd pittige derby – de stadions van beide ploegen liggen slechts 24 kilometer van elkaar – zorgde met 17.000 toeschouwers voor een vol huis in Monaco.

Voor Nice speelden Cyril Rool, aanvoerder Sammy Traoré en spits David Bellion, veel minder bekend dan de vedetten van Monaco, een perfecte wedstrijd. Dat is in niet geringe mate te danken aan de begeesterende coaching van Antonetti, de vroegere magiër van Bastia en Saint-Etienne, ploegen die hij opnieuw naar de hoogste afdeling bracht. Een kwartier voor het einde van het duel tegen Monaco bracht hij Sébastien Roudet en Ederson in de ploeg en die groeiden als assistgever en doelpuntenmaker uit tot matchwinnaars.

Met een Europees ticket, waarmee vóór het seizoen nog geen rekening werd gehouden, zou OGC Nice alvast zijn ambities nog wat concreter gestalte kunnen geven. “Zo zouden we tijd kunnen winnen”, weet Antonetti. “Met meer middelen en meer sponsors kunnen we de bouwwerken aan het nieuwe stadion versnellen en één à twee extra talenten aantrekken.”

Cyril Jeunechamp, de middenvelder van Rennes, tekende voor één seizoen bij.

Lenstrainer Francis Gillot en zijn adjunct Eric Sikora mogen voor respectievelijk één en drie wedstrijden niet op de bank plaats- nemen na de ongeregeldheden in de spelerstunnel na de wedstrijd Bordeaux-Lens van eind januari.

Marouane Chamakh kondigde aan dat hij bij Bordeaux blijft indien de Girondins erin slagen om zich te kwalificeren voor de Champions League.

Andrés Mendoza, de vroegere spits van Club Brugge, keerde na een niet erg succesvolle periode bij Marseille terug naar Donetsk, dat hem normaal opnieuw aan een andere club zal uitlenen.

Monaco plaatste Marco Di Vaio niet op de lijst van spelers die in aanmerking komen om mee te doen in de UEFA-cupwedstrijden. De Monegaskische clubleiding mocht slechts één speler aanduiden die eerder dit seizoen al Europees speelde, en opteerde voor Christian Vieri, die in vijf wedstrijden vier keer scoorde.

Serguei Semak (30) ruilt PSG voor FC Moskou.

Pierre-Alain Frau, die door Lyon is uitgeleend aan Lens, werd door deze laatste opgesteld in de wedstrijd tegen de landskampioen. Op het ogenblik dat de huurovereenkomst werd gesloten waren beide voorzitters nochtans overeengekomen dat dit niet zou gebeuren. Dat Lens dit nu niet respecteerde, deed Lyonvoorzitter Jean-Michel Aulas fors uit zijn krammen schieten.

VOLGENDE SPEELDAG

18/02 Toulouse – Strasbourg, Lyon – Nantes, Troyes – Nancy, Nice – Monaco, Metz – Marseille, Saint-Etienne – Lille, Rennes – Lens, PSG – Le Mans, Sochaux – Auxerre, AC Ajaccio – Bordeaux

TOPSCHUTTERS

1. Pauleta (PSG) 16 goals ; 2. Luyindula (Auxerre), Cousin (Lens), Diallo (Nantes), Pieroni (Auxerre) 9 goals.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier